Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Medya tartışıldı
  • Medya tartışıldı
  • Medya tartışıldı
16 Nisan 2011 Cumartesi Saat 16:53

Medya tartışıldı

Kıbrıs’ta Medya İşbirliğinin Zorlukları ve Olasılıklar” konulu panelde, Kıbrıs Türk ve Rum medyasına dair saptamalar yapılarak, işbirliği için neler gerektiği üzerinde duruldu.

Kıbrıs Toplum Medya Merkezi Ortak Medya İnisiyatifi Çalışma Grubu ile Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin düzenlediği “Kıbrıs’ta Medya İşbirliğinin Zorlukları ve Olasılıklar” konulu panelde, Kıbrıs Türk ve Rum medyasına dair saptamalar yapılarak, işbirliği için neler gerektiği üzerinde duruldu.

Gazeteciler Birliği lokalinde dün akşam düzenlenen ve birlik yönetim kurulu üyelerinden Yurdakul Cafer’in yönettiği panelde, proje koordinatörü Michael Simopoulos, çalışma grubu üyesi, gazeteci, öğretim üyesi Dr. Bekir Azgın ve gazeteci Sami Özuslu konuştu.

SIMOPOULOS: “TECRÜBELERDEN YARARLANARAK YENİ BİR SÜREÇ”

Michael Simopoulos, 2009 yılı sonlarında Kıbrıs’ta toplum medyasını teşvik ederek topluma mesaj iletebilme çabasındaki yerel kurumları ve grupları desteklemek için kurulan Kıbrıs Toplum Medya Merkezi’nde oluşturulan ortak medya çalışma grubunun, bugüne kadarki başarılı ve başarısız tecrübelerden yararlanarak yeni bir süreç geliştirmeyi amaçladığını söyledi.

Kıbrıs’ın iki tarafındaki medyada işbirliği konusunda net bir amaç bulunmadığını gözlemlediklerini, birçok atölye çalışması da yapıldığını ancak sonuçların takip edilmediğini kaydeden Simopoulos, Kıbrıs Türk ve Rum medyası arasında var olan kişisel ilişkilerin nasıl kurumsallaşabileceği ve buna nasıl yardımcı olabilecekleri üzerinde çalıştıklarını anlattı.

Simopoulos, işbirliğinin zor bir konu olduğunu, Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğünden kaynaklanan sorunlar da bulunduğunu, ancak yine de Kıbrıs sorunundan bağımsız adımlar atılabileceğini ifade etti.

İki toplum arasındaki haberlerin resmi haber ajansları vasıtasıyla yayıldığını ve bunun bir sıkıntı ve sınırlılık yarattığını savunan Michael Simopoulos, dil sorunu, muhabir yetersizliği ve yetersiz kapasite gibi sorunların bunda etkili olduğunu söyledi.

Simopoulos, bazı radyo ve televizyonlardaki ortak programlardan ve işbirliğinden örnekler vererek, iki toplum arasında güzel gelişmeler de olduğunu; ticaret odalarının yürüttüğü ortak proje benzeri çalışmaların gazeteci örgütleri arasında da yapılabileceğini; böyle bir niyet varsa kendilerinin de merkez olarak yardımcı olmaktan mutluluk duyacaklarını kaydetti.

“DİL ENGELİNİ AŞMAYA YARDIM EDEBİLİRİZ”

Gazetecilere eğitim, seminer, çeviri gibi hizmetler verebileceklerini belirten Ortak Medya İnisiyatifi Çalışma Grubu Proje Koordinatörü Michael Simopoulos, “Sanırım en büyük engel dil engelidir, biz bunu aşmaya yardım edebiliriz” dedi.

Simopoulos, medyaya ekonomik katkı sağlayacak şeyler önerilmesi halinde işbirliğinin artabileceğini; her iki tarafta da ortak iş yapmak isteyen gazeteciler bulunduğunu söyledi.

AZGIN: “DİL SORUNU VAR, ANLAŞAMIYORUZ, OKULLARDA DİL EĞİTİMİ OLMALI”

DAÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi, Ortak Çalışma Grubu üyesi, gazeteci Dr. Bekir Azgın da, Kıbrıs Toplum Medya Merkezi’nde yapılanların henüz denizde bir damla olduğunu, her şeyden önce gazetecilerin işbirliğini istemesi gerektiğini söyledi. İşleri gereği, büyük ve önemli insanlarla beraber olan gazetecilerin ufak işlerle ilgilenmediğini, herkesi eleştiren gazetecilerin eleştirilmekten hoşlanmadığını ifade eden Azgın, üst düzey insanlar kadar alt tabakayla da ilgilenmek gerektiğini kaydetti.

Azgın, Kıbrıs’ta iki toplum arasında büyük bir dil sorunu bulunduğunu ve Kıbrıslı Türklerle Rumların anlaşamadığı görüşünü ifade ederek, gazetecilerin, devletin eğitim politikalarının değişmesini zorlayabileceğini; Kuzey’deki okullarda Rumca, Güney’deki okullarda Türkçe dil eğitiminin olması gerektiğini söyledi.

“BARIŞI LİDERLER İMZALAYACAK ANCAK İNSANLAR YAŞAYACAK”

“Barışı imzalayacak liderlerdir ancak yaşayacak olan insanlardır” diyen Bekir Azgın, Kıbrıs’ın her iki tarafındaki basında karşı taraf için stereotipler (kalıp yargılar) yaratıldığını, “biz ve onlar” ayrımı yapıldığını, onların “kötü, zalim, gaddar”; bizlerin “iyi, mazlum, ezilmiş, aç bırakılmış” olduğu görüşünün hakim olduğunu anlattı. Azgın, “bu stereotiplerin aktarılması için devletin ajans ve enformasyon dairesi gibi mekanizmalar kurduğunu, karşı tarafı daha kötü gösterecek haberlerin tercih edildiğini; bu tür habercilik konusunda tam bir derin devlet oluşturulduğunu ve değiştirmenin zor olduğunu” kaydetti.

Azgın, bu koşullar sürdükçe ortak vatan yaratılamayacağını dile getirerek, gazetecilere çok görev düştüğünü söyledi.

GÜNEY’DEKİ FOBİ

Güney Kıbrıs’ta “sahte, sözde devleti tanıma fobisi” bulunduğuna işaret eden Bekir Azgın, her işe bu korku karıştığı için birçok konuda adım atılamadığını anlattı ve yaşadığı deneyimlerden örnekler verdi.

ÖZUSLU: “SORUNU GENÇ NESİLLER ÇÖZECEK”

Gazeteci Sami Özuslu ise konuşmasında, Kıbrıs’ın ortak vatan yapılabilmesi için daha çok şey gerektiğini, ama bu sorunu genç nesillerin bir şekilde çözeceğine inandığını ifade etti. “Yeni medya” kavramı üzerinde duran Özuslu, klasik medyanın yerini internet medyasına, Facebook’a bıraktığını, gerçek anlamda bir sahibi olmayan yeni medya unsurlarıyla sorunun çözüleceğini öne sürdü.

Özuslu, Kuzey’de de Güney’de de medyada derin devlet statükosu bulunduğu görüşünü ifade ederek, bu nedenle medyayı elinde tutanların hareket kabiliyetinin sınırlandığını; bireylerin fikirlerinin “ya devlet tekeliyle, ya da devlet kafalı özel medyayla oluşturulduğunu” savundu.

Dilin ve eğitim sisteminin iki toplum arasında önemli sorunlar olduğunu belirten Sami Özuslu, adanın diğer yarısında neler olduğunun yeterince bilinmediğini; barışı çıkarların sağlayacağını, haberlerin de ihtiyaçlarla tüketildiğini ifade etti.

İki toplum arasında ticarette, iş hayatında, sosyal yaşam ve eğlence alanında ilgi oluştuğunu ancak çevre, sağlık, trafik, kültürel miras gibi alanlarda da işbirliği yapılabileceğini vurgulayan Özuslu, konvansiyonel medyanın yerini alan “yeni medya”nın, adadaki sorunun çözümünü sağlayacağı görüşünü ifade etti.

Kıbrıs Türk ve Rum medyasında karşı tarafın reklamlarının yayımlanmasında yaşanan sıkıntılara da değinen Özuslu, iki medyanın Kıbrıs sorununu çözmek için değil ama küçük bir şeyler yapmak için mutlaka işbirliğine gitmesi gerektiğini söyledi.

Bu haber toplam 1705 defa okunmuştur
Medya tartışıldı Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans