Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu-5
21 Haziran 2016 Salı Saat 10:02

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu-5

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı ile ilgili

Lefkoşa, 20 Haziran 16 : Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin Yasa Tasarısı ile ilgili görüşme sürüyor.

UBP Milletvekili Ersin Tatar’ın ardından söz alan CTP Milletvekili Erkut Şahali, anlaşmanın, ekonomik değil siyasi yansımalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunmak istediğini söyledi.

Bu anlaşmanın 30 eylem ve 92 faaliyet içerdiğini, 17’sinin ilke ve esasları, geri kalanlarının da spesifik tamamlanma tarihleri olduğunu kaydeden Şahali, bugün onaylansa bile birçok yasanın zamanında yerine getirilemeyeceğine işaret etti.

Şahali, program içerisinde yerine getirilemeyecek eylemlere örnekler vererek, mesai saatlerinin yeniden düzenlenmesi ve “factoring” yasasının geçirilmesi gibi maddelerin, meclisin zaten tatile girmesiyle tamamlanmasının mümkün olmayacağını belirtti.

Mağusa Limanı’nın, Kıb-Tek’in ve buna benzer bazı eylemlerin zaten muhalefete takılacağını ve öngörülen zamanda tamamlanmasının mümkün olmayacağını söyleyen Şahali, “Bunları bugünden unutsanız ve toplumu germeye niyet etmesiniz daha iyi olur sanırım” dedi.

“Biz bu filmi geçmişte de görmüştük” diyen Şahali, toplumsal kesimlerin hassasiyetini göz önünde bulundurup, Kıbrıs Türk halkının gerçekleriyle uyumlu ek protokolleri gündeme almanın yararlı olacağını söyledi.

ERHÜRMAN

CTP Milletvekili Tufan Erhürman ise, Türkiye yapılan işbirliği anlaşmalarına ilişkin geçmişten bugüne bir değerlendirme yapılıp, meclise sunulması halinde hangi koşullarda esneklik olduğunun görülebileceğini kaydetti.

Ekonomi protokolünde yargının ihtiyaçlarının yer aldığı eylemlerin, Türkiye’de hazırlanan bir raporun kopyası olduğunu ve bunların KKTC’nin ihtiyaçları olmadığını ifade eden Erhürman, adalet alanında uluslararası işbirliğine nasıl geçileceğini ve bunun ekonomi protokolünde niye yer aldığını anlayamadığını söyledi.

Erhürman, limanların kamu özel işbirliğinde işletilecekse yatırım amaçlı olacağını, sadece devretmenin söz konusu olmayacağının teyit edilmesini istedi. Tufan Erhürman, telekomünikasyon alanındaki eylemlerin de hukuksal olarak birden çok ihtimali barındırdığını ve bunların doğru anlaşıldığından emin olmak istediğini ifade etti.

Elektrik kurumunun iletim üretim ve dağıtım ayrıştırılmasına her zaman karşı çıktıklarını anımsatan Erhürman, programda yer alan gerekçelerde dağıtımın özelleştirilmesinin sebebinin yer almadığını ve bu konuda herhangi bir mantık bulamadıklarını kaydetti.

Haziran 2018 olarak tarihlendirilmiş bu konunun zaten seçim takvimine göre yerine getirilemeyeceğini belirten Erhürman, bu protokolün, sözüyle gayesi çok örtüşmeyen bir metin olduğunu yineledi.

Erhürman, Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın taahhüt ettiği metine evet, okuduğu protokol metnine ise hayır dediklerini vurgulayarak, “Oylama, metin için yapılacak olması nedeniyle oyumuz hayır olacak” dedi.

DİNÇYÜREK

Erhürmanın ardından söz alan Bağımsız milletvekili Hakan Dinçyürek de, 8 saattir görüştüklerini bu protokole ülkenin ihtiyacı var mı sorusuna hiç kimsenin hayır diyemediğine işaret ederek, hayır diyeceğini açıklayan CTP’nn içinde de protokole imza koyarak bir an önce yürürlüğe girmesini isteyen kişiler olduğunu iddia etti.

Devlet çarkının, protokolün imzalanmaması nedeniyle durduğunu örneklerle anlatmaya çalışan Dinçyürek, CTP’ye yönelik eleştirilerde bulundu.

CTP'li vekillerin elektrik hariç diğer konularda sorun görmediğini söyleyen Dinçyürek, protokolün hazırlanmasına CTP döneminde başlandığına işaret etti.

Devlete bağlı kurumlarda yapısal dönüşüme ihtiyaç olduğunu ve buna kimsenin itirazı olmadığını dile getiren Dinçyürek, şu anki yapının sürdürülebilir olmadığının da görüldüğünü belirtti. Dinçyürek, sürdürülebilir bir yapının KKTC’nin de hakkı olduğunu söyledi.

Dinçyürek, elektrik kurumunda geçmişte yapılan uygulamaları eleştirerek, reformu reddedenlerin yerine başka alternatifler sunması gerektiğini belirtti.

Hakan Dinçyürek, Bu protokolün bir an önce onaylanarak yasal düzenlemelerin de bir an önce yapılmasını beklediğini söyledi.

Dinçyürek, konuşması sırasında CTP Milletvekili Ömer Kalyoncu ile zaman zaman sertleşen ikili diyaloga girdi.

    EK VERİLECEK

Haber: Arzu Köprülü

Bu haber toplam 1269 defa okunmuştur
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu-5 Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans