Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mağusalı Taksiciler, Geçinemiyouz!
18 Aralık 2011 Pazar Saat 12:03

Mağusalı Taksiciler, Geçinemiyouz!

Gazimağusalı taksi şoförleri, mesleğin bitme noktasına geldiğini söyledi.

Kaçak taksicilerin en büyük sorunları olduğunu anlatan şoförler, Türkiye’den gelen ve vergi ödemeden, sigorta yatırmadan direksiyon başına geçenlerin fiyat kırarak müşterilerini çaldığını kaydetti.


Hükümetin denetim yapmadığını dile getiren taksiciler, işlerin 6-7 yıl öncesine göre yarı yarıya düşüş gösterdiğini belirtti.
KIBRIS’a yaşadıkları durumu anlatan taksicilerden biri, “Hükümetten bir talebim yok, onlar yoluna ben yoluma, benden bir şey istemesinler yeter” diyerek, sitem etti.


Akşamları evine 20 TL götürebildiğini anlatan başka bir şoför de hükümetin mevcut yasaları uygulamamak ve uygulatmamakla suçladı.


Gazimağusalı taksiciler ne dedi?


Haldun Muhammed:


“Ben 12 yıldır Gazimağusa’da taksicilik yapıyorum. Bazı taksi sahipleri, ehliyeti olmayan, sigortası olmayan şahıslara araçlarını kiralıyorlar. Bu şahıslar da piyasaya göre çok ucuz taşımacılık yapıyorlar. Bana göre bu durumun en büyük sorumlusu da taksi sahipleri ve denetlemeyen devlettir. Son üç yılda işler yüzde 50 düşüş gösterdi. Artık eskiyen araçları değiştiremez duruma geldik. Geçinmekte zorlanıyorum. Günde 5-6 iş yapıyorum. Eskiden müşteriden yemek yiyebilmek için gizleniyordum. Şimdi iş kalmadı. Haksız rekabetten dolayı taksimetre de kullanamıyorum. Hükümetin daha sıkı denetim yapması gerekiyor. Sigortasız çalışanlar denetlensin, araç devir harçlarını ödemekte zorluk çekiyorum, bu harçların düşürülmesi gerekiyor. Bir de kimi taksicinin, vergisini taksimetreye göre, kimisinin de sabit ödemesi adil olmayan bir durum. Oy verme uğruna herkese ‘T’ izni verdiler, bu da bizim işlerimizin azalmasına tuz biber ekti.”


Süleyman Küpeli:


“20 yıldır bu ülkenin yollarında direksiyon sallıyorum. Bence bu mesleğin en büyük kör noktası emekli olup taksicilik yapanlardır. 4 bin TL emeklilik maaşı alıyorlar, bir de gelip taksicinin ekmek parasıyla oynuyorlar. 2004 yılından bu yana işler gittikçe azaldı. Gazimağusa bölgesinde otel yok, bu nedenle de turist de taşıyamıyoruz. Ülkeye turist gelmediği için biz de inşaatta çalışanlara turist der olduk. 2004 yılında arabamı müşteriler görmesin diye saklıyordum, şimdi işsizlikten tüm dizileri izler olduk. İşlerin azalmasından dolayı para kazanamıyorum. Beleş çay içmek için bet ofislerine gidiyorum. Bu meslekle geçinemez oldum. Gazimağusa’da 205 tane taksici var, bunlarda 120 tanesinin mesleki sürüş belgesi yok, ama polis şikâyet etmemize rağmen hiç bir şey yapmıyor. Hükümetten bir talebim yok, onlar yoluna ben yoluma, benden bir şey istemesinler yeter.”


Alpay Abat:


“Taksicilerin sorunları bitmez.15 yıldır bu işi yapıyorum, kazanmayı bırak elimdekini kaybediyorum. Sebebi ise bu ülkede denetim yapan bir devlet anlayışı olmayışıdır. Hükümet sadece almasını biliyor, haklarımızı korumayı unuttu. Adam Türkiye’den gelir, 2 gün sonra Kıbrıs’ta taksi şoförü olur, ne ehliyeti var, ne de sigortası. Taksiciliğin ‘T’ sinden anlamıyorlar. Bizim ekmeğimizle oynuyorlar. Bir de taksicilik artık meslek sayılmıyor, bankalar dahi bize kredi vermiyor. Biz de diğer esnaflar gibi vergimizi ödüyoruz, hükümet neden bize ayrımcılık yapıyor? Geçmişte işlerimiz iyiydi ancak 2004 yılından sonra aniden işlerde düşüş başladı, evimi zor geçindiriyorum. Devletin denetimleri artırması gerekiyor.”


Mehmet Beyaz:


“İşler hiç olmadığı kadar kötüleşti, kredi kartıyla geçiniyorum. 5 yıl öncesine göre yüzde 70 düşüş var. Ben Taksi Denetleme Kurulu üyesiyim, hükümet mevcut yasaları uygulamadığı ve kaçak çalışmayı teşvik ettiği için benim gibi dürüst çalışanlara ekmek kalmıyor. Akşamları eve cebimde 20 TL ile gidiyorum. Bu kadar kötü duruma düşmemiştim. Hükümetten en büyük talebim, mevcut yasaları uygulamasıdır. Kaçak çalışanlar ve ‘T’ izni bulunmayanlar yolcu taşıyor, denetleyen kimse yok. Ben ki vergi ödüyorum, sigorta yatırıyorum, işlerim durma noktasına geldi. Hükümet, seçim zamanı kendine çalışanları korurken, bize hiçbir şey yapmıyor. Kaçak taksiciler günden güne artıyor, yetkililere bildirmemize rağmen hiçbir şey yapmıyorlar.”


Erkan Gür:


“İşlerim çok kötü durumda. Gazimağusa’da taksiciler için en iyi müşteri öğrencilerdir. Öğrenci sayısı da gitgide azalıyor. Bu nedenle doğal olarak işler de azalıyor. Yollar çok bozuk, arabalar çok zarar görüyor. Eskiden bu kadar fazla taksici ve özel araç olmadığı için iyi iş yapıyorduk. Benim müşterilerim öğrencilerdir, okul yönetimi öğrencileri taşımak için bazı adımlar atınca, benim işlerim de düştü. Öğrenciler yaşamlarını okulun içinde yürütüyorlar. Gazimağusa’da turizm yok denecek kadar az. 10 yıldır şoförlük yaparım, işe ilk başladığımda sabah yedide işe gelmeyen taksiciler azar işitirdi, şimdi ise iş azlığından dolayı işe gelenler azar işitir duruma geldi. Kaçak taşımacılığın önlenmesi gerekiyor. Geçtiğimiz yıl eylem yaptık, hükümet bizi mahkemeye verdi, bugün ondan da beraat ettik. Bizi boş yere mahkemeye veren hükümetten ne bekleyebilirim, zaten. Birçok kez bu işi bırakmayı düşündüm, ama yapacak başka bir işim yok.”

Bu haber toplam 1762 defa okunmuştur
Mağusalı Taksiciler, Geçinemiyouz! Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans