Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sondaj Gazimağusa da yapılacak
26 Kasım 2011 Cumartesi Saat 21:49

Sondaj Gazimağusa da yapılacak

KKTC’de imzalanan sözleşme ile fiili duruma dönüştüğünü söyledi ve öncelikle karada Gazimağusa bölgesinde sondajın başlatılacağını açıkladı.

İki aya kadar çalışmaların tamamlanacağını ve sondaja başlanacağını bildiren Yıldız, ellerinde jeolojik veriler bulunduğunu, yaklaşık 3 bin metre derinliğe inileceğini ancak sondaj tamamlanmadan “çıkardık bulduk” gibi kelimelerin geçerliliğinin olmadığını söyledi.


Gazimağusa bölgesinde açılacak olan kuyunun hem petrol hem de doğalgaz arama amaçlı olacağını dile getiren Yıldız, karadaki çalışmanın, denizde açılacak olan kuyular için bilgi taşıyacağını söyledi.


Yıldız, sondaj çalışmalarını Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) yürüteceğini de duyurdu.


Yıldız, Girne’de 2. Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı’nın ardından düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.


TC Enerji Bakanı Yıldız, Gazimağusa bölgesinde yapılacak aramanın Shell tarafından değil TPAO tarafından yapılacağını ifade ederek, TPAO’nun Türkiye’de buna benzer, yaklaşık bin 100 tane kuyusu olduğunu, Shell’le yapılacak çalışmanın Antalya açıklarında yapılacak derin deniz aramacılığıyla ilgili, dünyadaki seçkin deniz aramalarından biri olacağını söyledi.


Akdeniz’de İskenderun ve Mersin’de de petrol arama çalışmaları yapılacağını dile getiren Yıldız, “Bunu da ilk defa burada açıklıyorum; İskenderun ve Mersin için de ortaklık çalışmalarına dair duyurumuzu KKTC’den yapmış oluyoruz. Tabii ki orada da bir takvimimiz var, o takvim devam edecek” dedi.


Bakan Yıldız, İsrail’in sondaj çalışmalarının illegal olduğu yönündeki sözlerinin hatırlatılması ve bununla ilgili soru sorulması üzerine de şöyle konuştu:


“Uluslararası hukuka uygun olmayan ve münhasır ekonomik saha sınırları belirlenmemiş, netleşmemiş sahaların, biz, hukuka uygun olmadığını söyledik. İster burada İsrail çalışsın, isterse bir başka ülke çalışsın. Bu yalnızca bu bölgeye de has değildir. Farklı bölgelerdeki münhasır ekonomik sahalar için de bu geçerlidir. Burada, Sayın Başbakanımız çok net bir çözüm yolu önerdi: Bu çalışmaların durdurulmaması halinde mutlaka adanın tamamıyla alakalı, bütün halklarının faydalanacağı veya yararlanacağı adilane ve eşit bir paylaşımla ancak bunun çözülebileceği söylendi. Biz ikincisinin olmasını ümit ederiz.


Enerji kalemlerini, petrol ve doğalgazı dünyada bir savaşın gerekçesi olarak değil, özellikle komşularımıza barışın bir gerekçesi olarak ortaya koymamız lazım. Bu aslında büyüyen, gelişen ve değişen Türkiye’nin de dünyaya vereceği en önemli mesajlardan bir tanesi olacaktır.”


Yıldız, Türkiye’nin elindeki sismik verilerin, Rumlar sondaja başladıktan sonra ulaşılan veriler olmadığını, Türkiye’nin yıllardır 2 ve 3 boyutlu sismik aramalar yaptığını da söyledi.


Yıldız, ellerinde 18 bin kilometre civarında 3 boyutlu, yaklaşık 60 bin kilometrekare civarında da 2 boyutlu sismik aramalar bulunduğunu kaydederek, bunları aramalarını hızlandırmaları ve sondaja bir an önce başlayabilmeleri için ortaklık yaptıkları Shell gibi firmalarla paylaştıklarını da kaydetti.


Taner Yıldız, KKTC ile farklı ve müşterek sahaları olduğunu dile getirerek, “Shell’le yapılan, öncelikle Türkiye ile alakalı sınırlar içerisinde yapılacaktır” dedi.

Bu haber toplam 13796 defa okunmuştur
Sondaj Gazimağusa da yapılacak Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans