Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Üniversitelerarası Kurul toplandı
18 Şubat 2011 Cuma Saat 18:29

Üniversitelerarası Kurul toplandı

Türkiye’deki Üniversitelerarası Kurul’un (ÜAK) 191’inci toplantısı Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ev sahipliğinde Salamis Bay Conti Resort Hotel’de gerçekleştirildi.

Toplantıya, Türkiye’deki Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) bağlı  üniversitelerin rektörleri, KKTC üniversitelerinin rektörleri ve çok sayıda öğretim üyesi ve akademisyenden oluşan yaklaşık 180 bilim insanı  katıldı.

Akademik bir toplantı olmasına karşın açılış töreninde 28 Ocak’taki  miting sonrası KKTC ile ilgili  Türkiye’de gündeme gelen  söylemlere de değinilerek, KKTC ve Türkiye arasındaki bağların asla koparılamayacağına vurgu yapıldı.

ÇAVUŞOĞLU

Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Nazım Çavuşoğlu, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’de KKTC’nin yeterince bilinmediğini ve tanınmadığını vurguladı.

Türkiye’ye yaptığı ziyaretlerde Kıbrıs konusunda bilgisi olması gerekenlerin dahi yeterince bilgi sahibi olmadıklarını gözlemlediğini kaydeden Çavuşoğlu, TC ve KKTC arasındaki  gönül köprülerinin en üst seviyeye çıkarılması gerektiğini ifade etti ve “Kardeşler birbirlerini iyi tanımıyor” dedi.

Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Nazım Çavuşoğlu, rektörlere bulundukları süre içerisinde KKTC’yi gezmeleri tavsiyesinde bulunarak, “Kıbrıs Türk halkının anavatanına duyduğu sevgi ve bağlılığı televizyon ekranlarında değil, bulunduğunuz süre içerisinde sokaklarda hissediniz” dedi.

Türkiye’de  Kıbrıs konusunda bilgisi olduğunu sanan  bir çok kişinin Kıbrıs Türk halkına “veryansın” ettiğini, “kambur” ifadelerinin kullanıldığını ve yazıldığını kaydeden Çavuşoğlu, özetle  “Akdeniz’i İç Anadolu’dan, Karadeniz’i Marmara’dan ayırabileceklerse bizi ‘kambur’ olarak görmeye devam etsinler. Biz kendimizi anavatanın ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz” dedi.

KKTC ile Türkiye’nin tek halk iki devlet olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “Burası; sizin değil, bizim değil, hepimizindir. Anadolu ile Kıbrıs Türk halkının arasına kimse nifak sokmasın, arasını açmasın. Bizim kol kola girmeye, sırtımızı birbirimize dayamaya ihtiyacımız vardır. 500 yıldır  bizi koparamadılar. Anavatanın parçasıyız, Anavatan da bizim bir parçamızdır” diye konuştu.

ÜAK toplantısının KKTC’de yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Çavuşoğlu, toplantının  üniversite alanında lokomotif olma misyonu üstlenen DAÜ ev sahipliğinde gerçekleşmesinin de  ayrı bir anlam taşıdığını belirtti.

KKTC’de  6 üniversite bulunduğunu, Türkiye’den iki üniversitenin de gelişiyle sayının 8’e çıkacağını söyleyen Çavuşoğlu, gelinen noktada öğrenci sayısının 43 bin 426 olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, KKTC üniversitelerinin tamamının fiziki altyapılarını en üst düzeyde tamamlayarak eğitim ve bilim yuvası haline geldiklerini söyledi.

“Eğitim Adası Kıbrıs” sloganıyla yola çıktıklarını kaydeden Çavuşoğlu, KKTC’nin bir üniversite adası olduğunu, bu bilincin yaygınlaşması için ne gerekiyorsa yapmaya çalışacaklarını, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telaffuz ettiği 60 bin öğrenci hedefine ulaşacaklarını vurguladı.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin  her alanda olduğu gibi üniversitelerin ve ülke  eğitiminin gelişim aşamasında da Kıbrıs Türk halkının yanında olduğunu ve şükranı borç bildiklerini kaydetti.

KKTC’nin haksız izolasyonlar ve ambargolar altında Kıbrıs Rum kesiminin kışkırtmalarıyla ezilmeye çalışıldığını kaydeden Çavuşoğlu, üniversitelerin eğitim ve bilim alanında  dünya çapında elde ettiği başarılar sonucunda KKTC’nin artık sınırlarını aştığını söyledi.

Çavuşoğlu, KKTC üniversitelerinin öğrenciyi; meslek sahibi yapmasının yanı sıra, 90 farklı ülkeden öğrenci ve 35 farklı milletten de akademisyenlerle tanıştırdığını, demokratik bilincini geliştirdiğini kaydetti.

ÖZTOPRAK

DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Abdullah Öztoprak da, konuşmasında, ÜAK toplantısının DAÜ ev sahipliğinde KKTC’de  gerçekleştirilmesinden büyük onur ve gurur duyduklarını ifade etti.

Rektörleri DAÜ hakkında bilgilendiren Öztoprak, 1979 yılında bir kaç binayla eğitim öğretime başlayan DAÜ’nün bugün  80 binanın bulunduğu 3 bin dönüm araziden oluşan kampüs içerisinde eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydetti.

60’ın üzerinde ülkeden 13 bin öğrenciye 8 fakülte ve 3 yüksekokulla eğitim verdiklerini belirten Öztoprak, her alanda uluslararası  kalite güvencesi akreditasyon politikasını sürdürdüklerini söyledi.

Bir çok fakülte ve bölümün uluslararası akreditasyon çalışması yürüttüğü kaydeden Öztoprak,  uluslararası kalite güvence deneyimi sayesinde  çok sayıda Ortadoğu ve Afrika ülkesine danışmanlık hizmeti verdiklerini, Arap Kalite Federasyonu’yla bir merkez kurduklarını söyledi.

Öztoprak, kaliteye verdikleri önem sayesinde  dünyanın dikkatini çeken bir üniversite haline geldiklerini ifade etti.

DAÜ’nün  KKTC’de özel yasayla kurulan tek devlet üniversitesi olduğunu belirten Öztoprak, KKTC’nin kalkınmasına, tanıtımına, ekonomisine katkılarının tahminlerin üzerinde olduğunu, DAÜ’nün Türkiye’nin maddi manevi desteğiyle gelişimini sürdürdüğünü söyledi.

Öztoprak, son dönemdeki siyasi gelişmelerle ilgili olarak da  “Üzerimizdeki sisli havanın geçici olduğuna inanmaktayım.  Ne KKTC, ne de Türkiye birbirlerinden asla vazgeçemezler” ifadelerini kulandı.

COŞKUN

Türkiye Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Yavuz Coşkun da, ÜAK’un her ay toplandığını ve bu toplantıların Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde ve yakın coğrafyadaki dost ülkelerde gerçekleştirildiğini,  “olmazsa olmaz” anlayışıyla  bu dönemdeki ilk yurt dışı toplantıyı KKTC’de yapmayı kararlaştırdıklarını söyledi.
Coşkun, toplantının KKTC’de yapılmasının bir amacının da,  Kıbrıs Türk halkıyla bağların daha da güçlendirilmesi ve KKTC’deki meslektaşlarıyla biraraya gelmek olduğunu ifade etti.

Toplantının hayırlı sonuçlar vereceğine inandıklarını kaydeden Coşkun, DAÜ kampüsünü de gezme fırsatı bulduklarını, çok güzel izlenimler edindiklerini söyledi.

Toplantının KKTC’de yapılmasını kararlaştırdıklarında KKTC’yle ilgili siyasi söylemlerin henüz gündemde olmadığına işaret eden  Coşkun, “Kıbrıs Türk halkıyla bizim gönül bağlarımız hiçbir şekilde zedelenemez. Dostluk ve işbirliğimiz, çok yakın kardeşliğimiz devam edecektir” dedi.

YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak ile  Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği Müsteşarı Esin Çakıl’ın da katıldığı ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun mesajının okunduğu açılış töreninin ardından Kurul gündemindeki konuları görüşmek üzere toplandı.

Bu haber toplam 11094 defa okunmuştur
Üniversitelerarası Kurul toplandı Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans