Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“2017’De Genç Olmak” Çalıştayı Ortak Metni Açıklandı
19 Mayıs 2017 Cuma Saat 11:26

“2017’De Genç Olmak” Çalıştayı Ortak Metni Açıklandı

Ülke genelinde 32 liseden okul kaptanı ve öğrenci konseyi başkanı Cumhurbaşkanlığı’nda “2017’de Genç Olmak” çalıştayında buluştu. Güzelyurt, Lefke, Değirmenlik, İskele, Lapta, Mağusa, Girne, Erenköy, Lefkoşa, Geçitkale, Hasp

“DÜŞÜNMEK, TARTIŞMAK, KATILMAK İSTİYORUZ”

Lefkoşa, 18 Mayıs 17 : Ülke genelinde 32 liseden okul kaptanı ve öğrenci konseyi başkanı, Cumhurbaşkanlığı’nda “2017’de Genç Olmak” çalıştayında buluştu.

Güzelyurt, Lefke, Değirmenlik, İskele, Lapta, Mağusa, Girne, Erenköy, Lefkoşa, Geçitkale, Haspolat, Akdoğan ve Karpaz’dan 32 okuldan öğrenci temsilcilerinin katıldığı çalışmada, lisesi gençler “Düşünmek, Tartışmak, Katılmak İstiyoruz” başlıklı bir ortak metin hazırladı.

Cumhurbaşkanlığı basın bürosunun açıklamasına göre, liseli gençler “Düşünce, Tartışma, Katılım” ana başlığını belirledikleri değerlendirme, beklenti ve hedeflerini içeren çalışmada düşünce üretebilecekleri, fikirlerini ifade edip bir araya gelerek tartışabilecekleri ortamların oluşturulmasını kendi yaş kuşaklarının temel ihtiyaçlarından biri olarak gördüklerini ifade ettiler.

Liseli gençler talep ve değerlendirmelerini içeren metni, Cumhurbaşkanlığı bahçesindeki kürsüden okudular.

“DÜŞÜNMEK, TARTIŞMAK, KATILMAK İSTİYORUZ”

Ortak metin şöyle:
“Biz liseli gençler;
Başta bizi doğrudan ilgilendirenler olmak üzere, tüm toplumsal konularda düşüncelerimizi ifade edebilmek, fikirlerimizi açık bir şekilde tartışmak ve karar süreçlerine aktif olarak katılmak, bunu mümkün hale getirecek anlayışın hayata geçtiğini görmek istiyoruz.

Kendi kuşağımızın öncelikleriyle beklentilerine toplumun tüm kesimlerinin kulak vermesi, özgüvenimizin gelişmesi kadar, kendimizi eksik ve yetersiz hissetmekten kurtulmamıza katkı yapacaktır. Bugünün gençleri ve geleceğin kendisi olarak, sesimize yarınları beklemeden şimdi kulak verilmesini talep ediyoruz.

Müfredatın yetenek ve yönelimlerimize göre çeşitlendirilmesi ve yeniden yapılandırılmasını, üniversitelerin değişen öğrenci seçme yöntemleriyle uyumluluğunun gözetilmesini talep ediyoruz.

Meslek liselerinde branşların, geleceğin ihtiyaç ve yeni mesleki alanları öngörülerek, günümüze ve geleceğe uyumlu bir şekilde yenilenmesini talep ediyoruz.

Okullarda katıldığımız kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerdeki çalışmalarımızı sadece ailelerimizle arkadaşlarımıza değil, ülke genelinde farklı bölgelerde, farklı izleyicilere sahneleyip sergileyebileceğimiz yapıların kurumsallaştırılmasını talep ediyoruz.

Okullarda modern eğitim teknolojilerinden daha fazla yararlanılması ve derslere daha aktif katılabilmemizi teşvik eden bir yaklaşımın hayata geçirilmesini talep ediyoruz.

Tecrübeye saygımız var, ancak geçmişin deneyimleri kadar bugünün gerçeklerinin de önemli olduğunu biliyoruz. Bize de kulak verilmesini, düşüncelerimizin, duygularımızın değer görmesini istiyoruz.
Çevre bilincinin yükseltilmesi, bireylerin ve kurumların yarattığı kirlilikten sorumlu tutulması, geçici, sadece göze hitap eden çalışmalarla yetinilmemesi, kalıcı ve uzun vadeli stratejik çalışmalar yapılmasını talep ediyoruz.

Toplu taşımacılığın yetersizliği sosyal ve kültürel gelişimimizi yavaşlatan, ülke genelindeki yaş kuşağımızla etkileşimimizi sınırlandıran faktörlerden biridir. Başta öğrenci servisleri olmak üzere, toplu taşımacılığın kalitesinin yükseltilmesi, yaygınlaştırılması ve kullanımının özendirilmesini talep ediyoruz.

Kamusal sağlık hizmetlerinin niteliğinin yükseltilmesini talep ediyoruz.
Kültür ve sanat alanında faaliyet gösteren kurum ve inisiyatiflerin etkinliklerine gençliğin erişimini gözeten yeni bir anlayışı kalıcı bir prensip haline getirmelerini talep ediyoruz.

Gençlik odaklı, nitelikli kültür ve sanat etkinliklerinin planlı ve sürekli olmasını talep ediyoruz.

Sanat dallarında eğitim almak isteyen gençlerin yetenek ve ideallerinin “işsiz kalırım” endişesine yenilmemesi için, kültür sanat kurumlarının istihdam politikalarını ve geleceğe yönelik büyüme stratejilerini belirleyip açıklamalarını talep ediyoruz.

Üniversite tercihlerimizi ülkemizde iş bulup bulamama kriterinin sınırlandırıp belirlemesinden mutlu değiliz.

Meslek okullarındaki uygulama ve staj imkanlarının genişletilmesini, kısa ve seyrek dönemler yerine, daha uzun ve kesintisiz olmasını talep ediyoruz.

Siyasetin dönüştürücü gücünden kuşku duyuyoruz. Bu kuşku siyasal yaşama katılım konusunda motivasyonumuzu düşürüyor.

Siyasal yaşamda yerleşik bakış açıları ve klişelerin tekrarlanması kadar popülist içi boş, gerçekçilikten uzak vaatlerle sorunların esasına değil ayrıntılarına odaklanan yaklaşımların değişmesini talep ediyoruz.
Ülkemizin ve toplumumuzun geleceğinin belirsizlikten, arada kalmışlıktan bir an önce kurtulması, biz gençlerin ülkemizin geleceği için uzun vadeli hedefler belirleyebileceğimiz, kendimizi dışlanmış hissetmeyeceğimiz koşulları talep ediyoruz.

Farklı düşünceler ve siyasi tercihlere sahip olmamızın bir zenginlik olduğunu biliyor ve bunun ortak toplumsal hedefler belirleyip birlikte çalışmamıza engel oluşturmadığını hatırlatıyoruz.”

Bu haber toplam 1295 defa okunmuştur
“2017’De Genç Olmak” Çalıştayı Ortak Metni Açıklandı Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans