Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Meclis Çalışmaları
28 Haziran 2016 Salı Saat 08:16

Meclis Çalışmaları

Cumhuriyet Meclisi Süt Endüstrisi Kurumu ve Sayıştay başkanlığı değişiklik yasa tasarılarını onayladı.

Cumhuriyet Meclisi Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı.

Genel Kurul’da ilk sözü alan Meclis Başkanı Sibel Siber, koordinasyon ofisi yasasının anayasa mahkemesinde görüşülmesi sürecinde Cumhuriyet Meclisi’nin neden dıştan hukukçu alımına gittiği konusuna açıklık getirdi.

Siber meclisin bazı hukukçularının üçlü kararnameyle başka görevlere atandığını bu nedenle bu alanda sıkıntı yaşadıklarını ve koordinasyon ofisi yasasının anayasa mahkemesinde görüşülmesi sürecinde meclisi temsilen dıştan hukukçu alımına gittiklerini anlatttı.

Genel Kurulda daha sonra komitelerin Meclis tatili sırasında çalışmalarına devam edebilmesine ilişkin tezkere onaylandı…

Ardından TDP milletvekili Mehmet Çakıcı, Denetimli Serbestlik Yasası’na ilişkin konuştu.

Çakıcı Denetimli serbestlik yasasının uygulanmasının hastane yönetimi tarafından engellendiğini savundu.

Genel Kurul daha sonra Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu Yasa Tasarısı’nı ele aldı.

Soyer, tasarı üzerindeki konuşmasında tarım sektörü ile ilgili ciddi bir tartışma, düzenleme ve desteğe ihtiyaç olduğunu söyledi.

TDP milletvekili Hüseyin Angolemli de çiftçi ve hayvancının desteklenmesinin önemini vurguladı.

UBP milletvekili Ersin Tatar ise üreticinin korunması gerektiğini devletin sektörün sorunlarını görmezden gelemeyeceğini belirtti.

CTP milletvekili Biray Hamzaoğulları da çiftçinin, hayvancının zor da olduğunu sadece süte destek verilmesinin doğru olmadığını ifade etti.

CTP milletvekili Erkut Şahali de, SÜTEK’in daha dinamik çalışması için yasal değişiklik yapıldığını ancak bunun sorunları çözmek için yeterli olmadığını ifade etti.

Şahali sektörün yeniden yapılandırılmaıs gerektiğini sözlerine ekledi.

Tarım ve Doğal kaynaklar bakanı Nazım Çavuşoğlu ise 15 bin ton balya ihalesine çıkıldığını, ihale fiyatları ve ülkedeki balya fiyatları konusunda alınması gereken tedbirler olduğunu söyledi.

Süt fiyatı konusunda yaşanan kısır döngü süreci hakkında bilgi veren Çavuşoğlu Hükümetin kalıcı çözüm üreteceğini, işletmelerin mutlaka kategorilere ayrılacağını anlattı.

Konuşmaların ardından Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu Yasa Tasarısı oyçokluğu ile kabul edildi.
Genel Kurul’da daha sonra Sayıştay Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine geçildi.

Tasarı üzerinde ilk konuşmayı CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman hükümetin denetçilere verilmesi öngörülen ek ödeneklerin kaldırılmasını önermesini ise eleştirdi.

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da, denetçilerin ödeneği iptal edilirken sayıştay başkanı ve üyelerinin ödeneklerinin neden iptal edilmediğini sordu.

CTP milletvekili Birikim özgür de, bütçe politikası ve mali unsurlar bakımından tasarıda hem bakanlar kurulu hem de komite aşamasında bir takım iyileştirmeler yapıldığnı ancak yasa tasarısının zamanlamasının ciddi soru işaretlerine sebebiyet verdiğini belirtti.

Bağımsız milletvekili Menteş Gündüz de, gelinen aşamada ödeneklerin bir kısımının emekliliğe yansıması, bir kısmının yansımaması gibi sorunlar çıkacağını belirtti.

CTP milletvekili Ahmet Gülle de, kontrol denetim göreviyle önemli görev yapanlara ek tahsisat verilebileceğini ancak bunun benzer görevler yapanlara yansıyıp yansımayacağı sorununu beraberinde getireceğini ifaede etti.
TDP milletvekili Hüseyin Angolemli de, denetçilerin ek ödeneklerinin kaldırılmasının sayıştaylık içeriisnde huzursuzluğa neden olacağını vurgularak tasarının geri çekilerek, komitede yeniden görüşülmesini istedi.
CTP milletvekili Erkut Şahali de, sayıştay ve sayıştay üyelerine ödenek verilmesi denetçilere ise verilmeyecek olmasının yaratabileceği huzursuzluğa dikkat çekti.

CTP milletvekili Ferdi Sabit Soyer de, sayıştayın önemini ve bu çerçevede işlevselliğinin genişlemesinin yararlarını anlattı.

Soyer sayıştayın raporlarının zamanında gündeme getirilmesinin önemine de dikkat çekti.

CTP milletvekili Biray Hamzaoğulları da tasarının kişiye özel olduğunu savunarak sayıştaylık bugünden itibare güven vermemektedir” dedi.

Eleştirileri yanıtlayan başbakan yardımcısı maliye Bakanı Serdar Denktaş, denetçilere yaptıkları görüşmede ya kadro artırımı ya da tahsisat diye iki öneri sunduğunu, denetçilerin de kadro artırımını tercih ettiklerini söyledi. SES
Sayıştay’ın bütçesinin Maliye Bakanlığı tarafından kontrol edileceğini, burada bir yanlışlık görülürse bunun adliyeye taşınacağını anlatan Denktaş, “En çok denetlenmesi gereken yer Maliye’dir, dolayısıyla buradaki bağımsızlık bizim için önemlidir” dedi.

CTP milletvekili Teberrüken Uluçay da, sayıştayda çalışan insanlar arasında ihtilaf yaratmayacak bir durum ortaya konulması gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardındanSayıştay Yasa Tasarısı’nın madde madde görüşülmesine geçildi.

Tasarı Madde madde görüşülürken, Başbakan Yardımcısı ve maliye Bakanı Serdar Denktaş denetçilere ek tahsisat ödeneği verilmemesi ve derece yükselmelerinde ingilizce sertifika aranma koşulunun aranmaması değişikliklerini önerdi..
Daha sonra tasarının bütünü yapılan değişiklikle oylanarak kabul edildi.

Genel Kurul’da daha sonra Sayıştay Komitesi’nin, Nüfus Kayıt Dairesi’nin 1994, 1995, 1996, 1997 ve 1998 yılları Sayıştay Denetim Raporu’na ilişkin raporu ele alındı.

Rapor üzerinde söz alan olmayınca rapor üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Meclis’in bir sonraki birleşimi 30 haziran Perşembe günü gerçekleştirilecek.

Bu haber toplam 1221 defa okunmuştur
Meclis Çalışmaları Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans