Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BAKANLAR KURULU TOPLANTISI SONA ERDİ.
20 Nisan 2011 Çarşamba Saat 17:20

BAKANLAR KURULU TOPLANTISI SONA ERDİ.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, ihracat kapılarının daha da açılması, ihracat gelirlerinin artırılması ve yurt dışı piyasalara entegrasyonun etkin bir şekilde sağlanması için ihracata dönük destekleri artırıp, mevcut destekleri g

ATUN: “İHRACATA DÖNÜK DESTEKLERİ ARTIRIP MEVCUT DESTEKLERİ GELİŞTİRDİK”

“2009’DA YAKALANAN İHRACAT RAKAMI 90 MİLYON DOLAR CİVARINDAYDI. ŞU ANDAKİ RAKAMLAR, 2011 İÇİN KOYDUĞUMUZ 150 MİLYON DOLARLIK HEDEFİN KARŞILANACAĞI YÖNÜNDEDİR”

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, ihracat kapılarının daha da açılması, ihracat gelirlerinin artırılması ve yurt dışı piyasalara entegrasyonun etkin bir şekilde sağlanması için ihracata dönük destekleri artırıp, mevcut destekleri geliştirdiklerini söyledi.

Pazar araştırma, patent alma ve reklam faaliyetlerine teşvik verdiklerini kaydeden Atun, fuarlara katılımlara yönelik teşviklerin kapsamlarının da geliştirilerek artırıldığını belirtti.

Atun, “2009’da yakalanan ihracat rakamı 90 milyon dolar civarındaydı. 2011 için 150 milyon dolar gibi bir hedef koyduk. Şu andaki rakamlar, bu hedefin karşılanacağı yönündedir. 2012 - 2013 için ihracat rakamını 200 milyon dolarlara taşıyacağız. Bu yöndeki çalışmalar ve sağlanan desteklere getirilecek yeni desteklerle artma yoluna gidilecektir” dedi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun, yaklaşık 5 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısından çıkışta yaptığı açıklamada toplantıda alınan kararları açıkladı.

Sunat Atun, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nun önce Kıbrıs konusu hakkında bilgi alıp, daha sonra gündemindeki konuları görüştüğünü söyledi.

“İHRACATA DÖNÜK DESTEKTE YENİ DÜZENLEME YAPILDI”

Devletin ihracata dönük destekleriyle ilgili yeni düzenlemeler yaptıklarını kaydeden Atun, hem mevcut desteklerin geliştirildiğini, hem de yeni devlet desteklerinin eklendiğini belirtti.

Sunat Atun, reel ekonominin gelişmesi bakımından büyük önem verdikleri ihracatta her yıl ortalama yüzde 25’lik bir artış olduğunu söyledi.

Atun, “İhracatta ilk 3 ayda 57 milyon TL düzeyine çıktık. 2011’in ilk 3 aylık rakamı, 2009 yılının ilk 6 ayının dahi üzerindedir… Ekonominin ilerlemesi ve ülkenin hem ekonomik hem de Gayri Safi Milli Hasıla gelişimi bakımından, yurt dışına satışların ve bundan elde edilen döviz girişlerinin önemi son derece büyüktür” dedi.

“TEMEL AMAÇ SANAYİNİN GSMH İÇİNDEKİ PAYININ ARTIRILMASI”

Ekonomi Bakanı Atun, hükümet olarak temel amaçlarının; sanayinin Gayri Safi Milli Hasıla içindeki payının artırılması ve dış döviz girişinin hızlanarak artırılması olduğunu söyledi.

Atun, “Sanayimizin, bu amaçla yurt dışındaki satış amaçlı piyasalara entegrasyonu hükümetimiz ve sanayimiz için son derece önem taşımaktadır” dedi.

“FUAR KATILIMINA DÖNÜK TEŞVİKLER GELİŞTİRİLEREK ARTIRILDI”

İhracata devlet desteğinin 2003’de, 6 maddelik bir Bakanlar Kurulu kararıyla oluşturulduğuna işaret eden Atun, o dönem sanayicinin içinde bulunduğu darboğazdan çıkışı için düşünülen desteklerin bugün gelinen noktada, sanayinin ülkenin lokomotif sektör haline gelmesi ve daha da gelişmesi için artırıldığını söyledi.

BAKANLAR KURULU’NDAN ÇIKAN DESTEKLER

Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun, başlıca destekleri şu şekilde sıraladı:

“Sanayi kuruluşları, Sanayi Dairesi’ne önceden haber vermek suretiyle, yurt dışı pazarlar hakkında bilgi sağlanması ve yeni ihraç pazarlarının yaratılması amacıyla bireysel olarak gerçekleştirecekleri pazar araştırmalarıyla ilgili giderlerin yüzde 70’inin, bir takvim yılında en fazla 5 proje olmak üzere proje başına 8 bin Euro’ya kadar devlet tarafından karşılanması yani hibe olarak verilmesi karara bağlandı.

Yine Sanayi Odası organizasyonuyla gerçekleştirilecek ticaret heyeti programlarına katılmaları halinde yapılan harcamaların yüzde 50’sinin, proje başına 8 bin Euro’ya kadar olan kısmı yine devletimizce karşılanacak.

Yurt dışında uluslararası fuarlara katılacak sanayi kuruluşlarının yer ve stant kiraları, katılım ücretleri, sergilenecek ürünlerin taşınması ve bu amaçla yapılacak olan diğer giderlere, her bir katılım için verilen destek 8 bin Euro’ya çıkarıldı.

Sanayi kuruluşlarının Sanayi Odası çatısı altında toplu olarak katılacakları yurt dışındaki fuarlarda her bir işletme için yapmış olacakları harcama, katılım başına 8 bin Euro’yu aşmayacak şekilde yüzde 75’i devletimizce hibe olarak karşılanacak.

Türk Patent Enstitüsü’nden patent alanlara, endüstriyel tasarımlarını tescil edenlere ve faydalı model belgesi alanlara bu maksatlar için yapmış oldukları harcamaların bin Euro kadarı devlet tarafından hibe olarak verilecek.

Sanayi işleriyle ilgili olarak, ön izin almak koşuluyla, ürünlerin yurt dışında pazarlanması, tanıtılması, sponsorluk, web tasarımı, dergi, broşür, eşantiyon ve promosyona yönelik reklam giderlerinin 1 takvim yılı içinde 10 bin Euro kadar olan harcamaları yine devlet tarafından karşılanacak”.

Bu haber toplam 1588 defa okunmuştur
BAKANLAR KURULU TOPLANTISI SONA ERDİ. Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans