Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
2017 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı Meclis Genel Kurulu’Nda (7-Son)
08 Aralık 2016 Perşembe Saat 09:08

2017 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı Meclis Genel Kurulu’Nda (7-Son)

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 2017 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeye başladığı bugünkü toplantısını tamamladı.

BÜTÇENİN GENELİYLE İLGİLİ GÖRÜŞME TAMAMLANDI

Lefkoşa, 7 Aralık 16 : Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 2017 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeye başladığı bugünkü toplantısını tamamladı.

Sabah 10.30’da başlayan ve bütçenin genelinin ele alındığı toplantı saat 18.45 sıralarında sona erdi.

Meclis Genel Kurulu yarın Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi bütçelerini görüşmek üzere toplanacak.

SOYER

Bütçe görüşmelerinde söz alan CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, ülkede sorun çözme mi yoksa sorun yaratma mı yaşandığı ikilemine değinerek, esas bakılması gereken noktanın sorunların neden ve nasıl yaşandığı konusu olduğunu söyledi.

Türkiye ile KKTC arasında bazı ciddi alanlarda farklılıklar bulunduğunu bunlardan birinin yargı, diğerininse trafikte sağdan sürüş konusu olduğunu belirten, bu farklı alanların; Türkiye düşmanlığı değil, cazibe merkezi olduğunu ifade etti.

Geçen yıl Türkiye ile yaşanan kış saati konusuna da değinen Soyer, bu konuda Türkiye’nin  KKTC’li yetkililere bir şey demediği gibi bu yıl yaz saati konusunda yaşananlara da bir şey demediğini savunarak, yaşanmakta olanın hükümetin var olmayan algıyı beslemesi olduğunu iddia etti.

Dün yaşanan eyleme de değinen Soyer, bir gün önce eylemde okunan bir şiir karşısında duygulanıp ağlayan polis varken bir gün sonraki kavgalı dövüşlü eylemde yaralananlar olmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Ülkede döviz kriziyle birlikte çalışanların alım gücünde düşüşler yaşanmakta olduğuna dikkat çeken Soyer, dövizdeki yükselişin insanların harcanabilir gelirlerinde azalmalara yol açtığını anlattı.

Soyer, bu durumun yerel üretimde de ciddi pahalılaşma yaratacağını belirterek, gelinen aşamada ülkede ortak toplumsal aklı tetikleyecek yeni dinamiklerin üretilmesine ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Kıbrıs sorununa da değinen Soyer, ocak ayında başlayacak sürece ilgi ve yoğunluğun artırılması gerektiğine vurgu yaptı.

Okullarda tam gün eğitim verilmemesini da eleştiren Soyer, eğitim sisteminin gerekli nitelikli ve teknik eleman yetiştirmediğini savundu.

Ülkede belli sermaye gruplarının tekelleşip kartelleştiğini de belirten Soyer, bazılarının üniversite, market, benzin istasyonu sahibi olmalarını eleştirdi.

Asfalt yolların durumuna da değinen Soyer, yeni yapılan asfalt bir yolun 20 yıllık ömrü bulunduğunu ancak ülke yollarında ağır tonajlı araçların seyretmesi sonucu yolların altyapılarında meydana gelen hasarlar nedeniyle ömürlerinin çok kısa sürdüğünü söyledi.

Açıklanan vergi listeleri konusunda da şirket direktörlerinin maaşlarını asgari ücret olarak gösterdiklerini savunan Soyer, Vergi Dairesi’nin bu tür beyanları nasıl kabul edebildiğini sordu.

ÖZGÜR

Soyer’den sonra kürsüye gelen CTP Milletvekili Birikim Özgür, görüşmelerde bir siyasi üslup tartışması bulunduğunu savunarak, muhalefet olarak topluma daha farklı bir üslupla mesaj vereceklerini söyledi.

2017-2019 dönemi için hazırlanan orta vadeli program taslağının Sosyal ve Ekonomik Konsey’de görüşüldüğünü belirten Özgür, ekonomik büyümeyi daha yüksek seviyelere çıkaracakları yönünde iddiaları bulunduğunu ifade etti.

Birikim Özgür, bütçenin daha gerçekçi makro veriler ışığında daha verimli çalışmayla yürütülebileceği ancak gecikme nedeniyle bunun böyle olmadığını ifade ederek, gelinen aşamada dolar kurunun 3.46’yı bulduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın yaptığı açıklamalarda ekonomik krizi unutup bütçenin fazla verdiğini ifade ettiğini iddia eden Özgür, yapılan yorumu, gerçeği yansıtmadığı için eleştirdi.

Mevcut koşullarda vatandaşın üzerine çok ciddi bir vergi yükünün getirildiğini savunan Özgür, Maliye Bakanı Denktaş’ın bütçenin sunumu esnasında maaşlara artış yapılabileceği yönündeki açıklamasının jest gibi olduğunu ancak bunun bir jest değil zorunluluk olduğunu ifade ederek, Denktaş’a bu artışa temmuzda yapılan artışın da dahil olup olmadığını sordu.

Özgür, Türkiye’nin savunma giderlerinin yanı sıra bütçe açığına da 200 milyonluk katkı yaptığını belirterek, böylelikle bütçenin yerel gelirlerle birlikte yeterli olacağını savundu.

“Aralık ayı dananın kuyruğunun kopacağı ay alacak” diyen Özgür, aralık ayında belediyeler ve fonlar yasası bulunduğunu söyledi.

Ortada icraat odaklı bir hükümet olmadığını; ülkede yönetim sorunu ve kaos bulunduğunu iddia eden Özgür, Başbakan’ın tutumuyla ilgili büyük bir hayal kırıklığı taşıdığını söyledi.

Özgür, Başbakan’ın protokol görüşmelerinin yanı sıra Meclis olağan genel kurulunda görüşülen bütçe görüşmelerinde de bulunmamasını eleştirdi.

Emekliler konusuna da değinen Özgür, muhalefet olarak emeklilere kesintilerin geri ödenmesini istediklerini ifade ederek, bununla ilgili mahkeme kararı bulunduğunu da anımsattı.

“Yürütme, bakalım yasamayı ne kadar dikkate alacak?” diye soran Özgür, kendi görüşünün bunun dikkate almayacağı yönünde olduğunu söyledi.

Maliye Bakanlığı’nı hazırlık ödeneği konusunda eleştiren Özgür, ülkenin popülizm içerisinde sıkışıp kaldığı ve bu çizgiden kurtulması gerektiğini savundu.

DENKTAŞ

Konuşmacıları yanıtlamak üzere tekrar söz alan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, ortaya konan görüşlere teşekkür ederek maaşlara yapılacak artışlar konusuna değindi.

Denktaş, sabahki konuşmasında dile getirdiği yüzde 7.5 artış konusuna milletvekillerinin sorusu üzerine açıklık getirdi ve yıl sonunda ulaşılacak artışın yüzde 7.5 olacağını anlattı.

Denktaş, maaş artışının henüz net olmadığını ve bunun için aralık ayı hayat pahalılığının belli olmasını beklediklerini kaydetti.

Sosyal medyada kendisinin her yaptığı açıklamayı manipüle eden bir kesimin bulunduğunu da ifade eden Denktaş, sosyal medyada; “Denktaş maaş artışlarını şimdiden 7.40 olarak belirledi” şeklinde gerçeği yansıtmayan paylaşımlar yapıldığını kaydetti.

Bakanlık yetkililerinin manipülasyonu yapanlarla ilgili araştırma yaptığını da dile getiren Denktaş, bu konuda bir an önce Bilişim Yasası çıkarılması gerektiğine vurgu yaptı.

Öğretmenlere hazırlık ödeneklerinin görüşülerek verildiğini, emekliler içinse bütçeye yazıldığı ancak kaynak gösterilmediğini belirten Denktaş, kaynağının bulunup bulunamayacağına bakacakları ve bu konuda yargı ne karar almışsa yerine getireceklerini söyledi.

56 BİN GAZİ VE MÜCAHİDE MADALYA

1950, 60 ve 74 yıllarında gazi ile mücahitlere madalya ve berat verilmesi konusunda Türkiye Merkez Bankası ile temasa geçtikleri de ifade eden Denktaş, Türkiye ve KKTC’den yaklaşık 56 bin hak sahibi olduğunu kaydetti.

Bunun için bütçede 10 milyonluk kaynak ayrıldığını ifade eden Denktaş, devletin bu kadar yıldan sonra hak sahipleri veya mirasçılara madalya ve beratlarını vereceğini vurguladı.

Denktaş, madalyaların Türkiye’de verilen madalyaların bir benzeri olacağını da belirtti.

Denktaş’ın konuşmasıyla bütçenin bütünü üzerindeki görüşmeler tamamlandı ve madde madde görüşülmesine geçilmesi onaylandı.

Meclis Genel Kurulu yarın saat 10.00’da başlaması beklenen toplantısında Cumhurbaşkanlığı ile Cumhuriyet Meclisi bütçelerini görüşecek.

Haber: Uğur İrtem

Bu haber toplam 1202 defa okunmuştur
2017 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı Meclis Genel Kurulu’Nda (7-Son) Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans