Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Milli Eğitime 450 Milyon TL lik bütçe
23 Kasım 2011 Çarşamba Saat 10:32

Milli Eğitime 450 Milyon TL lik bütçe

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi bugün öğleden sonra gerçekleştirdiği toplantıda 448 milyon 749 bin 137 TL’lik Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesini oy çokluğu ile kabul etti.

2012 Mali Yılı Bütçesi’ni görüşmelerini sürdüren komite bugün öğleden sonra saat 15.00 sıralarında başlayan toplantısında Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesini görüştü. Görüşmede Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst ile bürokratları da hazır bulundu.


Toplantıda ilk sözü CTP Milletvekili Mehmet Çağlar aldı. Eğitime ayrılan bütçenin genel bütçe içindeki payının düştüğüne işaret eden Çağlar, eğitime 2009’da 14.54 oranında ayrılan payın, 2010’da 14.09, 2011’de 13.41 ve 2012’de 13.41’e düştüğünü söyledi.


Bakanlığa ayrılan bütçeyi kalem kalem ele alıp, karşılaştırmalı olarak irdeleyen Çağlar, DAÜ’deki özelleştirme çalışmalarına da değinerek, “eylemlere katıldıkları” gerekçesiyle 50 öğretim üyesi hakkında açılan disiplin soruşturmasının eğitimin geldiği noktayı çok iyi açıkladığını iddia etti.



Çağlar, mesleki teknik eğitime büyük önem verildiği söylenmesine rağmen bütçede ayrılan payın yüksek olmadığını belirterek, derneklere ayrılan paydaki artışın, mesleki teknik eğitime ayrılan paydaki artışın tam 3 katı olduğunu söyledi.


Bütçede yer alan Tam Gün Etüd Projesi’nin ne anlama geldiğinin açıklanmasını isteyen Çağlar, “Eğer bu proje, Eylül 2012’de geçileceği söylenen tam gün eğitimse, bütçede ayrılan 2 milyon TL ile bu nasıl olacak?” dedi. Tam gün eğitimle ne murat edildiğinin açıklık kazanması gerektiğini kaydeden Çağlar, topluma ne yapılacağının bir planını sunmanın şart olduğunu belirtti.


Mehmet Çağlar, öğrenci sayısının arttığı birdönemde gerek kadrolu öğretmen maaşlarının, gerekse geçici personel sayısının azaltıldığına işaret ederek, öğretmen istihdamının çok az tutulduğu 2012’de kapsamlı bir proje olan Tam Gün Eğitimin nasıl geçileceğinin merak konusu olduğunu iddia etti. Çağlar, “Bu koşullarda tam gün eğitime ancak çalışanların kazanılmış haklar gasp edilerek geçilebilir” dedi.


Kitap basımına ve alımına ayrılan paranın azaldığına işaret ederek, bunun, kitapların hibe yoluyla elde edileceğinin bir göstergesi olduğunu savunan Çağlar, “Beleş sirke baldan tatlıdır diye okullarımızda, bizden çok Türkiye’ye ait bilgilerin yer aldığı kitaplar okutuluyor. Peki bizim çocuklarımızı kendi ülkeleri hakkındaki bilgileri nereden öğrenecek?” şeklinde devam etti.


Mehmet Çağlar, yükseköğrenimdeki burs uygulamasının yeniden düzenlenerek, krediye dönüştürülmesi ve sadece ihtiyaç duyulan alanlara verilmesi gerektiğini söyledi.


Çağlar, devlet okullarından özele bir kayışın sözkonusu olduğunu kaydetti.


ULUÇAY


CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay da konuşmasında, ülkenin mevcut durumuna bakıldığında bütçenin yetersiz olduğunu belirterek, bütçeye oyalarının ret olacağını söyledi.


DÜRÜST


Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst de eleştirileri ve soruları yanıtlamak üzere yaptığı konuşmada, devletten özele kayışın CTP’nin iktidarda olduğu dönemde 2 kat arttığına işaret ederek, kendilerinin iktidara gelmesiyle kolejlerin açıldığını ve özeldeki öğrenci sayısının gerilemeye başladığını söyledi.


Kitapların, hibe programı çerçevesinde Türkiye’den getirtildiğini kaydeden Dürüst, bazı kitapları da değiştirerek, yeniden yayınladıklarını ve bunun en doğal hakları olduğunu belirtti.


Dürüst, Türkiye’den getirtilen Hayat Bilgisi kitabında bazı farklılıklar olduğunun doğru olduğunu ancak okullarda yerli yazarların kitaplarının da okutulduğunu söyledi. Dürüst, trafik eğitimi konusunda atılan adımlara da değinerek, bunun bir ilk olduğunu kaydetti.


Misyonlarının gereği olarak CTP döneminde kapatılan gençlik merkezlerinin tamamına yakınını açmaya çalıştıklarını ifade eden Dürüst, sivil toplum örgütlerini kucaklayacak şekilde faaliyetlerde bulunduklarını belirtti.


Kemal Dürüst, tam gün eğitim konusundaki hazırlıkların sürdüğüne işaret ederek, bütçede ilk kez tam gün eğitime yetersiz de olsa kalem ayırdıklarını söyledi. Dürüst, bütçede görünmese de Türkiye ile imzalanan 5 milyon TL’lik protokol çerçevesinde yeni okullar yapıldığına ve okullara yatırım yapıldığına dikkat çekti.


Geçmişte eğitim konusunda yapılan güzel şeylerin devam ettirildiğini kaydeden Kemal Dürüst, tam gün eğitimde, konsensüs sağlanmadan başarı elde etmenin mümkün olmadığını belirtti.


Dürüst’ün konuşmasının ardından komite bütçeyi oyladı ve Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.


Komite daha sonra bugünkü çalışmalarını tamamladı. Komite yarın Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ve GKK bütçesini görüşecek.

Bu haber toplam 11216 defa okunmuştur
Milli Eğitime 450 Milyon TL lik bütçe Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans