Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiye’Den Gelen Su
11 Şubat 2016 Perşembe Saat 08:45

Türkiye’Den Gelen Su

Maliye Bakanı Birikim Özgür, su projesi ve ekonomik gelişmelerle ilgili Anadolu Ajansı’na değerlendirmelerde bulundu.

Maliye Bakanı Birikim Özgür, su projesi ve ekonomik gelişmelerle ilgili Anadolu Ajansı’na değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’den KKTC’ye getirilen suyun yönetimi ve işletmesiyle ilgili Ankara’da temaslar yaptıklarını belirten Özgür, hükümetler arası bir anlaşmanın hazırlandığını söyledi.

İki devletin anlaşmayla birlikte KKTC’ye taşınan suyun verimli şekilde Kıbrıs halkına sunulabilmesi için gerekli altyapıyı oluşturacaklarını belirten Özgür, “8-9 Şubat’ta gerçekleştirdiğimiz toplantılarda iki devletin, tabii ki başbakanlarımızın, hükümetlerimizin onayına sunacağımız, alternatifli birkaç anlaşma metni hazırladık. Bu önerilerden birini iki devlet belirleyecek ve uygulamaya sokacak gibi görünüyor” diye konuştu.

Su projesini “Kıbrıs tarihinin en büyük yatırımı olarak” niteleyen Özgür, “Çok hızlı bir şekilde bu projenin geriye kalan kısmının tamamlanması adına biz, üzerimize düşeni bundan sonra da yapacağız” dedi.

Özgür, yap-işlet-devret ihalesi sonrasında görevlendirilecek işletmenin haklarını ve sorumluluklarını belirleyen anlaşmanın önümüzdeki günlerde iki devlet arasında imzalanacağını kaydetti.

Suyun tüketilmesinde önceliği günlük kullanıma vereceklerini belirten Özgür, 4-5 yıl içinde suyun dağıtımı için 600-700 milyon TL civarında altyapı yatırımı yapılacağını söyledi.

Özgür, “Yatırımlar yap-işlet-devret modeliyle olacağı için bu, ülkemize dış sermaye girişi anlamını da taşıyor. Dolayısıyla daha altyapı çalışmaları devam ederken ekonomimize de ciddi bir katkı sağlamış olacak. Kuşkusuz bu altyapı çalışmaları öngörülen zirai sulamaları da kapsayacak. İkinci bir ihaleyi de zirai sulama amaçlı gündeme getireceğiz. Dolayısıyla Türkiye ile belirleyeceğimiz alanlara zirai sulama amaçlı sular da taşınacak. Bu da tabii ki tarım sektörümüzün doğru stratejilerle gelişmesine ve ekonomimize süründürülebilir bir şekilde katkı yapmasına hizmet edecek bir konu olacak”dedi.

Türkiye ve KKTC arasında henüz imzalanmayan 2016-2018 ekonomik programından beklentilerini de dile getiren Özgür, ülkede uzun yıllardır süren izolasyonların neticesinde bütçe açıklarının meydana geldiğini, bu bağlamda Türkiye’nin KKTC’ye sunduğu hibe ve kredi hizmetlerinin devam ettirilebilmesinin büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Özgür, “Biz Kıbrıs Türkleri olarak, KKTC’nin kendi ayakları üzerinde durabilmesi için sürdürülebilir bir ekonominin oluşturulmasını ve bu maksatla da yapısal bir değişimin hayata geçirilmesini istiyoruz” dedi.

Özgür, 2016-2018 programını oluştururken bazı reformları hayata geçireceklerini Türkiye’ye ilettiklerini de aktardı.
Rum yönetimiyle müzakerelerin olumlu sonuçlanması durumunda KKTC’nin AB ile ekonomik olarak entegrasyonuna ilişkin de bilgiler veren Özgür, AB’ye girdikten sonra Yunanistan’ın düştüğü duruma düşmemek için kamu maliyesindeki borçları dengelemeleri gerektiğini belirtti.

Bu haber toplam 1259 defa okunmuştur
Türkiye’Den Gelen Su Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans