Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hayvan başına Ödeme Sistemi
08 Şubat 2011 Salı Saat 19:34

Hayvan başına Ödeme Sistemi

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre, hayvan yetiştiricilerine yönelik “Hayvan Başına Destek Ödemesi Sistemine”, Doğrudan Gelir Desteği ödemelerinin tarım politikalarına uygun yönlendirilmesi ve hayvancıların kalkınması amac

Töre, bugün düzenlediği basın toplantısında, hayvancılara ve üreticilere yönelik destekler hakkında bilgi verdi.

Bakan Töre, hayvan yetiştiricilerini, dünya borsalarında oluşan olumsuzluklardan etkilenmemesi ve kalkınmalarını sağlama için desteklemeye devam edeceklerini kaydetti.

1 Temmuz 2010-31 Aralık 2010 dönemi hayvan başına ödeme tutarları hakkında bilgi veren Bakan Töre, damızlık anaç ve erkek küçükbaş hayvanların adeti için 15 TL, 1-50 adet büyükbaş hayvan için 50 TL, 51-100 adet büyükbaş hayvan için 30 TL ve 101-200 adet büyükbaş hayvan için 20 TL fiyat belirlendiğini söyledi.

Mali sıkıntılar nedeniyle bu ödemelerin bugüne kadar gerçekleştirilemediğini ifade eden Bakan Töre, hayvancıların bu paraları gecikmeli de olsa da mutlaka alacaklarını vurguladı.

Öte yandan dünya borsalarında, yemlik arpa fiyatlarına gelen çok yüksek artıştan (takribi CIF Gazimağusa 350 USD/Ton) hayvancıların olumsuz etkilenmemesi için de bazı çalışmalar yaptıklarına dikkat çeken Bakan Töre, ülkenin Haziran 2011 ayına kadar olan arpa tüketiminin hesaplandığını belirtti. Bakan Töre, Toprak Ürünleri Kurumu’nun ithal etmek zorunda kalacağı yemlik arpa ile stoklarındaki yerli yemlik arpa maliyetleri harmanlayarak, kilo başına 0.45 TL den hayvan yetiştiricilerine intikalinin planlandığını söyledi.

Bu kararla yemlik arpanın satış fiyatına uygulanmak zorunda kalınan 0.09 TL kilo farkının hayvan yetiştiricilerine olan olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak amacıyla da çalışmalar yapıldığını belirten Bakan Töre, hayvancılara 30 Haziran 2011’e kadar damızlık anaç ve erkek küçükbaş hayvanların adeti için 5 TL, büyükbaş hayvanlar için 1-50 adet arası 80 TL, 51-100 adet arası 60 TL, 101-200 adet arası 40 TL destek verileceğini anlattı.

Bakan Töre, hayvan yetiştiricilerinin Veteriner Dairesi nezdinde kayıtlarının güncelleşmesine müteakip ödemelerin süratle yapılacağını vurgulayarak, hayvan yetiştiricilerinin 28 Şubat’a kadar Veteriner Dairesi’ne başvuruda bulunması gerektiğini kaydetti.

“30 HAZİRAN 2011 TARİHİNDEN SONRA DA HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİNE DESTEK DEVAM EDECEK”

30 Haziran 2011 tarihinden sonraki dönem için de hayvan yetiştiricilerine hayvan başına uygulanacak olan desteklerin devam edeceğine işaret eden Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre, bu desteklerin üreticilere azami yarar sağlayacak şekilde planlanmasına devam edileceğini söyledi.

“RAKAMLAR HESAPLANDIĞINDA, HAYVANCILARA CİDDİ DESTEK...”

Rakamlar hesaplandığında hayvancılar için çok ciddi bir destek olduğunu belirten Bakan Töre, hayvan başında ödenecek olan primlerden dolayı hayvancıların her hangi bir sıkıntı içinde olmayacaklarını, çünkü Nisan ayının ortasında biçmeler olacağını, Sano yeşil ot çıkarmanın sağlanacağını, hayvancıların merada hayvanlarını otlatabileceklerini kaydetti.

Hesaplamalar yapılırken süt fiyatlarını arttırmadıklarını, çünkü süt fiyatlarına artış yapılmasının piyasanın dengelerinin değişmesine sebep olacağını söyleyen Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Töre, doğrudan gelir desteğiyle hayvancıların destekleneceğini belirtti.

Bakan Töre, ellerinde bulunan arpanın tükenmek üzere olması nedeniyle ithal arpa getirmek zorunda olduklarını, bunun için 15 bin ton arpa ihalesi verdiklerini anlattı; 20-25 Şubat’a kadar arpanın geleceğini söyledi.

Kendilerinin arpayı 347 dolardan aldıklarını, yani kilosunun kendilerine 0.61TL’ye geldiğini  belirten Bakan Töre, bunu üreticiye satarken kilosunu 0.45 TL’den vereceklerini kaydetti.

Bunun hayvancılığa ciddi bir katkı olduğunu vurgulayan Bakan Töre, arpanın kilo başına satış fiyatının Türkiye’de 0.51 TL, Fransa’da 0.558 TL, Güney Kıbrıs’ta ise 0.565 TL olduğunu söyledi.

Destek primlerinin yanında yapılan diğer icraatlara da değinen Bakan Töre, kaşar peynirinin ihracatında ciddi bir sıkışıklık olduğunu, bu sebeple kaşar peynirine verilen 1.80 kuruşluk ihracat priminin, 2.5 TL çıkarıldığını belirtti. Bakan Töre, kaşar peyniri satılsın, süt imalatçıları zor durumda kalmasın diye bu arştın yapıldığını söyledi.

Bakan Töre, desteklerin ödenememesinden dolayı sıkışık durumda olan hayvancıların, Toprak Ürünleri Kurumu’ndan ithal arpalar geldiğinde isterlerse nakit para yerine arpa alabileceklerine de vurgu yaptı.

SU KUYULARI VE HAYVANCILIK TESİSLERİ İÇİN ÜRETİCİLERE ELEKTRİK ENERJİSİ TEŞVİKİ

Öte yandan tarımsal amaçlı su kuyuları ve hayvancılık tesisleri için Bakanlar Kurulu kararı doğrultusunda üreticilere elektrik enerjisi teşviki uygulanacağını da vurgulayan Bakan Töre, teşvikten yararlanmak isteyen üreticilerin 1 Mart tarihine kadar Tarım Dairesi ve Hayvancılık Dairesi’ne bağlı kaza veya bölge Tarım Daireleri’ne başvurmaları gerektiğini duyurdu.

Bakan, teşvikin sağlanması hususunda Tarım ve Hayvancılık Daireleri’nin aradığı koşullar hakkındaki bilgilerin ilgili dairelerden alınabileceğini kaydetti.

Bu haber toplam 1866 defa okunmuştur
Hayvan başına Ödeme Sistemi Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans