Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KKTC Polisi sivilleşiyor mu?
17 Aralık 2011 Cumartesi Saat 11:16

KKTC Polisi sivilleşiyor mu?

Küçük, Başbakanlık döneminde nihai hedefinin polisin sivilleşmesi olduğunu söyledi. Bu konuda ana muhalefet CTP’nin destek belirtmesinin de önemli olduğunu söyleyen Küçük, “Bu süreci değerlendirmek isterim” dedi.

Bu yönde çalışma başlattıklarını anımsatan Küçük, “Bu teşkilat bizim. İyi bakmamız ve yıpratmamamız gerekiyor” diye konuştu.

Başbakan İrsen Küçük, ilk kez “nihayette hedefinin polisin sivil otoriteye bağlanması” olduğunu söyledi. Küçük, “Amacımız, nihayette polisimizin sivile bağlanmasıdır. Bu çalışmalarımız devam ediyor. Bu konudaki çalışmalarımızı hızlandırma eğilimindeyiz. CTP’ye teşekkür etmek isterim. Bu konuda hükümete koşulsuz destek ifade etmişlerdir” ifadesini kullandı.

Polisin yerinin “sivil otorite” olduğunu anlatan CTP Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu ise, son dönemlerde halkı en çok rahatsız eden “mafyalaşma” konusunda atılacak en önemli adımın, polisin sivil otoriteye bağlanması olduğunun altını çizdi.

Yorgancıoğlu: “Polise vaat verdiniz ama…”

CTP Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, hükümetin polislerden oy isterken verdiği vaatlerin hiçbirini yerine getirmediğini savunarak, “insanların da zaten UBP’nin sözlerini tutmamasına alıştığını” söyledi.

Yorgancıoğlu, “Polis Derneği yöneticilerinin demeçleri yüzünden işten el çektirildiğini, mahkemenin görevlerine iade kararı almasına rağmen, kararın çok geç uygulandığını, bu süreçte bu insanların kendilerini yasaların bile koruyamadığı bir ülkede yaşar hissettiğini” kaydetti.

Mahkeme kararlarının uygulanmadığı ülkeye hukuk devleti denilemeyeceğini kaydeden Özkan Yorgancıoğlu, YDÜ’deki bazı öğrenciler sınır dışı edilirken, araçlarında pala, bıçak bulunanlara ise bir şey yapılmadığını öne sürdü.

“Polisin yeri sivil otorite”

Defalarca af çıkmasının doğru olmadığını kaydeden Yorgancıoğlu, “Bizim dönemimizde af maf yok” dedi. Kayıt dışı insanlar için yasaların gereğinin yerine getirilmesi gerektiğini belirten Yorgancıoğlu, “Bu kadar affa rağmen bu kadar yasa dışılık, ülkenin kurumsal yapısının, devlet olmasının ortadan kaldırılması, kendi yasalarına saygısızlık demektir. Polisin de sivil otoriteye bağlanması gerekir. Denetimlerin yapılabilmesi, mafyalaşmanın önlenmesi ve devlet olmanın gereklerini yerine getirmek için sivil otoriteye bağlanması gerekir” diye konuştu.

Emiroğluları: “Tamamen egemenlikle alakalı”

TDP Gazimağusa Milletvekili Mustafa Emiroğluları, “Polis konusu egemenlik konusudur. Kıbrıs Türk halkının ne kadar egemen olduğu, polisin bize bağlı olmamasından bellidir. Polisin sivil otoriteye bağlı olmaması egemenliğimiz olmadığını gösterir” dedi.

Emiroğluları, polisin vatandaşa eşit davranması gerektiğini de belirtti.

Adem: “Utanç duyuyorum”

CTP Gazimağusa Milletvekili Sonay Adem de, ülkede yaşanan demokrasi sorunlarına değinerek, “Meclis’in çevresinin tellerle kesilmesi ve milletvekillerinin Meclis’e girememesinden dolayı utanç duyuyorum. Bu memleketi yönetenlerin bundan utanç duymaması üzüntü vericidir” dedi.

Silahlı gücün insanlara saldırmasının, hiçbir insan hakkına uymadığını vurgulayan Adem, Polis Teşkilatı’nın yönetiminin sorgulanması gerektiğini söyledi.

Sonay Adem, “CTP’nin hükümette olduğu dönemde bile polis tarafından izlendiğini, ülkenin ilerici insanlarına karşı kayıt tutulmasının kabul edilemeyeceğini, sadece bu nedenden ötürü bile polisin sivile bağlanması ve arşivlerdeki bilgilerin de yakılması gerektiğini” ifade etti.

Adem, “Bunlar, Kıbrıs Türk halkı için büyük bir ayıptır ve bu ayıbı işleyenler de tarihte hesabını verecek” dedi.

“Zaten siyasi…”

Çevik Kuvvet’in eylemcilere müdahalesini eleştiren ve CTP’nin ta baştan beri polisin sivil otoriteye bağlanması için mücadele ettiğini, hükümet programına da koyduğunu ama kendi üyeleri dışında destek görmediği için anayasal değişikliğe gidip bunu yapamadığını kaydeden Adem, “polisi de sivile bağlayıp siyasi mi yapalım” yönündeki eleştirilere de, “Zaten Allah’ına kadar siyasi... Ve bazı mafya bağlantılarına da girdiği gerçektir. Bunu, bizzat bakan olduğum dönemde yaşadım” dedi.

Adem, Kıbrıs Türk halkına hala vesayet altında yaşam önerenlere dur demek gerektiğini kaydederek, polisin sivil otoriteye bağlanması için artık adım atılması çağrısında bulundu. Atılacak her adımda bu sorunun karşılarına çıktığını belirten ve bakanlığı döneminde yaşadıklarına atıfta bulunan Sonay Adem, kaçak yaşamla mücadele konusundaki çabalarda polisin sivile bağlı olmamasının yarattığı sorunları anlattı.

Ek mesai alamayan polis ve Nakil Tüzüğü

Sonay Adem, ek mesai ödeneği alamayan polisin Nakil Tüzüğü’nün gözden geçirilerek günün koşullarına uyarlanmasını, çalışma koşullarının da ciddi şekilde düzenlenmesini istedi.

Polisin taşrada etkinliğini yitirdiğinin görüldüğünü kaydeden Adem, polisin her yerde bulunabileceği bir düzenlemeye gidilebileceğini söyledi.

Küçük: “Polis Teşkilatı özenle korunmalı”

Başbakan İrsen Küçük de, polisi özenle korumak gerektiğini, bazı eleştiriler olabileceğini ama süreç içinde bunları en iyi şekilde sonuçlandıracaklarına inandığını belirtti.

“Bu süreci kullanmak isterim. Bu teşkilat bizimdir, daha da güçlendirmek isterim. Polisi demokratik kurallar çerçevesinde halka ve ülkeye en iyi hizmet verecek şekle getirmek lazım. Polisin sorunlarını da hep birlikte çözmeliyiz” diyen Başbakan, nakil konusunun başlı başına sorun olduğunu, çünkü lojman yaratamadıklarını söyledi.

Başbakan İrsen Küçük, polisin ihtiyaç duyduğu lojmanları bir an önce sağlamak gerektiğini ifade etti.

4 anayolda 24 saat devriye

Ercan’da muhaceret polisi yaratıldığını ve ülkeye gelen turistlerle yabancı dilde anlaşabilen kadın ve erkek polisler istihdam edildiğini kaydeden Başbakan Küçük, trafik kazalarına karşı da süratle tedbir alınması gerektiğini, bu konuda polisle yaptıkları görüşmelerde 4 anayolda 24 saat devriye yapacak trafik polisi uygulaması başlatacaklarını söyledi.

Amaçlarının, ceza yazmak değil, trafiğe çıkan sürücüler için caydırıcılık sağlamak olduğunu kaydeden Küçük, radarlı ve özel donanımlı 8 aracın ve 75’i erkek, 25’i kadın 100 trafik polisinin anayollardaki trafik devriyeleri için alınıp eğitileceğini, yılbaşından önce ilgili firmalarla sözleşmeler de yapılacağını anlattı.

“Nihai amaç sivilleşme”

Başbakan Küçük, hükümetleri döneminde polisteki üst kademelerin terfilerinde hükümetin de söz hakkı olduğunu ve buna göre görevlendirmeler yapıldığını belirterek, “Amacımız; nihayette polisimizin sivile bağlanmasıdır. Bu çalışmalarımız devam ediyor. Bu konudaki çalışmalarımızı hızlandırma eğilimindeyiz. CTP’ye teşekkür etmek isterim. Bu konuda hükümete koşulsuz destek ifade etmişlerdir. Hem bugünkü konuşmalarda, hem geçtiğimiz günlerdeki görüşmelerde sözlerini yanımızda gördük” diye konuştu.

Küçük, çalışmaların hızlanmasında CTP’nin verdiği sözlerin desteği olacağını söyledi.

Polise, eylemlerde vatandaşlara anlayış ve sükunetle davranması telkininde bulunduklarını ve öyle yapıldığını ifade eden Başbakan Küçük, polisin el birliğiyle korunmasını istedi.

Bu haber toplam 12106 defa okunmuştur
KKTC Polisi sivilleşiyor mu? Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans