Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AKÇA: HANTAL DEVLET YAPISIYLA   EKONOMİ YÜRÜMEZDEDİ.
27 Nisan 2011 Çarşamba Saat 15:07

AKÇA: HANTAL DEVLET YAPISIYLA EKONOMİ YÜRÜMEZDEDİ.

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça , hantal devlet yapısıyla KKTC ekonomisinin yürümesinin mümkün olmadığını, mevcut yapının sürdürülemez olduğunu ifade etti. Hantal devlet yapısından verimli devlet yapısına g

HANTAL DEVLET YAPISININ YÜRÜMESİ MÜMKÜN DEĞİL. BU YAPI SÜRDÜRÜLEMEZ”

“HANTAL DEVLET YAPISINDAN VERİMLİ DEVLET YAPISINA GEÇİLMELİ.. AKSİ TAKDİRDE İNSANLAR KENDİ GELECEĞİNİ KARARTIYOR”

“EKONOMİK PAKETİ TC VE KKTC HÜKÜMETLERİ İMZALADI.. BUNUN KISA VADELİ BEDELİ, UZUN VADEDE MÜKAFATLARI VAR.. BEDELİ ÖDEYECEK OLAN SİYASİLERİN BU BEDELİ ÖDEMEYİ GÖZE ALMASI GEREKİYOR”

“BEDELİ TÜRKİYE ÖDEYİP  DEĞİŞİM YAPILABİLİR ANCAK KALICI OLMAZ. TOPLUMUN SAHİPLENMESİ GEREKİR Kİ KALICI OLSUN”

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça , hantal devlet yapısıyla KKTC ekonomisinin yürümesinin mümkün olmadığını, mevcut yapının sürdürülemez olduğunu ifade etti.
Hantal devlet yapısından verimli devlet yapısına geçilmesi gerektiğini belirten Akça, aksi takdirde  insanların kendi geleceklerini karartmış olacaklarını söyledi.

Türkiye’nin  Lefkoşa Büyükelçisi Halil ibrahim Akça,  DAÜ Kariyer Günleri  açılış töreninde “Değişim Süreci ve İnovasyon” konulu bir konuşma yaparak, dünya Türkiye ve KKTC ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

“İÇERDEN BAKILDIĞINDA SORUNLAR YUMAĞI.. DIŞARIDAN BAKILDIĞINDA ÇOK BASİT”

KKTC’nin  sorunlarının içeriden ve dışarıdan bakıldığında farklı göründüğünü ifade eden Akça, içeriden bakıldığında,  içinden çıkılmaz sorunlar yumağı olarak göründüğünü, dışarıdan bakıldığında ise aslında basit olduğunu, kendi kendisinin kalkınmasını engelleyen yapı olarak kamu varlığının göründüğünü söyledi.

Akça, KKTC’de ekonomik ve sosyal kalkınmada kendi kendine pranga vuran, ambargo koyan bir yapı bulunduğunu, bunu aşmanın mümkün ve çok basit olduğunu, KKTC’de kalkınma ve gelişmeyi sağlayacak ptansiyel, insan ve doğal kaynak bulunduğunu ifade etti.

Hantal devlet yapısının kalkınmanın önünde engel olduğunu, kamu ve özel sektör çalışanları arasında gelir dağılımda adaletsizlik  olduğunu söyleyen Akça, bu durumun düzelmesi gerektiğini kaydetti.

EKONOMİK PAKET

KKTC için önerilerinin sorulması üzerine Akça, bu soruya ekonomik paketle cevap verdi. Akça, KKTC ve TC hükümetleri arasında 2010-2012 yıllarını kapsayan ve kamuyounda “ekonomik paket” olarak adlandırılan bir protokol imzalandığını,  hazırlanmasında  KKTC ve TC’den 100 teknisyenin görev aldığını belirtti.

Protokolün uygulanması ve yapılması gerekenler konusunda görüş ayrılığı bulunmadığını söyleyen Akça, uygulamadaki sorunun programın KKTC’de sahiplenilmesi ve bedelinin ödenmesi konusunda olduğunu söyledi.

Ekonomik paketin uygulanmasının  bedeli ve mükafatları bulunduğunu kaydeden Akça, bedeli kısa vadede siyasilerin ödeyeceğini ancak uzun vadede mükafatını ülkenin çocukları ve gençlerinin elde edeceğini, siyasilerin bu bedeli göze alması gerektiğini söyledi.

BEDELİ TÜRKİYE ÖDESİN ANLAYIŞI...

KKTC’de  “bedeli hep Türkiye ödesin” gibi yerleşmiş anlayış bulunduğunu söyleyen Akça, “Bedeli Türkiye ödeyip değişim yapılabilir ancak kalıcı olmaz. Toplumun sahiplenmesi gerekir ki kalıcı olsun” diye konuştu.

Akça, paketin bedelini halk ödeyebilecek mi?” şeklindeki bir başka soruya karşılık olarak  da  halkı sınıflara ayırmak gerektiğini, kamudan kaynak alanlarla (kamu çalışanları ve emeklileri) özel sektörde çalışanlar arasında gelir adaletsizliği bulunduğunu kaydetti.

Yaklaşık 32 bin kamu çalışanı ve kamu emeklisinin bütçeden aldığı payın %85 olduğunu söyleyen Akça, bu kesimin aldığı payın olması gereken yere gelmesi gerektiğini, böylece  özel sektörde çalışan 100 bin kişinin önünün açılacağını söyledi.

Akça,  hantal devlet yapısıyla bu durumun sürdürülebilir olmadığını ifade ederek,  gelir düzeyinde dengenin sağlanabilmesi için öze kesimin seslerini duyurmaları gerektiğini belirtti.

YAPILMASI GEREKENLER

Akça verimli bir yapının oluşturulabilmesi için ilk önce  hem devlete hem de geleceğe güvenin sağlanması gerektiğini kaydetti.

KKTC’nin boşu boşuna  olması gerekenden daha pahalı olduğunu söyleyen Akça, bu durumun ticaretin Güney Kıbrıs’a kaymasına neden olduğunu ve Türkiye’ye ihracatın önünde engel oluşturduğunu, pahalılığın en önemli nedenlerinden birinin de faizlerin yüksekliği olduğunu söyledi.

KKTC’de dünya ortalamasının 3 katı pahalı elektrik enerjisi üretildiğini bunun da pahalılıkta bir etken olduğunu söyleyen Akça, asgari ücretin kişi başına düşen gelir oranında sapmalar olduğunu söyledi.

Limanlar ve gümrüklerin adeta “Çanakkale Geçilmez” olduğunu ifade eden Akça, liman ve gümrük uygulamalarının  ham madde temini ve ihracatta pahalılığa yol açtığını kaydetti.

KKTC yüksek öğretim sektörünün çok büyük bir şans olduğunu ifade eden Akça, hayatın ucuzlatılmasının üretimi artıracağını vurguladı.

SANAYİ VE TİCARET ODALARININ FON TARTIŞMASI...

Akça, Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile Sanayi Odası arasında yaşanan fon tartışmasının son derece doğru bir tartışma olduğunu ifade etti.

Tartışmayı yararlı olarak nitelendiren Akça, tarafların, doğru bir tartışma yaptığını, bu tür tartışmaların yapılması gerektiğini kaydetti.

TÜRKİYE EKONOMİSİ

Konuşmasının başında Türkiye ekonomisine de değinen Akça, uluslararası finans şirketlerinin öngörülerine göre, Türkiye ekonomisinin 2050 yılında dünyanın 9’uncu büyük ekonomisi ve kişi başı 60 bin dolar gelire sahip olacağının ifade edildiğini kaydetti.

Türkiye’nin ekonomide iyi bir yere gittiğini belirten Akça, coğrafi konumunun ve genç nüfusun önemli bir avantajı olduğunu kaydetti.

Akça, 2050 yılında Çin ve Hindistan ekonomilerinin toplamının  dünya ekonomisi içindeki paylarının %30, Avrupa’nın %10-12, ABD’nin de %15-20 olarak hesaplandığını kaydetti.

Bu haber toplam 1667 defa okunmuştur
AKÇA: HANTAL DEVLET YAPISIYLA EKONOMİ YÜRÜMEZDEDİ. Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans