Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
29 Ekim Dünya İnme Günü (2-Son)
28 Ekim 2016 Cuma Saat 08:47

29 Ekim Dünya İnme Günü (2-Son)

KKTC’de son 6 yılda yaklaşık bin 500 kişinin inme geçirdiği, inme geçirenlerin yüzde 83’ünün hipertansiyon hastası olduğu açıklandı.

HALK ARASINDA “FELÇ” OLARAK DA BİLİNEN İNMEYLE İLGİLİ BASIN TOPLANTISI DÜZENLENDİ

“KKTC’DE SON 6 YILDA YAKLAŞIK BİN 500 KİŞİ İNME GEÇİRDİ... BU İNSANLARIN YÜZDE 83’Ü HİPERTANSİYON HASTASI”

“İNMEDE İLK 4 BUÇUK SAAT İÇİNDE HASTANEYE ULAŞMAK ÖNEMLİ”

SUCUOĞLU: “İNME BELİRTİLERİ OLAN KİŞİ HEMEN SAĞLIK MERKEZİNE ULAŞTIRILMALI, HALK BU KONUDA UYANIK OLMALI”

USAR: “İNMEDEKİ ÖLÜM ORANI BELİRGİN ŞEKİLDE DÜŞÜYOR. BU BİZİM İÇİN SEVİNDİRİCİ”

Lefkoşa, 27 Ekim 16 : KKTC’de son 6 yılda yaklaşık bin 500 kişinin inme geçirdiği, inme geçirenlerin yüzde 83’ünün hipertansiyon hastası olduğu açıklandı.

Halk arasında felç olarak da bilinen inmeyle ilgili bugün Sağlık Bakanlığı’nda basın toplantısı düzenlendi.

“29 Ekim Dünya İnme Günü” kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu ile Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Nöroloji Servisi Klinik Şefi Dr. Sıla Usar, inmenin oldukça sık rastlanan, hayatı tehdit eden ve kişide önemli ölçüde özür yaratan bir rahatsızlık olduğunu dile getirdiler.

İnme geçirenler için ilk 4,5 saatin çok kritik olduğunu vurgulayan Bakan Sucuoğlu ve Usar, kişilerin gecikmeden hastaneye ulaştırılması gerektiğini kaydetti; halka inme belirtileri konusunda bilinçli olma çağrısı yaptı.

SUCUOĞLU: “İNME BELİRTİLERİ OLAN KİŞİ HEMEN SAĞLIK MERKEZİNE ULAŞTIRILMALI, HALK BU KONUDA UYANIK OLMALI”

Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle nöroloji uzmanlarının da hazır bulunduğu basın toplantısında ilk sözü Faiz Sucuoğlu aldı.

Sucuoğlu, inmenin kanser, kalp ve damar hastalıklarından sonra 3’üncü sıradaki ölüm sebebi olduğunu belirtti.

Faiz Sucuoğlu, inmede zamanla yarışıldığını, tedavinin başarısının zamana bağlı olduğunu kaydederek, “İnme belirtileri olan kişi hemen sağlık merkezine ulaştırmalı. Halkın bu konuda uyanık olmalı” dedi.

Sucuoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda kamu spotu hazırladığını, bunun da televizyonda yer aldığını söyledi.

Bakan Sucuoğlu, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Nöroloji ekibine de teşekkür ederek, bu servisin topluma büyük hizmet verdiğini belirtti.

USAR: “HER 40 SANİYEDE BİR KİŞİ İNME GEÇİRİYOR”

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Nöroloji Servisi Klinik Şefi Dr. Sıla Usar, beyin damar hastalıklarının dünyada özürlülüğe neden olan en önemli hastalıklardan biri olduğunu söyledi.

Usar, bazı bilimsel yayınlarda beyin damar hastalıklarının “ikinci”, bazılarında ise “üçüncü” sırda ölüm sebebi olarak gösterildiğini söyledi.

Dünyada bir yılda 17 milyon kişinin inme geçirdiğini, 6 milyon kişinin inme nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Usar, “Yani her 40 saniyede bir kişi inme geçiriyor. İnme oldukça sık rastlanan, hayatı tehdit eden ve büyük oranda özürlülüğe neden olan ciddi bir hastalık ve en önemli özelliklerinden biri aniden ortaya çıkması” şeklinde konuştu.

BELİRTİLER...

İnmenin beyin damarlarının tıkanması veya kanaması sonrası ortaya çıktığını ifade eden Usar, inmenin en sık görülen belirtilerini söyle sıraladı:

“Konuşma ve anlamada bozukluk, vücudun bir kısmının duyarsızlaşması, güçsüzlüğü, yürüyüş bozuklukları, baş dönmesi, denge kaybı veya açıklanamayan düşmeler, görme kaybı, bir veya her iki gözde ani görme kaybı veya görme azalması, şiddetli ve ani başlangıçlı baş ağrısı, yemek yeme, yutma  sorunları.”

“İLK 4 BUÇUK SAAT ÖNEMLİ

Söz konusu belirtilerden herhangi biri görüldüğünde özellikle ilk 4 buçuk saat içinde en yakın sağlık merkezine başvurmanın hayati önem taşıdığını vurgulayan Dr. Sıla Usar şunları ekledi:

“Çok hızlı tedavi edilmesi gereken inmede en önemli faktör zamandır. Zaman beyindir. İnme geçiren bir kişi dakikalar içinde milyonlarca nöronunu kaybedebilir. Bazen hasta bu bulgulardan dolayı yardım istemeyebilir. O yüzden çevresindeki kişilerin de uyanık olması gerek. İlk 4,5 saat bizim için de hasta için de çok kritik. Bazı inme tedavileri inmeyi tamamen ortadan kaldırabilir ya da daha sonra ortaya çıkabilecek özürlüğü en aza indirebilir. Bu nedenle hasta hemen hastaneye ulaştırılmalı.”

RİSK FAKTÖRLERİ...

İnmede risk faktörlerinin 2’ye ayrıldığını, yaş, cinsiyet gibi risk faktörlerinin değiştirilemeyeceğini ancak hipertansiyon, diyabet, kalp hastalıkları, yüksek kolesterol, sigara ve alkol kullanımı gibi risk faktörlerinin değiştirilebileceğini aktaran Usar, “Değiştirilebilir risk faktörlerinin etkin tedavisi ve kişinin hayat tarzını değiştirmesi, inme riskini ortadan kaldırır” ifadesine yer verdi.

“İNME GEÇİREN HASTALARIN YÜZDE 54’Ü ERKEK, YÜZDE 46’SI KADIN”

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde titiz şekilde istatistik tutulduğu bilgisini de veren Sula Usar, buraya başvuranların yüzde 90’nın damar tıkanıklığı yüzde 10’unun kanama nedeniyle inme geçirdiğini anlattı.

İnme geçiren hastaların yüzde 54’ünün erkek, yüzde 46’sının kadın olduğunu söyleyen Usar,  “İnme daha çok ileri yaş hastalığıdır. Yaş ortalaması 70’dir. İleri yaşta ve erkeklerde inmeyi daha sık görüyoruz ancak genç hastalarımız da hatırı sayılır düzeydedir. 30’lu- 40’lu yaşlarda, az sayıda olsa da, inme geçiren hastalarımız var. Kan hastalıkları, doğuştan olan kalp –damar hastalıkları inmede yaşı daha aşağıya çekiyor” şeklinde konuştu.

“HİPERTANSİYON EN ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRÜ...”

İnme geçiren hastaların yüzde 83’ünün hipertansiyon hastası olduğunu vurgulayan Usar, “Hipertansiyon en önemli risk faktörü. Kan basıncının ayarlanması inme için hayatidir” dedi.

Usar, diğer risk faktörlerini yüzde 57,3 kolesterol yüksekliği, yüzde 36,2 şeker hastalığı, yüzde 29,5 kalp damar hastalığı ve yüzde 22.3 atrial fibrilasyon olarak aktardı.

Usar, “Bunların birçoğu titiz bir takiple ve tedaviyle önlenebilecek risk faktörleridir” şeklinde konuştu.

6 YILDA 1443 KİŞİ İNME GEÇİRDİ

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde başvuran ve nöroloji servisinde tedavi edilen hasta sayılarını paylaşan Usar, 2009’da 130, 2010’da 143, 2011’de 199, 2012’de 159, 2013’te 216, 2014’te 315, 2015’te 281 kişinin inme geçirdiğini söyledi.  Usar’ın paylaştığı verilere göre, KKTC’de son 6 yılda bin 443 kişi inme geçirdi.

İnme konusundaki rakamları değerlendiren Sıla Usar, “İnmede yıllar içinde hasta sayısında artış var gibi görülüyor, hastalığı daha iyi tanıyabildiğimiz için rakamların böyle olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Usar, halkta inmeye olan farkındalığın arttığını, görüntüleme teknikleri geliştiği için de inmeyle ilgili daha fazla tanı konulduğunu söyledi.

Dr. Sıla Usar, inme geçiren hastalarla ilgili 2016 istatistiklerinin henüz tamamlanmadığını da belirtti.

SON 7 YILDA 185 KİŞİ İNME NEDENİYLE YAŞAMINI YİTİRDİ

İnmeye bağlı ölüm oranlarıyla ilgili de bilgi veren Usar, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde 2009-2016 yılları arasında 185 hastanın inme nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde, yılda ortalama 25 hastanın inmeden kaybedildiğini ifade eden Usar, ortalama yaşın 75 civarında olduğunu belirtti, bu yaş grubundaki hastalarda daha fazla komplikasyonla karşılaşıldığını aktardı.

Sıla Usar, kadınların inmeden kaybedilme yaş ortalamasının 77, erkeklerin ise 71 olduğunu aktardı.

“ÖLÜM ORANI BELİRGİN ŞEKİLDE DÜŞÜYOR, BU SEVİNDİRİCİ”

Geçmiş yıllarda inme nedeniyle gerçekleşen ölüm oranı daha yüksek olduğunu dile getiren Dr. Sıla Usar, “Bu oran belirgin şekilde düşüyor. Bu bizim için sevindirici” dedi.

“2009’da 35-40 hastayı inmeden kaybederken, şimdi yılda 15-16 hastayı kaybediyoruz” diyen Usar, bunun sebebini ilk 4, 5 saatte gelen hastalara uygulanan tedaviler olarak gösterdi, nöroloji ekibinin de genişlediğini söyledi.

Dr. Sıla Usar, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde nöroloji yoğun bakım servisinin açılmasının da önemli bir gelişme olduğunu aktardı. 

“BU TEDAVİ YÖNTEMLERİNİN ÜLKENİN HER YANINA YAYABİLMEK İÇİN PROJELER GELİŞTİRMELİYİZ”

Hem acil hem de nöroloji ekibinin yıllar içinde inme konusunda tecrübe kazandığını ifade eden Usar, “Bu tedavi yöntemlerinin ülkenin her yanına yayabilmek için projeler geliştirmeliyiz” dedi.

İnmeyi önlemek için yapılması gerekenler üzerinde de duran Usar, halka, “egzersiz yapın, bolca meyve ve sebze tüketin, yağ ve tuz tüketimini azaltın, sigarayı bırakın, ilaçlarınızı doktorun tavsiye ettiği şekilde alın” çağrısında bulundu.

İnme sonrası da hastaların uygun ve yeterli rehabilitasyon tedavisi alabilmesi konusuna da değinen Usar, “İnme tekrarından korunması için önlemler ve altyapı olanaklarının iyileştirilmesi ve sürdürülmesi için ülkemizde etkin program ve projeler yürütülmeli” dedi.

  

Haber: Rahme Çiftçioğlu   Fotoğraf: Erol Uysal

Bu haber toplam 1342 defa okunmuştur
29 Ekim Dünya İnme Günü (2-Son) Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans