Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Özelleştirme Yağmuru Başlıyor...
25 Ekim 2011 Salı Saat 11:51

Özelleştirme Yağmuru Başlıyor...

Hükümet Özelleştirme Yasa Taslağı’na son şeklini verdi. Ardı ardına yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında özellikle Ercan, Telekomünikasyon ve Elektrik konusunda hükümetin atacağı adımlar netleştirildi

Özelleştirmede geri sayım

SOMUT ADIM ATILDI… Hükümet, 2011 yılı sonuna kadar birçok alanda özelleştirme için somut adım attı. Elektrik Kurumu için Enerji Strateji Belgesi, Telekom için de Telekomünikasyon Dairesi’nin şirketleşmesi ile ilgili tüzükler hazırlandı. Ercan ise yıl bitmeden ihaleye çıkılacak

HÜKÜMET ACELECİ DAVRANACAK… Hükümet, Türkiye ile imzalanan protokol gereği hızlı adım atacak. Bakanlar Kurulu son bir haftada dört kez toplandı. Kıbrıs Türk Petrolleri, Elektrik Kurumu, Ercan Devlet Havaalanı ve Telekom konusunda gelinen son aşamayı, mali tabloyu ve maliyetleri tartıştı

MAAŞLARDA SIKINTI… Eylül sonu maaşları sıkıntılı ödendi. Sigortalıların bu ay da ödenmesinde sıkıntı var. 13’üncü maaşlar için ise hiç kaynak yok. Hükümet, süratle Sosyal Sigortalar ve İhtiyat Sandığı ile ilgili yasaları da yıl bitmeden Meclis’ten geçirecek. Hükümetin atacağı adımlar, bütçeye sıcak para girişi olarak hesaplanıyor

GÖREV KOMİSYONUN… Özelleştirme sürecinin en önemli halkası olarak görülen Özelleştirme Yasa Tasarısı’na son şekli verildi. Taslak, özelleştirilmesi düşünülen kurum personeline devlette istihdamı öngörüyor ancak Kamu Personel Yasası ile değil, “Özelleştirme İstihdam Komisyonu” aracılığı ile. Sendikaların bu noktaya itirazı büyük

ERCAN BU YIL İÇİNDE… Ercan Devlet Havaalanı’nda özelleştirme yıl sonuna kadar yapılacak. Bununla ilgili Bakanlar Kurulu’na önceki gün geniş bilgi verildi. Ercan’a 100 milyon dolarlık bir yatırım öngörülüyor. Amaç, yap- işlet- devret modeli. Alan, 25 yıllığına kiralanacak

Havadis-ÖZEL

KKTC’de 2011 yılı sonuna doğru gelinirken, Bakanlar Kurulu’nun ardı ardına toplantılar yapması kamuoyunun dikkatinden kaçmadı.

Hükümet, özellikle Sosyal Sigortalar Yasası ve İhtiyat Sandığı Yasası’na ağırlık verirken, özelleştirilmesi gündemde olan birçok kurum için ise adım atıldı. Telekomünikasyon Dairesi’nin özelleştirilmesi için İnkişaf Sandığı ortaklı bir şirketin kurulması için Bakanlar Kurulu kararı alındı. Elektrik Kurumu için ise Enerji Strateji Belgesi onaylandı. Bu belge, Kıb-Tek yapısını tamamen değiştiriyor.

Maaşlar ödenemiyor

2011 yılı sonuna gelinirken, hükümet Sosyal Sigortalar’da maaş ödemelerini borçlarla sağlarken, normal memur maaşları ise ekim ayı başında geç ödendi.

Ekim ayı maaşlarının ise kasım ayına sarkması olası. Özellikle Sosyal Sigortalar’da ödemeye bir haftalık bir süre kalırken, yeterli paranın henüz toparlanamamış olması dikkat çekiyor.

Önce Ercan

Hükümetin öncelikli adımı Ercan Devlet Havaalanı’nda olacak. Ercan’daki sistem özelleştirme değil, yap-işler-devret modeli olarak tasarlanıyor. Buna göre, Ercan’ı alacak olan özel şirket 10 milyon dolarlık yatırımı da yapacak, 25 yıl sonunda ise Ercan’ı KKTC’ye devredecek.

Elektrikte tasarlanan ise dağıtımın özelleştirilmesi. Ancak, AKSA isimli özel şirketle hükümetin yeni alım sözleşmesi için pazarlık yaptığı biliniyor. Bu pazarlık sonunda AKSA’nın ülkede kullanılan elektriğin yüzde 60’ını üretme hakkını alması mümkün. Bu da, üretimin de büyük anlamda özelleştirilmesi anlamını taşıyor.

Sigorta ve İhtiyat Sandığı “olmazsa olmaz”

Hükümetin sigorta emeklilerini ödemekte zorlanması yanında, her ay ödenme için iç borçlanmaya gitmesi, bu alanda yasal düzenlemeyi kaçınılmaz kılıyor.

Sosyal Sigorta primlerini yükseltmeyi tasarlayan yeni hazırlık, İhtiyat Sandığı primini ise düşürüyor. Bu da, çalışanın İhtiyat Sandığı’ndaki birikiminin azalması anlamını taşıyor.

Bu konuda yasalar hazır, görev ise Meclis’in. Muhalefet ve hükümet vekilleri arasında yeni düzenleme ile ilgili ciddi tartışmalar var.

Ercan’da geç kalındı, hedef yap-işlet-devret

Ercan Devlet Havaalanı’nın özelleştirilmesi konusunda hükümet geç kaldı. 2010 yılı sonunda, Başbakan İrsen Küçük, “2011 yılının ilk özelleştirme adımı Ercan Devlet Havaalanı’nda atılacak” demişti.

Başbakan Küçük, ekim ayı başında Havadis’e yaptığı açıklamada ise, Ercan Devlet Havaalanı’nın özelleştirilmesi ihalesinin yıl sonuna kadar tamamlanacağını açıklamıştı.

Ercan için öngörülen proje ise, yılda beş milyon yolcuya hizmet edebilecek bir havaalanı yaratmak. Ercan Havalimanı’ndaki sorunların aşılması ve limana çağdaş bir yapı kavuşturulması için bir süreden beri devam eden çalışmalarında Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı sona geldi. Ercan “yap-işlet-devret” modeliyle çalıştırılacak.

Ercan Havalimanı yap-işlet-devret modeli ile işletilecek ve yeniden dizayn edilecek. Ercan’ın inşa edildiği dönem 2 bin yolcu kapasitesine göre yapıldığını ancak geçen yıl 2 milyon 150 bin yolcunun havalimanında ağırlandığı gerçeği, gündeme yeni yatırımları getirdi. Devlet bu yatırımların özel sektör tarafından yapılmasını öngörüyor.

Buna göre, yeni bir terminal binası, yeni bir apron ve sekiz körüklü bir yapı öngörülüyor. Ercan’da öngörülen yatırım bedeli ise yaklaşık 100 milyon dolar.



Elektrik’te kavga büyük

Elektrik Kurumu’nun özelleştirilmesi de gündemde. Özellikle tahsilat konusunda büyük sıkıntılar yaşayan kurum, çalışana göre bilinçli olarak kötü bir mali yapıya itiliyor.

Kurumda örgütlü Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası, “Kıb- Tek’te özelleştirmenin Anayasa’ya aykırı olduğunu” savunuyor.

Hükümet ise elektrik politikasını yeniden belirleyecek Enerji Strateji Belgesi’ni hazırladı. Buna göre elektrik hizmetleri ayrıştırılacak ancak devlet tamamen bu alandan çekilmeyecek.

Bakanlık yeniden yapılandırılacak

Hazırlanan strateji belgesi gereği, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı yeniden yapılandırılacak. Elektrik sektöründe politika yapma ve ileriye yönelik durum tespitinde bulunma görevinin bakanlığın uhdesinden alınması konusunda gerekli yasal düzenlemeler yapılacak.

Kıb-Tek fonksiyonları ayrıştırılacak

Belge gereği, Kıb-Tek yeniden yapılandırılacak. AB direktifleri doğrultusunda, faaliyetlerin ayrıştırılması ve gerçekçi maliyet analizlerine dayanan bir tarife yapısı oluşturulacak.

Kıb-Tek fonksiyonel olarak ayrıştırılarak, üretim, iletim fonksiyonlarını yerine getiren bir idare ile dağıtım ve pazarlama fonksiyonlarını yürüten ayrı bir idare olmak üzere iki ayrı kuruluş olarak yeniden yapılandırılacak. Bu amaçla gerekli yasal düzenleme yapılacak.

Sayaçlar değişecek

Sistemdeki tüm sayaçların yüzde 15 kadarını değiştirmeyi hedefleyen uzaktan okumalı projesinin ilk uygulama sonuçları görüldükten sonra bu tip sayaçlar yaygınlaştırılacak ve kayıplar minimize edilecek.

Telefonda somut adım atıldı

Telekomünikasyon Dairesi’nin özelleştirilmesi için devletin Kamu İktisadi Teşebbüsleri’ndeki hisselerini temsil eden İnkişaf Sandığı bünyesinde şirket kurulması için yetki verildi. UBP Hükümeti’nin bu adımı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından yürütülüyor.

Başbakan İrsen Küçük kısa süre önce yaptığı açıklamada, Telekomünikasyon Dairesi’nin özelleştirilmesi konusundaki çalışmaların ise ilgili bakan tarafından yürütüldüğünü söyledi.

Telekomünikasyon Dairesi’nin özelleştirilmesi için uzun bir süredir Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği arasında yürütülen çalışmalarda ilk somut adım atılmış oldu.

Buna göre, İnkişaf Sandığı ortaklı bir şirket kurulacak, Telekomünikasyon Dairesi’nin faaliyetleri buraya aktarılacak, ardından da özel sektöre satış işlemi gerçekleşecek.

Karar Resmi Gazete’de

İktidar 12 Mayıs 2011 günü, şirket kurulması için alınan karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre; Bakanlar Kurulu AB Yardım Programı kapsamında, ele alınan “Telekomünikasyon Altyapının Geliştirilmesi ve Yeniden Yapılandırılması Projesi” kapsamında, yapımına devem edilen yeni nesil şebeke altyapısını Telekomünikasyon Dairesi’nin diğer altyapısı ile birlikte devralıp işletip sektöre eşit şartlarda kullandırmak amacıyla, devlet iştiraki ile kurulup ve ticari akılla yönetilecek.

Şirketler Yasası altında bir telekomünikasyon altyapı şirketi kurulması çalışmaları için Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na görev verdi.

İhale öngörülüyor

Kurulacak şirket, önce Telekomünikasyon Dairesi’nin özelleştirilecek birimlerini bünyesine alacak, ardından da ihale yolu ile özelleştirecek. Konuyla ilgili çalışmalarını büyük bir gizlilik içerisinde sürdüren Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, uzun süre kabine üyelerine de bilgi vermemişti.

Bu haber toplam 1913 defa okunmuştur
Özelleştirme Yağmuru Başlıyor... Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans