Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kalkınma Bankası İle Türkiye Kalkınma Bankası Teknik İşbirliği Raporu Hazırladı
23 Mayıs 2016 Pazartesi Saat 17:31

Kalkınma Bankası İle Türkiye Kalkınma Bankası Teknik İşbirliği Raporu Hazırladı

Kalkınma Bankası'nın Türkiye Kalkınma Bankası ile yürüttüğü Teknik İşbirliği Programı kapsamında; “KKTC Kalkınma Bankası’nın yeniden yapılandırılması ve sürdürülebilirliği için mali, fonksiyonel ve yönetim kapasitesini

İKİ BANKANIN ORTAK HAZIRLADIĞI RAPOR, KKTC KALKINMA BANKASI’NIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINI ÖNGÖRÜYOR

İBRAHİMOĞLU: “’KALKINMA BANKASI’NIN KULLANDIRDIĞI KREDİLER GERİ ÖDENMEZ VE PEŞİNE DÜŞÜLMEZ’İMAJI DOĞRU DEĞİL. BUGÜNE DEK 200 MİLYON DOLAR TAHSİLAT YAPTIK”

SEKKİN: “23 YILDIR İŞBİRLİĞİMİZ SÜRÜYOR. YENİ DÖNEMDE DE KKTC KALKINMA BANKASI’NIN YENİDEN YAPILANMASI, TEKNİK KAPASİTENİN ARTIRILMASI İÇİN DESTEĞİMİZ SÜRECEK”

Lefkoşa, 23 Mayıs 16 : Kalkınma Bankası'nın Türkiye Kalkınma Bankası ile yürüttüğü Teknik İşbirliği Programı kapsamında; “KKTC Kalkınma Bankası’nın yeniden yapılandırılması ve sürdürülebilirliği için mali, fonksiyonel ve yönetim kapasitesinin geliştirilmesi” amacıyla rapor hazırlandı.

İki bankanın ortak hazırladığı raporun sunumu, bugün Kalkınma Bankası’nda düzenlenen toplantıda yapıldı.

Rapor, Türkiye Kalkınma Bankası ve KKTC Kalkınma Bankası Teknik İşbirliği Protokolü kapsamında hazırlanırken, Kalkınma Bankası’nın sorunlarını tespit etmek, yeniden yapılanma sürecine destek vermek, teknik yapılanma ve çalışanların eğitim görmesini içeriyor.

Kalkınma Bankası Toplantı Salonu’nda yer alan teknik işbirliği protokolü rapor sunumuna Kalkınma Bankası Genel Müdürü Ercan İbrahimoğlu ile Türkiye Kalkınma Bankası Genel Müdür Yardımcısı Bahattin Sekkin katıldı. Toplantıda iki banka yetkilileri ile çalışanları da hazır bulundu.

İBRAHİMOĞLU: “AMAÇ ÜLKE KALKINMASINA KATKIDA BULUNMAK”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kalkınma Bankası Müdürü Ercan İbrahimoğlu, KKTC Kalkınma Bankası’nın ülkede, proje bankacılığında lokomotif olduğunu ve birçok projeyi kredilendirerek ekonominin gelişimine destek verdiğini söyledi.

İbrahimoğlu, bankanın proje bankacılığında bir ilk olduğunu ve kuruluşundan bugüne sağladığı 300 milyon doları aşkın finansmanla ülke kalkınmasına önemli katkılar sağladığına işaret ederek, bu süre içerisinde ülke turizmine 17 bin 126, üniversitelere yönelik olarak da 10 bin 324 yurt yatak kapasitesi olmak üzere toplamda 27 bin 450 yatak kazandırıldığını anlattı.

KOBİ’lere sağlanan finansman desteğiyle de 3 bin 821 tane makine teçhizatın üretim faaliyetlerinde yer almasının sağlandığını ifade eden İbrahimoğlu, KKTC Kalkınma Bankası’nın misyonunun; “KKTC ekonomisinin çeşitli sektörlerinin kalkınması, gelişmesi ve iyileştirilmesi için gereken girişimleri yapmak, uygun faizli, uzun vadeli kredi sağlamak suretiyle ülke ekonomisinin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlamak” olduğunu kaydetti.

KKTC Kalkınma Bankası’nın vizyonunun ise; “21. yüzyılın gelişen koşullarına uyan, yatırımcılara, hissedarlarına, çalışanlarına, topluma ve çevreye kattığı değeri sürekli ve belirgin bir biçimde artıran, insan odaklı, hizmetleri kaliteli, şeffaf, etkin, verimli, katılımcı, yenilikçi, neyi ne zaman ve nasıl yapacağının bilincinde olan, öncü ve örnek, ülke kalkınmasının geleceği için çalışan ve örgütsel verimliliğiyle sürekli gelişen bir kurum olmak” olduğunu ifade eden İbrahimoğlu, Kalkınma Bankası’nın proje bankacılığı alanında ülkemizin lokomotif bankası olduğuna işaret etti.

“KREDİLER GERİ ÖDENMEZ ALGISI DOĞRU DEĞİLDİR”

Bankanın 200 milyon TL’yi aşkın öz kaynağı ve 600 milyon TL’yi aşan aktif büyüklüğü bulunduğuna işaret eden İbrahimoğlu, şöyle devam etti:

“Kalkınma Bankası kullandırmış olduğu kredilerin tahsilatında mevzuat gereklerini yerine getiriyor. Bankamızın kuruluşundan bugüne kullandırılan kredilerden 200 Milyon ABD Doları tutarında tahsilat gerçekleştirildi. Bu verileri kamuoyunda sürekli olarak ‘Kalkınma Bankası’nın kullandırdığı krediler geri ödenmez ve peşine düşülmez’ imajının doğru olmadığını gösteren bir gösterge olması açısında önemli bulduğum için paylaşma gereği duyuyorum.

Tahsilat oranlarımız, genel kabul görmüş bankacılık ilkeleri çerçevesinde beklenenin altında olmasına rağmen söylendiği kadar da kötü olmadığını ifade etmem gerekiyor. Kalkınma Bankası kredi kullandırdığı alanlardaki paydaşları ile istişare halinde sorunlara köklü çözümler getirmek için somut adımlar atmaktadır.”

“KRİTERLERDE ÇAĞDAŞ GEREKSİNİMLER DİKKATE ALINACAK”

Kalkınma Bankası Genel Müdürü İbrahimoğlu, banka olarak hizmet verdikleri alanlardaki sektör temsilcileriyle yürütülen diyaloglar çerçevesinde yatırımcıların ve ülkenin ihtiyaçlarına göre kredilendirme kriterlerinin çağdaş gereksinimler dikkate alınarak yeniden düzenleme çalışmalarına gireceklerini de söyledi.

Yapılması planlanan düzenlemelerle, özellikle KOBİ’lerin finansmana erişimlerini hızlandırırken kredi koşullarında da iyileştirmeler yapacaklarını ifade eden İbrahimoğlu, Kalkınma Bankası’nın KOBİGEM’e de teknik destek sağladığını bildirdi.

Kalkınma Bankası’nın kuruluşundan bu yana Türkiye Kalkınma Bankası’ndan teknik destek aldığını, deneyimlerinden yararlandığını ve ülke yatırımcısına önemli hizmetler sunduğuna işaret eden İbrahimoğlu, şöyle devam etti:

“İŞBİRLİĞİ İLE SORUNLARIMIZA KÖKLÜ ÇÖZÜM BULMA AMAÇLANDI”

“Bankanın vizyonu ve sürdürülebilirliği için yeniden yapılanma ihtiyacı olduğundan, kuruluşumuzdan bu yana teknik destek aldığımız ve deneyimlerinden yararlandığımız Türkiye Kalkınma Bankası ile teknik işbirliği protokolü çerçevesinde mevcut durumu daha detaylı görme ve sorunlarımıza köklü çözüm bulma amaçlanmıştır.

Bu amaç doğrultusunda, bankamızın kuruluş aşamasından itibaren teknik işbirliği protokolleri ile yanımızda olan, danışma ihtiyacı duyduğumuz her noktada deneyimlerini bizlerle paylaşan, çalışanlarımızın teknik bilgi kapasitesinin gelişimine destek olan ve benzer deneyimlere sahip olduğu için bizi anlayan Türkiye Kalkınma Bankası ile teknik işbirliğinin devam ettirilmesi kararı alınmıştır.

Bankamız yönetimi ile Türkiye Kalkınma Bankası arasında 2015 yılında yeniden bir teknik işbirliği protokolü imzalanmıştır. İmzalanan protokol metni kapsamında, Türkiye Kalkınma Bankası tarafından Bankamızın yapısal, fonksiyonel ve yönetişim analizi yapılmış ve raporlanmıştır.”

İbrahimoğlu, Türkiye Kalkınma Bankası, Teknik Heyet ve Yönlendirme Komitesi üyeleri ile KKTC Kalkınma Bankası çalışanlarına teşekkür ederek, raporun kısa sürede hazırlanmasına katkı koyan herkesi kutladı.

Kalkınma Bankası’na ihtiyacın; tüm dünyada olduğu gibi ülkede de, ülke kalkınmasına sağladığı etkiler nedeniyle son derece önemli olduğuna işaret eden İbrahimoğlu, bu nedenle Kalkınma Bankasının sürdürülebilirliği için gelişen ve değişen vizyonuyla birlikte bankanın mali, fonksiyonel ve yönetim kapasitesinin geliştirilmesi ve yeniden yapılanması gerektiğine vurgu yaptı.

“RAPOR YOL HARİTAMIZ OLACAK”

Teknik işbirliği raporunun sonuçlarından özelde Kalkınma Bankası genelde ise yatırımcılar ve ülkenin önemli faydalar sağlayacağına işaret eden İbrahimoğlu, “Raporun, bankamızın gerek iç düzenlemeler açısından gerekse yapısal dönüşümler gerçekleştirmek suretiyle yatırımcılarımıza sağlayacağını düşündüğümüz yasal düzenlemelerin süratle hayata geçirilmesi bakımından önemli yararları olacağı kesindir” dedi.

İbrahimoğlu, raporun yararına inandıklarını vurgulayarak “Teknik işbirliği raporu, yol haritamız olacaktır” ifadelerini kullandı.

SEKKİN: “SON DÖNEMDE ENERJİYE ÖNEM VERDİK, BU KKTC’DE DE YAPILABİLİR”

Türkiye Kalkınma Bankası Genel Müdür Yardımcısı Bahattin Sekkin de, kardeş KKTC Kalkınma Bankası'na her zaman desteğin süreceğini belirterek, bankanın ülke için önemine işaret etti, ülke ekonomisi ve yatırımlarının gelişmesi için bankanın oynadığı role dikkat çekti.

Sekkin, Türkiye Kalkınma Bankası görevleri ve çalışmaları hakkında bilgi vererek, banka olarak son dönemde enerjiye önem verdiklerini söyledi, bunun KKTC'de de yapılabileceğini kaydetti.

23 yıldır işbirliklerinin ve birlikte çalışmalarının sürdüğünü belirten Sekkin, yeni dönemde de KKTC Kalkınma Bankası’nın yeniden yapılanması, teknik kapasitenin artırılması için desteklerinin süreceğini vurguladı.

Sekkin, raporun da tamamen bankanın ihtiyaçları doğrultusunda ortaya çıktığını, personelin de Türkiye'de eğitim görmesi için destek vereceklerini ifadesi ederek, bu rapor ve işbirliğinin hayırlı olmasını temenni etti.

Haber: Emir Ertorun Fotoğraf: Erol Uysal

Bu haber toplam 1299 defa okunmuştur
Kalkınma Bankası İle Türkiye Kalkınma Bankası Teknik İşbirliği Raporu Hazırladı Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans