Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tradex LTD İnsan sağlığını tehdit ediyor
06 Kasım 2011 Pazar Saat 12:02

Tradex LTD İnsan sağlığını tehdit ediyor

Ülkemizde faaliyet gösteren Tradex isimli şirketin tarihi geçmiş ürünleri yeniden etiketlendirerek piyasaya sürme girişimleri, toplumun birçok kesiminden sert tepki gördü.

KIBRIS’ın dün manşetten verdiği “Ama cezası yok” başlıklı haber sonrasında çok sayıda vatandaş gazetemizi arayarak, toplatılan ürünlerin markaları hakkında aydınlatıcı bilgi istedi. Bazı örgütler ise “bu tür suçlar cezasız kalmamalı” diyerek, hükümeti acilen önlem almaya çağırdı.
KIBRIS’ın yaptığı araştırmaya göre yürürlükte bulunan “Mal Ve Hizmetler (Düzenleme Ve Denetim) Yasası” “Son kullanma tarihi veya en iyi kullanma süresi geçmiş mal satma” suçunu işleyenlere aylık asgari ücretin yüzde 30’u kadar para cezası kesilmesini öngörüyor. Ancak yasa, para cezasının yanı sıra şirketin kapatılmasına veya ürünlerinin piyasadan toplatılmasına yönelik herhangi bir yetki vermiyor.

Vatandaşlardan boykot

Şirketin piyasaya sürdüğü ürünler hakkında bilgi edinmek isteyen birçok vatandaş, dün KIBRIS’ı aradı. Vatandaşlar, insan sağlığını tehlikeye atan şirketi boykot etmek istediklerini, sattığı ürünleri almama kararına vardıklarını söyledi.
İnsan hayatıyla oynandığını ve bunun kabul edilebilecek bir durum olmadığını belirten vatandaşlarımız, bu tür davranışlarla halkın Güney Kıbrıs’tan alış veriş yapmaya zorlandığını belirtti.
Vatandaşların yanı sıra uzmanlar da piyasa denetiminin şart olduğuna dikkat çektiği açıklamalarında, tarihi geçmiş gıdaların tüketilmesinin insan sağlığına zarar verdiğini vurguladı.
Marketçiler Birliği de söz konusu şirketin ürünlerini iade etme kararı aldıklarını belirtirken, Tüketiciler Derneği yasal yola başvurmayı planlıyor.

Şirketin 11 ürün getirdiği tahmin ediliyor

Tradex’in “http://tradexltd.net”isimli internet adresine bakıldığında, şirketin getirdiği ürünlerin markalarının “FamilyFresh”, “Exeter”, “Vim”, “Milupa”, “Vap”, “Bebelac”, “Kırlangıç”, “Keskinoğlu”, “Gala-Nova”, “Oba” ve “Kingtom” olduğu görülüyor.
“FamilyFresh”in donmuş gıda ürünleri, konserve balık türleri, sebze ürünleri; “Gala-Nova”nın tuvalet kağıdı ve havlu çeşitleri; “Oba”nın salça ve konserve grubu yiyecekleri; “Kingtom”un konserve grubu salça ve sebzeleri; “Exeter”in beef grubu ürünleri; “Vim”in temizlik ürünleri; “Milupa”nın bebek maması çeşitleri; “Vape”in sinek mumu ve sinek hapı çeşitleri; “Bebelac”ın bebek maması; “Kırlangıç”ın sıvı yağ grubu ürünleri; “Keskinoğlu”nun ise tavuk ve tavuk ürünü çeşitlerini kapsadığı internet sitesinde belirtiliyor.

Sağlık Bakanlığı’ndan tuhaf açıklama

Vatandaşlar ısrarla imha edilen ürünleri sormasına rağmen, Sağlık Bakanlığı yetkilileri bilgi vermekten kaçınıyor. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Tradex’in piyasaya sürdüğü ve imha edilen ürünlerin isimleri hakkında net açıklama yapmazken, sadece çocuk gıdası olan Milupa ile ilgili bilgi verildi.
Yetkili kişi, Sağlık Bakanlığı ekiplerinin, şirketin Haspolat Sanayi Bölgesi’ndeki deposuna gittiğinde ‘Milupa’ ürününe rastlamadığını belirtti. KIBRIS’a konuşan Sağlık Bakanlığı yetkilisi, kendilerinden önce depoya giden Lefkoşa Türk Belediyesi ve Ticaret Dairesi ekiplerinin ürünü bulup, bulmadığını da bilmediğini ifade etti.

Güler: Piyasa denetimi şart

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Güler, gıdaların üzerindeki tarihlerin değiştirilerek piyasaya sürülmesinin halkın sağlığını bire bir tehlikeye soktuğunu söyledi.
Tarih etiketleri değiştirilen gıdaların bozulabildiğine veya ambalajdan gıdaya bazı maddeler geçebileceğine dikkat çeken Çağatay Güler, zararın ambalajın türüne göre değiştiğini söyledi.
Güler, tarihi geçmiş ancak üzerinde etiketi değiştirilen ürünlerin bozulup bozulmadığını halkın anlayamayacağını belirterek “Piyasa denetimi şarttır” dedi.

Nalcıoğlu: Ürünler iade edilecek

Marketçiler Birliği Başkanı Fuat Nasip Nalcıoğlu, Tradex’in getirdiği ürünleri şirkete geri iade etme kararı aldıklarını söyledi.
Orta ölçekli 46 marketi temsil eden sivil toplum örgütünün başkanı olan Nalcıoğlu, birlik yönetim kurulu ve üyelerle yapılan görüşme sonucunda bu karara varıldığını belirtti.
Fuat Nalcıoğlu, söz konusu şirketin gıda grubunda eskiden beri etik olmayan davranışlar sergilendiğini iddia ederek, bir yıl önce de söz konusu şirketle ilgili benzer bir olayın yaşandığını anımsattı.
Şirketin uyarı aldığını ancak faaliyetine devam ettiğini ifade eden Nalcıoğlu, özellikle Tradex’in dağıttığı Milupa (Aptamil) isimli bebek mamasını birçok marketin sattığını belirtti.
Nalcıoğlu, Milupa’nın merkezine mail atarak, şirketin yaptığı olumsuz tavırları anlattığını ancak sonuç alamadığını söyledi.
Nalcıoğlu, Tradex isimli şirketin sattığı ürünler arasında “FamilyFresh”, “Exeter”, “Vim”, “Milupa”,
“Vap”, “Bebelac”, “Kırlangıç”, “Keskinoğlu” olduğunu bildiğini ancak “Gala-Nova”, “Oba” ve “Kingtom” ürünlerini halen piyasaya sunup sunmadığını bilmediğini ifade etti.

Hasan Yılmaz Işık: Şirket kapatılmalı

Tüketiciler Derneği Başkanı Hasan Yılmaz Işık da Tradex şirketinin kapatılması gerektiğini savunarak, “Bu yapılan dolandırıcılık ve sahtekarlıktır” dedi.
Geçmiş zamanlarda kendilerinin de etiketi değiştirilmiş ürünler tespit ettiklerini belirten Yılmaz Işık, dernek olarak işletmeyi ve direktörlerini boykot kapsamına almak için internet sitesinden yayınlayacaklarını belirtti. Yılmaz Işık, yasal yola da başvurulabileceğini söyledi.
Yılmaz Işık, “Halkın sağlığına yönelik kasıtlı olarak girişim yapıldı. Bu bilinçli bir harekettir. Firmanın ürünleri piyasadan toplatılmalıdır” dedi.
Başka bir konuya da işaret eden Yılmaz Işık, yurt dışından gelen ithal top peynirlerin parça paketlenmesinin KKTC’de yapıldığını ve üzerine üretim tarihinin değil, normal paketleme tarihinin konulduğunu iddia etti.
Yılmaz Işık, mağdur olan tüketicilerin “0533 869 5555” numaralı telefonları arayarak, ihbarda bulunabileceklerini duyurdu.

Yasa kapsamında sadece para cezası

“Mal Ve Hizmetler (Düzenleme Ve Denetim) Yasası” kapsamında “Son kullanma tarihi veya en iyi kullanma süresi geçmiş mal satma suçunu işleyenlere aylık asgari ücretin yüzde 30’u kadar para cezası kesilmesi öngörülüyor.
İlgili yasanın “Ambalajların Etiketlenmesi” yan başlığı altında verdiği maddelerde şöyle deniliyor:
“4. maddenin (1). fıkrasının (i) bendi gereğince ambalajlanması zorunlu tutulan herhangi bir sanayi mamulü ve/veya ithal malı ve/veya denetime tabi mal, imal edildiği müessesenin ismi, mamulün evsafı, hacim, ebat, ağırlık, sayı veya miktarı, imal tarihi, belli bir süre içinde eskiyebilenlerin son kullanılma tarihleri veya en iyi kullanma süresi ve zamanı ve hava koşullarından etkilenebilenlerin muhafaza edilebileceği koşullar ve malın menşei açıkça belirtilmeden satışa sunulamaz. Bir Emirname ile ambalaj etiketi üzerine satış fiyatlarının konulması emredilen böyle bir sanayi mamulünün ve/ veya ithal malının ve/veya denetime tabi malın, satışa sunulmasından önce, satış fiyatlarını gösteren bir etiketin, bu mamul ve/veya malların en küçük biriminin ambalajı üzerine konulması gerekir.
(2) Herhangi bir sanayi mamulünün ve/ veya ithal malının ve/veya denetime tabi malın, imal tarihi, belli bir süre içinde eskiyebilenlerin son kullanılma tarihi veya en iyi kullanma süresi ve zamanı, ambalaj etiketi üzerine konulmadan satışa sunulduğu, Bakanın yetkili kılacağı kalite ve fiyat denetim memuru tarafından saptandığı takdirde, söz konusu mamul ve/veya mal derhal müsadere edilir ve Bakanın talimatına uygun olarak imha edilir ve/veya değerlendirilir.
(3) Bakanın yetkili kılacağı kalite ve fiyat denetim memuru tarafından ambalaj etiketi üzerinde bulunan son kullanılma tarihi veya en iyi kullanma süresi ve zamanı geçmiş herhangi bir sanayi mamulünün ve/ veya ithal malının ve/veya denetime tabi malın, satışa sunulduğu saptanırsa, bu gibi mamul ve/veya mallar derhal müsadere edilir ve Bakanın talimatına uygun olarak imha edilir ve/veya değerlendirilir
(4) Menşei açıkça belirtilmemiş veya menşei sahte mal bulundurulması ve/veya satışa sunulması halinde Bakanın yetkili kılacağı kalite ve fiyat denetim memuru tarafından söz konusu mal derhal müsadere edilir ve Bakanın talimatına uygun olarak imha edilir ve/veya değerlendirilir.
(5) Satışa sunulan veya bulundurulan herhangi bir sanayi mamulü ve/veya ithal malı ve/veya denetime tabi mal, etiketinde yazılanlara uygun olmadığı, Bakanın yetkili kılacağı herhangi bir kalite ve fiyat denetim memuru tarafından saptandığı takdirde söz konusu mamul ve/veya mal derhal müsadere edilir ve Bakanın talimatına uygun olarak imha edilir ve/veya değerlendirilir.”

Bu haber toplam 13219 defa okunmuştur
Tradex LTD İnsan sağlığını tehdit ediyor Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans