Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Taps Projesi
28 Ekim 2016 Cuma Saat 08:47

Taps Projesi

Bir yıl önce başlayan “Yerel Paydaşların Kapasitesinin ve Özel Sektörünün Rekabet Edebilirliğinin Geliştirilmesi Teknik Destek Programı – TAPS Projesi” Ekonomi ve Enerji Bakanlığında düzenlenen toplantıdan değerlendirdi. Toplantıy

Bir yıl önce başlayan “Yerel Paydaşların Kapasitesinin ve Özel Sektörünün Rekabet Edebilirliğinin Geliştirilmesi Teknik Destek Programı – TAPS Projesi” Ekonomi ve Enerji Bakanlığında düzenlenen toplantıdan değerlendirdi.

Toplantıya Bakan Sunat Atun’un yanı sıra KOBİGEM, Ticaret Odası, Sanayi Odası, Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, Genç Profesyoneller Platformu, AB Koordinasyon Merkezi temsilcileri katıldı.

Toplantıda ilk olarak proje lideri Jean Claude Duplouy Avrupa Birliği tarafından finanse edilen projede gelinen aşama hakkında bilgi verdi.

Özel sektörün geliştirilmesinin kilit özellik taşıyan bir konu olduğunu vurgulayan Duplouy, özellikle KOBİ’lerin ve özel sektörün inovasyon odaklı geliştirilebilmesi amacıyla KOBİGEM ile işbirliği içerisinde çalışmaktan mutluluk duyduklarını kaydett.

Jean Claude Duplouy, ekiplerinin Aralık 2015 yılından bu güne kadar birçok çalışma gerçekleştirdiğini aktardı ve çalışmalar hakkında detaylı bilgi verdi.

Duplouy, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası işbirliği ile Karpaz’ da oluşturulacak zeytin ve üzüm kümeleri, Lefke ’de biri kırsal/eko turizm kümesi ve ikincisi ise yerel ürün ve el sanatları kümesi olmak üzere iki kümeleme çalışması, Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Bilişim Derneği ve K.T. Bilgisayar Mühendisleri Odası işbirliği ile bilişim konusunda girişimciler için bir kuluçka merkezi oluşturulması konularında fizibilite çalışmalarının tamamlandığı bilgisini verdi.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk Sanayi Odası ve Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nın kapasitelerinin gelişimine katkı sağlamak amacıyla mevcut durumları değerlendirilip öneriler sunulduğunu da kaydeden Duplouy, “Burada vermek istediğimiz ana mesaj, ekonominin her seviyesindekapasite geliştirme ihtiyacının farkında olduğumuzdur. KOBİGEM’ in geleceğin gelişiminde oynadığı rol çok önemlidir. KOBİ’ler, bir ekonominin bel kemiğidir. Her ülke, ekonomisinin sürdürülebilir gelişimini besleyebilmek için bu alanda desteğini esirgememekle yükümlüdür” diye konuştu.

Toplantıda konuşan Bakan Sunat Atun, Ekonomi ve Enerji Bakanı olarak 2011 yılında KOBİ alanında bir devlet politikası oluşturulması için çalıştıklarını hatırlattı, önümüzdeki beş yıla ilişkin yeni KOBİ stratejisi belgesini ise 2017 yılının ilk dönemlerinde bakanlar kuruluna sevk edileceğini söyledi.

Bakan Atın, Kobi gelişim politikalarının altında en önemli başlıkların finansal programların devamlılığı ve zenginleştirilmesi, tabanın erişiminin daha da genişletilmesi olduğunu kaydetti.

Son dönemlerde yapılan projelerde genç ve kadınların öncelikli olarak desteklendiğini belirten Sunat Atun, bunun son derece önemli bir nokta olduğunu vurguladı.

Takım lideri Jean Claude Duplouy ile ilk yaptıkları toplantıdan kapasite gelişimine önem verilmesini istediklerini belirten Atun, TAPS ekibinin bunu kendilerine öncelik bir çalışma alanı olarak tespit ettiğini kaydetti.

Kapasite gelişiminden kastedilenin sürdürülebilir bir KOBİ yapısı olduğunu vurgulayan Bakan Atun, “geldiğimiz bu aşamada KOBİ’lerimizin ülke sınırlarını aşarak dış ticari erişimi yakalama noktasına hem zihniyet hem de teknik altyapı olarak gelmişlerdir. Bizim de vereceğimiz desteklerle daha da gelişeceklerdir” dedi.

TAPS projesi kapsamında Niş Sektör tespitleri ve kümelenme çalışmalarının yapıldığını kaydeden Atun, bu çalışmalarla yerel ürünlerin yenilikçi bir akılla markalaşmaya gidileceğine ve yerel değerlerin ticari bir madde haline getirileceğini söyledi.

“Ülkede iş planı yapabilen KOBİ’lereihtiyacımız var” diyen Atun, süratle Kobi Gelişim Danışmanlık Merkezleri oluşturulması gerektiğini kaydetti.

Bu haber toplam 1222 defa okunmuştur
Taps Projesi Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans