Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Kuzey Kıbrıs’ta İmarın Dünü, Bugünü Ve Yarını”
07 Nisan 2011 Perşembe Saat 12:43

“Kuzey Kıbrıs’ta İmarın Dünü, Bugünü Ve Yarını”

Kıbrıs Türk Mimarlar Odası tarafından düzenlenen “Kuzey Kıbrıs’ta imarın dünü, bugünü ve yarını” konulu panel dün akşam gerçekleştirildi.

Kıbrıs Türk Mimarlar Odası tarafından düzenlenen “Kuzey Kıbrıs’ta imarın dünü, bugünü ve yarını” konulu panel dün akşam gerçekleştirildi.

KTMMOB Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansta, Yüksek Mühendis Mimar-Şehir Plancısı Hakkı Atun,  Şehir Plancıları Odası adına Mehmet Ali Çelik ve Mimarlar Odası Başkanı Ekrem Z. Bodamyalızade  konuşma yaptı.

Panelin açılışında bir konuşma yapan KTMMOB Başkanı Ahmet Ömer Çağnan, imar konusunun çok önemli ve sürekli tartışılan bir konu olduğunu belirtti ve ülkede bu alanda yaşanan en büyük sıkıntının  siyasi müdahalelerin sürmesi olduğunu belirtti.

Özellikle Girne’de yapılması gündeme gelen  gökdelen ile imar konusunun çok güncel bir duruma geldiğine işaret eden Çağnan, panelin ülke için yarar sağlayacağına inancını dile getirdi.

üksek Mühendis Mimar-Şehir Plancısı Hakkı Atun ise, panel aracılığıyla çıkarttığı kitabını şehit plancılarıyla paylaşmak istediğini söyledi.

Kitabının 1971’de Nottingham Üniversitesi’ne verdiği tezinin güncellenmesi ile ortaya çıktığını ifade eden Atun, “İmar ve çevre artık yalnız bizim değil, evrensel değer kazanarak bütün dünyanın sorunu haline geldi” dedi.

Artık sadece binalar değil, binaların kullanımının da önemli olduğunu  ve dünyada buna çok önem verildiğini kaydeden Atun,  Manchester Üniversitesi’nde bir profesörün kendilerine  mezun  oldukları dönemde söylediği “Bu konuda önce politikacılarınızı eğiteceksiniz” sözünü anımsattı.

Atun, “Girne’ye 100 metre yüksekliğinde, 18 kat  bina yapılacağını ülkemizin bir bakanının ağzından duyduğum zaman kanım dondu. Kitap mı okumuyoruz, dünyadaki gelişmelerden haberimiz mi yok?  Bu kadarı da olmaz” dedi.

60’lı yıllardan itibaren bu kadar ciddi çalışılmasına rağmen şimdi laçkalığın söz konusu olduğuna değinen Atun, “Kıbrıs Türk Federe Devleti ve  KKTC’nin ilk iskan bakanı olarak bu başarısızlıktan kendimi muaf tutmuyorum ama ciddi mazeretlerimiz vardı” dedi.

EKREM BODAMYALIZADE

Şehirlerin en önemli unsurlardan birinin o şehirde yaşayanların örf ve adetleri olduğunu anlatan Bodamyalızade, “Lefkoşalı artık Lefkoşa’da kalmıyor. Lefkoşalı Yeni Kente ve Girne’ye taşındı. Hangi Lefkoşa’ya plan yapacaksınız…” diye sordu.

MEHMET ALİ ÇELİK

Çelik, “Plansızlığın devam ettirilmemesi için bize de görevler düşüyor. Talep edici ve istekli olmazsak bu sorun çözülemeyecek. Gerektiği yerde çok ciddi tepkiler ortaya koymalıyız. Sesimizi yükseltip eksik ve hatalar üzerine daha ciddi şekilde  gitmeliyiz” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 13961 defa okunmuştur
“Kuzey Kıbrıs’ta İmarın Dünü, Bugünü Ve Yarını” Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans