Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
SÜTÇÜLER SANAYİ ODASI’NDAN DESTEK İSTEDİ.
19 Nisan 2011 Salı Saat 12:32

SÜTÇÜLER SANAYİ ODASI’NDAN DESTEK İSTEDİ.

Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği (SÜİB), süt ve süt ürünlerinin bir zincir sektör olduğuna ve hayvancısından çiftçisine, yemcisinden süt üreticisine kadar bu sektörden geçinen binlerce insan bulunduğuna işaret ederek, ithal ür

SÜİB BAŞKANI AVUNDUK: “SEKTÖRDEN GEÇİNEN BİNLERCE İNSAN, 3-4 İTHALATÇIYA FEDA EDİLMEMELİ”

ÇIRALI: “TÜKETİCİNİN ÇIKARLARINI YERLİ ÜRETİM KORUR... İTHALATA FON UYGULAMASI DOĞRU”

Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği (SÜİB), süt ve süt ürünlerinin bir zincir sektör olduğuna ve hayvancısından çiftçisine, yemcisinden süt üreticisine kadar bu sektörden geçinen binlerce insan bulunduğuna işaret ederek, ithal ürünlere fon uygulamasının yerinde bir karar olduğunu belirtti.

SÜİB Başkanı Candan Avunduk ve yönetim kurulu üyeleri bugün Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Ali Çıralı’yı ziyaret ederek, son günlerde gündemde olan fonlarla ilgili yaşanan gelişmeleri aktardı ve destek istedi.

Sanayi Odası’ndan yapılan açıklamaya göre, ziyarette konuşan Avunduk,  “Bu kadar insan ve üretim 3-4 peynir ithalatçısı için mi gözden çıkarılacak? Fon uygulama kararı oldukça yerinde bir karardır” dedi.

Avunduk, birkaç süt ürünü ithalatçısının fonlar konusunda son günlerde gösterdikleri sert tepkiye değinerek, “Süt ürünlerine fon uygulaması bizim ülkemize özel bir durum değildir. Türkiye ithal peynire yüzde 180 fon uyguluyor. Avrupa ve Amerika’da, hatta dünyanın birçok ülkesinde süt ürünlerine fon uygulanır” diye konuştu.

Hükümetin aldığı kararı desteklediklerini dile getiren Avunduk, şunları dile getirdi:

“Yerli üretim her zaman için pahalılığın karşısında engelleyici bir rol alır. Örneğin birlik olarak Güney ve Kuzey Kıbrıs marketlerinde yaptığımız araştırmaya göre, bizde üretimi olmayan tereyağının kilogram satış fiyatı Güney Kıbrıs’ta 18 TL, ancak Kuzey Kıbrıs’ta 23.40 TL. Bu ürünün üretimi bizde olsa ithali bu kadar yüksek fiyata satılamayacak. Üstelik bizim süt ürünlerimizin fiyatları da Güney’e oranla ortalama yüzde 70 daha ucuz.”

Avunduk, ithal süt ürünlerine fon uygulandıktan sonra otel ve restoranlardan yerli süt ürünlerine talepte artış olduğunu da dile getirerek, “Olması gereken bu. Yerli süt ürünlerini aşağılamak yerine yüceltmek gerekir. İthal süt ürünü tabii ki olacak. İngiliz chedar peyniri Amerika’ya 5.5 dolar fon ödeyerek giriyor ve satılıyor” dedi.

Sonsuza kadar fon talepleri olmadığını da kaydeden Avunduk, sektör rekabet edebilecek düzeye getirilene ve girdi maliyetleri makul seviyeye çekilene kadar fon uygulamasını destekleyeceklerini belirtti.

ÇIRALI: “FON UYGULAMASINI DESEKLİYORUZ”

Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı da, iç pazarda ucuzluğu sağlayan ve tüketicinin çıkarlarını koruyanın yerli üretim olduğunu vurgulayarak, “Çiğ süt üretimi yapan hayvancılardan, süt ürünleri ve buna bağlı irili ufaklı sektörlerden geçinen 12 bin civarında insanımız var. Bunların göz ardı edilmesi ve 3-4 ithalatçının çıkarının düşünülmesi yanlış olur. Hükümetin bu kararını yerinde buluyor ve destekliyoruz” dedi.

Bu haber toplam 1995 defa okunmuştur
SÜTÇÜLER SANAYİ ODASI’NDAN DESTEK İSTEDİ. Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans