Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çalışma Bakanlığı İş sağlığı kampanyası
07 Haziran 2011 Salı Saat 13:35

Çalışma Bakanlığı İş sağlığı kampanyası

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Dairesi, “İş Sağlığı ve Güvenliği Kampanyası” başlattı.

Ülkede yaşanan iş kazaları ve ölümlü kazalardan dolayı iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilinç ve duyarlılığın artırılması amaçlanan kampanya kapsamında bölgelerde seminerler düzenlenecek, broşürler dağıtılıp iş yerleri ziyaret edilecek.

7 - 10 Haziran tarihleri arasında yer alacak seminerler dahilinde 9 Haziran’da Girne’de Malpas Otel’de, 10 Haziran’da Gazimağusa’da belediye binasında yer alacak seminerlerin ilki bugün Lefkoşa AKM’de yapıldı.

Çalışma Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası doğrultusunda hazırlanan “Risk Değerlendirme Tüzüğü” ve “Risk Değerlendirmesi Yapacak Kişilerin Sertifikalandırılması” tüzükleri kapsamında seminerler sonrası 18 Haziran’da yapılacak sınavlarla çalışma hayatına 66 müfettiş kazandıracak ve iş yerlerini denetleyip iş kazalarının önlenmesi için önerilerde bulunacak.

Lefkoşa’da başlangıcı yapılan kampanya kapsamında düzenlenen seminere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, Çalışma Dairesi Müdürü Yusuf Önderol, çalışma hayatı temsilcileri ve çalışanlar katıldı.

Önderol ve bakan Ünverdi’nin yaptığı açılış konuşmalarının ardından Çalışma Dairesi Müdür Muavini Kemal Beyaz, kampanyanın sunumunu yaparken, AB iş güvenliği uzmanları Daniela Kubickova ve İvan Majer de iş güvenliği konusunda sunum yaptı.

ÜNVERDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi yaptığı konuşmada, bakanlık olarak sorumluluklarının, yükümlülüklerinin ve görevlerinin idraki ile hareket ederek bu misyonlarının bilinci ile politikalarını geliştirdiklerini belirterek, bu noktadan hareketle iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Ünverdi, dünyada her gün milyonlarca insanın, engellenebilecek ve hukuken de engellenmesi zorunlu olan iş kazaları ve meslek hastalıklarından dolayı yaşamını yitirdiğine, meslek hastalıklarına yakalandığına veya sakat kaldığına işarete ederek, Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO)’nun 2009 yılı açıklamalarına göre dünyada her yıl 270 milyon iş kazası meydana geldiğini, her 15 saniyede bir işçi ve her gün yaklaşık 6 bin 300 kişinin iş kazası veya meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını kaybettiğini anlattı.

Avrupa Birliği ülkelerinin 1980’li yıllardan itibaren “İş Sağlığı ve Güvenliği” mevzuatlarını “Risk Yönetimi” temelinde şekillendirdiğini ve uygulamaya koyduğunu ifade eden Ünverdi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak kendilerinin de KKTC’de “İş Sağlığı ve Güvenliği” olgusunun tüm gelişmiş ülkelerdeki ve Avrupa Birliği ülkelerindeki seviyeye çıkartılması ve bu husustaki bilincin ve uygulamaların gerek işverenler gerekse çalışan kesim tarafından benimsenip uygulanmasının öncelikli hedeflerinden olduğunu vurguladı.

Bu çerçevede AB İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Çerçeve Direktifi’nin 1 Mart 2009 tarihinde yerel mevzuata uyumlaştırılarak “İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası” olarak KKTC Meclisi’nce oybirliği ile yürürlüğe konulduğunu anımsatan Ünverdi şöyle devam etti:

“Yüce meclisimizden oybirliği ile onay alarak hayata geçirilen bu önemli yasa, bu konuda toplumsal bir mutabakat olduğunun da açık bir göstergesidir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın yürürlüğe girmesinden hemen sonra iktidara gelen hükümetimiz, bu konudaki toplumsal mutabakatın ve duyarlılığın bilinci ile hareket etmiş olup Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın AB uyum çalışmalarını yürüten ekibi, yasanın uygulamada da hayat bulması doğrultusunda hazırlanması gereken elzem tüzükleri AB uzmanları ile yürütülen özverili çalışmalar sonucunda hazırlamış ve yürürlüğe koymuştur.

66 UZMAN ADA GENELİNDE DENETİM YAPACAK

Bu doğrultuda hazırlanan Risk Değerlendirme Tüzüğü ve Risk Değerlendirmesi Yapacak Kişilerin Sertifikalandırılması tüzükleri hazırlanmış ve yürürlüğe konulmuştur. Yasal mevzuatımıza yeni kazandırılan bu iki tüzük doğrultusunda bakanlığımız gerekli çalışmaları tamamlamış olup önümüzdeki günlerde çalışma hayatımıza, eğitimleri Türkiye Cumhuriyeti Çalışma Bakanlığı’ndan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden çok değerli uzman ve akademisyenler tarafından tamamlanan ve yapılacak sınav sonucu sertifikalandırılacak olan 66 iş sağlığı ve güvenliği uzmanını kazandırmış olacaktır.

KAMPANYANIN BEKLENEN SONUÇLARI VERMESİNİ DİLERİM

Hükümetimizin yürüttüğü AB uyum çalışmaları çerçevesinde ve toplumumuzda gerçekten ihtiyaç olan İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamaları alanında hayata geçirilen yeni yasa ve tüzüklerin ilgili taraflarca daha iyi anlaşılması ve tanıtılması amacıyla düzenlemiş olduğumuz bu bilinç ve duyarlılığı artırma kampanyasının beklenen sonuçları vermesini diler, tüm çalışanlara aileleri ile birlikte kazasız ve sağlıklı güzel günler diliyorum.”

ÖNDEROL

Çalışma Dairesi Müdürü Yusuf Önderol da, kampanya kapsamında seminerlerin ülke genelinde düzenleneceğini, iş yerlerinin ziyaret edileceğini ve broşür ile CD’ler dağıtılarak iş güvenliği ve sağlığı konularına dikkat çekileceğini kaydetti.

Önderol, iş sağlığı ve güvenliği konusunun sadece işyerini ve çalışanları değil, toplumu ilgilendiren bir konu olduğunu ifade ederek, iş kazalarının bazen etraftaki veya yoldan geçen vatandaşı bile etkileyebileceğine dikkat çekti.

Ufak ve hafif kazaların bile önemsenip bir daha yaşanmaması için tedbirler alınmasının şart olduğunu vurgulayan Önderol, küçük kazaların önleminin alınmamasının daha sonar daha büyük kazaları getirebileceğine işaret etti.

Önderol, iş kazalarının iş yerine de büyük zarar verebileceğini, işçilerin işsiz kalabileceğini, hayatını yitirebileceğini, beden ve ruh sağlığında önemli kayıplar yaşanabileceğini ifade ederek, bu tablodan çıkan gerçeğin; “iş sağlığı ve güvenliğinde tazmin edici değil, önleyici; reaktif değil proaktif olmanın öncelikli hedef” olması gerektiğini kaydetti.

Bu anlamda iş sağlığı ve güvenliğinde yeni yaklaşımın ana felsefesinin; iş yerlerinde risk değerlendirmesi yapılması, çalışanların görüşlerinin alınması ve katılımlarının sağlanması, uzman katkısının sağlanması, çalışanların işyerindeki tehlikeler konusunda bilgilendirilmesi, çalışanlara eğitim verilmesi, koruma ve önleme bilincinin yerleştirilmesi olduğunu ifade eden Önderol, iş güvenliği ve sağlığı çalışmalarının ilk adımı olan risk değerlendirmesinin doğru yapılmasının, diğer çalışmaların da doğru şekilde yürütülmesine katkı yapacağını söyledi.

Yusuf Önderol, iş sağlığı ve güvenliği konusunda “Risk Değerlendirme Tüzüğü” ve “Risk Değerlendirmesi Yapacak Kişilerin Sertifikalandırılması Tüzüğü” ile önemli bir yol alınacağına inanç belirterek, bakanlığın işverenlerin hizmet alabileceği iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının yetişmesi için çalıştığını kaydetti.

Açılış konuşmalarının ardından söz alan Çalışma Dairesi Müdür Muavini Kemal Beyaz da, kampanyanın sunumunu yaptı.

Kampanyada amaçlananın; iş güvenliği ve sağlığının önemine vurgu yaparak, üretim güvenliği, iş gücü verimini artırmak ve iş kazalarını önlemek olduğunu söyleyen Beyaz, bakanlık tarafından eğitilen müfettişlerin işyerlerini gezerek, iş yerinin çalışma ortamı hakkında bilgi edinip iş yerine gerekli uyarıları yapacaklarını söyledi.

İş kazalarının yüzde 98’inin alınacak tedbirlerle önlenebildiğine, yüzde 2’sinin ise önlenemeyecek kazalar olduğuna dikkat çeken Beyaz, bu çalışmaların iş güvenliği ve sağlığını artıracağına inanç belirtti.

Bu haber toplam 11131 defa okunmuştur
Çalışma Bakanlığı İş sağlığı kampanyası Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans