Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bedelli Askerlik, Laf  var icraat yok!
16 Aralık 2011 Cuma Saat 15:31

Bedelli Askerlik, Laf var icraat yok!

Askerlik (Değişiklik) Yasası, Meclis gündeminde… Meclis Başkanı, hükümet ve muhalefet, büyük sıkıntı yaşatan, aileleri bölen sorunu ortadan kaldırmak için hemfikir

30 BİN KİŞİ ASKERLİK YASASI’NI BEKLİYOR

Askerlik (Değişiklik) Yasası üzerinde muhalefet ve iktidar aynı görüşte. İlk belirlemelere göre yaklaşık 30 bin kişi Askerlik Yasası’nda yapılacak değişikliği bekliyor. KKTC’de bulunan anne- babalar da hükümetten çıkacak kararı bekliyor

55 YAŞINDAN BÜYÜKLER MUAF

Askerlik (Değişiklik) Yasası önergesi Meclis’e sunuldu, Meclis Başkanı da destek verdi. Öneri, 55 yaşından büyük yurt dışında yaşayan KKTC vatandaşları için “muafiyet” içeriyor. Önergeye göre başka ülkede yaşayan, 55 yaşından büyük KKTC vatandaşları, eğer adaya kesin dönüş yapacaklar ise askerlik yapmayacak

PARA ÖDEYENE TERHİS BELGESİ

Bu arada, sürekli yurt dışında ikamet eden ama aynı zamanda KKTC vatandaşı olanların da “belirli bir bedel ödemesi karşılığında askerlikten muaf tutulması” gündeme alındı

Meclis’te Askerlik (değişiklik) Yasası için düğmeye basıldı. Yurt dışında olup KKTC’de asker kaçağı durumuna düşmesi nedeniyle KKTC’ye giriş yapamayan 30 binin üzerinde Kıbrıslı Türk, bu yasayı heyecanla bekliyor. Hükümetin yasa üzerindeki çalışmaları sürüyor.


Meclis’e Cumhuriyetçi Türk Partisi Girne Milletvekilli Abbas Sınay ve Ulusal Birlik Partisi İskele Milletvekili Ejder Aslanbaba tarafından iki tane öneri sunuldu.

Sınay: “Yurt dışındaki nüfusun geri dönüşü sağlanmalı”


Sınay ise Meclis’e sunduğu Askerlik (Değişiklik) Yasası önerisinde gerekçe olarak yurt dışına gitmiş ve asker kaçağı durumuna düşmüş nüfusa geri dönüş yolu sağlanmasını gösterdi. Meclis’e sunduğu önerinin genel gerekçesi olarak şunu belirtti:

Başka ülkeye gidenlere fırsat


CTP Milletvekili Abbas Sınay’ın Askerlik (Değişiklik) Yasası önerisine göre; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden ayrılıp yabancı ülkeye giden ve halen saklı, yoklama kaçağı, bakaya ya da firar durumuna düşen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlarının yararlanması öngörülüyor. Özellikle İngiltere ve Avusturya’daki KKTC vatandaşlarının yararlanacağı düşünülen önerge, yapılan araştırmalara göre 30 bin kişiyi ülkelerine kavuşturacak.


Önergenin bir diğer gerekçesi ise şu: “Kıbrıs asıllı Türk anne veya babadan yabancı bir ülkede doğan veya doğduğu ya da yerleştiği yabancı ülkede askerlik çağına kadar ikamet eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşları (Türkiye’de yerleşik çift uyruklu, Türkiye Cumhuriyeti-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşları hariç) ile 12 yaşını tamamladığı tarihten önce anne veya babası ile Kıbrıs’tan ayrılan ve gittiği yabancı ülkeye yerleşerek askerlik çağına kadar yurt dışında ikamet eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşları (Türkiye’de yerleşik çift uyruklu, Türkiye Cumhuriyeti-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşları hariç) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne kesin dönüş yaptığı takdirde, mükellefiyet hizmetini yerine getirmelerine ve kesin dönüş yapıncaya kadar 90 günü aşmamak koşuluyla ülkeye gelebilmelerine olanak sağlamak ve kesin dönüş yapmak amacıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne giriş yaptığı tarihte 55 yaşında büyük olan kişilerin askerlik hizmetlerinden muaf tutulmaları.”

Başka ülkede askerlik yapanlar muaf olacak


Eğer önerge Meclis’te kabul edilip yasalaşırsa başka ülkede zorunlu askerlik görevini bitiren veya yapmak için silahaltına alınan KKTC vatandaşları, 1 yıl içinde müracaat ettikleri takdirde KKTC’deki askerlik yükümlülüklerinden muaf kalacaklar.

55 yaşından büyükler muaf

CTP Milletvekilli Abbas Sınay’ın önerisine göre başka ülkede yaşayan, 55  yaşından büyük KKTC vatandaşları eğer adaya kesin dönüş yapacaklar ise askerlik görevinden muaf kalacaklar.

Çalışmaya destek

Ulusal Birlik Partisi Askerlik Yasası’ndaki değişikliğe olumlu yaklaşıyor. İçişleri Bakanı Nazım Çavuşoğlu geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada sosyal güvenlik affının ardından askerlik için de bir af çıkaracaklarını söyleyerek hükümetin bu önergeye sıcak baktığını söylemişti.

Aslanbaba: “1995-2005 yılları arasında ekonomik nedenlere bağlı göç yaşandı”


Aslanbaba, Meclis’e sunduğu Askerlik (Değişiklik) Yasası önerisinde gerekçe olarak; yürürlükte olan Askerlik Yasası’nda 1995 öncesinde yabancı ülkeye giden ve asker kaçağı durumuna düşen kişilere özel statüde askerlik yapma hakkı tanındığını ve 1995-2005 yılları arasında da ekonomik nedenlerle birçok gencin göç ettiğini gösterdi. Meclis’e sunduğu önergede genel gerekçe olarak şunu belirtti:


“Yürürlükte olan Askerlik Yasası’nın 4’üncü maddesi; 1995 tarihinden önce yabancı bir ülkeye giden ve saklı, yoklama kaçağı, bakaya veya firar durumuna düşenlere özel statüde askerlik yapma hakkı vermekteydi. Aradan geçen on yıl içerisinde birçok gencimiz ekonomik nedenlere bağlı göç etmiştir. Bu gençlerimiz için de özel statüde askerlik yükümlülüklerini yerine getirmeleri için işbu yasa önerisi hazırlanmıştır.”

Bu haber toplam 11270 defa okunmuştur
Bedelli Askerlik, Laf var icraat yok! Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans