Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Rauf Denktaş Kimdir ?
13 Ocak 2012 Cuma Saat 22:34

Rauf Denktaş Kimdir ?

27 Ocak 1924’te Baf’ta dünyaya gelen ve 1.5 yaşında annesini kaybeden Rauf Denktaş, 2.5 yaşında babasının hakimlik görevi nedeniyle Lefkoşa’ya taşındı. 6 yaşında İstanbul’da yatılı okula verildi.
Fotoğraflar için Tıklayınız

Bir yıl geçmeden tekrar Kıbrıs’a getirildi ve Ayasofya İlkokulu’na kaydedildi. İlkokuldan sonra da İngiliz Okulu’nda eğitime başladı. Rauf Denktaş 1941 yılında daha 17 yaşındayken babasını da zatürreeden  kaybetti. Ondan sonra teyzesi tarafından büyütüldü. 1942 yılında liseyi bitirdi ve iş hayatına atıldı.


İngilizlerin uçaksavar bölüğünde tercüman olarak işe başladı. Baba mesleği avukat olmaya karar verince İngiliz Okulu’nda bir yıllık öğretmenliğin ardından burs alarak 1943 yılında hukuk eğitimi için İngiltere’ye gitti.


İngiltere’deki hukuk eğitiminin ardından Kıbrıs’a dönen Denktaş, “beşik kertmesi” yeğeni Aydın Hanım’la evlendi.


Kıbrıs’a dönüşüyle birlikte öğrencilik yıllarından yazıştığı Dr. Fazıl Küçük’le tanıştı, mücadele yılları da böylece başladı.


Rauf Denktaş, 1947 yılında avukatlıkla başlayan meslek yaşamına daha sonra savcı olarak devam etti. Ta ki Kıbrıs Türk Kurumlar Federasyonu’nun başkanlığına getirildiği 1957 yılına kadar. 1957’de savcılıktan istifa ederek Kıbrıs Türk Kurumlar Federasyonu’nun başına geçti. Aynı yıl Türk Mukavemet Teşkilatı’nın kuruluşunda da etkin olarak görev aldı.


Federasyon Başkanı olarak Dr. Küçük’le birlikte etkin görev yaptı, 1960 ortaklık cumhuriyetini oluşturan Londra ve Zürih Anlaşmaları’nın hazırlık çalışmalarına katıldı. Bu arada Londra Konferansı’nın ardından New-York’ta Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşma  nedeniyle Kıbrıs’a girişi yasaklandı. “Hayatımın en acı günleri” dediği sürgün günleri başladı, 1964’ten itibaren 4.5 yıla yakın Türkiye’de sürgün yaşadı.


Türkiye’de çıkardığı “12’ye 5 kala” kitabı nedeniyle Türkiye hükümetiyle de sorunlar yaşadı.


1967 sonunda gizlice sandalla Kıbrıs’a çıkmaya çalışırken yakalandı, 12 gün  hapis yattı, ardından Türkiye’ye gönderildi ve yaklaşık 5 ay sonra 1968 Mayısında adaya döndü.


Denktaş, 1973 seçimlerinde Cumhurbaşkanlığı Muavinliği’ne aday oldu ve kazandı. Bu ilk seçimidir. 1974 Barış Harekatı’nın ardından yapılan 6 Cumhurbaşkanlığı seçiminin tümünü kazandı. 1976 ve 1981 seçimlerinde kendi kurduğu parti olan UBP (Ulusal Birlik Partisi) adına katıldı, 1985’te ise bağımsız aday oldu. Muhalefet ile iktidarın blok halinde bölündüğü 1990 seçiminin ardından, Denktaş ve UBP Genel Başkanı Eroğlu’nun yolları ayrıldı. Ve 1995 ile 2000 yıllarında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Eroğlu, Denktaş’ın karşısına aday olarak çıktı.


Eroğlu’nun adaylığıyla bu iki seçim 2 turlu yapıldı ve Denktaş her iki seçimi de 2’nci turda kazandı. Ancak 2000 seçimlerinde Eroğlu’nun birinci turun ardından çekilmesi nedeniyle Denktaş 2’inci turu seçimsiz aldı. 2002 sonunda başlayan Annan Planı tartışma sürecinde hem içte, hem Türkiye ile sorunlar yaşayan; dönemin AKP hükümetiyle ters düşen Denktaş, 2005 nisan ayında yapılan seçimlerde ilk kez cumhurbaşkanlığına aday olmadı ve emekliye ayrıldı.


2005’deki seçimle Cumhurbaşkanlığı’na CTP’den Mehmet Ali Talat seçilirken, 2010’da yapılan seçimi UBP’den Derviş Eroğlu kazandı ve Denktaş bu seçimde sürpriz yaparak Eroğlu’nu destekledi.


Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, baba olarak da birçok acı yaşadı. Altı çocuğundan üçünü kaybetti. Önce 2.5 yaşında Dilek isimli kızı hastalıktan öldü ve tedavi gördüğü İngiltere’ye gömüldü. Ardından 7 yaşındaki Münir bademcik ameliyatı sırasında hayatını kaybetti ve son olarak da 1985 yılında Raif, trafik kazasında öldü.


Oğlu Serdar, kızları Ender ile Değer yanında 11 torun ve 2 torun çocuğuna sahip Denktaş, okumaya ve yazmaya ilgisiyle biliniyordu. Uzun yıllar gazetelerde köşe yazarlığı yanında emeklilik döneminde televizyon programları yapan Denktaş’ın, bir kısmı İngilizce 50 civarında yayımlanmış kitabı var. Denktaş, emeklilik yanında hastalığı döneminde de sağlığı elverdiğince kabuller yaptı, toplumsal konularda mesajlar verdi, sürekli yazmaktan geri durmadı.


8 AYDAN BERİ HASTANELERDE


24 Mayıs 2011’de pıhtı atması sonucu beyin ana damarında tıkanıklık olan ve YDÜ Hastanesi’nde ameliyat edilen Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 7 Temmuz 2011’de hastaneden taburcu edilmesinin ardından 8 Temmuz’da Ankara’ya gitti.


Türkiye Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavisine devam edilen Denktaş, 25 Ağustos 2011’de beyinle kafatası arasında biriken kanın alınması için Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde yeniden ameliyat edildi.


30 Ağustos’ta Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ambulans uçağı ile KKTC’ye getirilerek tekrar YDÜ Hastanesi’nde tedavi altına alınan Denktaş, beyin ve kafatası arasında sıvı birikimi nedeniyle 5 Eylül 2011’de üçüncü kez ameliyata alındı.


29 Ekim 2011’de tedavi gördüğü Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nden taburcu edilen Denktaş, TC Lefkoşa Büyükelçiliği’nin kurduğu donanım sayesinde tedavisine Yılanadası’ndaki evinde devam etti.


Yaklaşık 7 aylık sağlık sorunlarının ardından 15 Aralık 2011’de evinden çıkarak Lefkoşa’da gezinti yapan Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş, son olarak 9 Ocak’ta  vücudunda meydana gelen su kaybına bağlı yorgunluk belirtileri nedeniyle tekrar Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırıldı.


88 yaşındaki Rauf Denktaş’ın sağlık durumu, dünden itibaren, organ yetmezliğine bağlı olarak kritik aşamaya girdi. Denktaş, bugün saat 22.00'de hayata gözlerini yumdu.

Bu haber toplam 1657 defa okunmuştur
Rauf Denktaş Kimdir ? Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans