Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mecliste Hangi yasalar onaylandı ?
22 Mart 2011 Salı Saat 09:42

Mecliste Hangi yasalar onaylandı ?

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, hayat pahalılığı ödeneğinin bu yıl durdurulmasını düzenleyen 11 birleştirilmiş kararnameye ilişkin tasarıları oy çokluğuyla kabul etti.

Bu tasarıların ilki olan “Birleştirilmiş Kamu Görevlileri Yasası’nın Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkını Düzenleyen 25’inci Maddesinin Uygulanmasının Durdurulması Yasa Tasarısı”nın görüşülmesi sırasında milletvekilleri söz alarak eleştirilerde bulunur, hükümet adına da bu eleştirilere yanıt verilirken, diğer tasarılarda ise kısa isim okunarak açık oylama yapıldı ve tasarılar üçüncü okunuşları kısa isim okunmak suretiyle yapılarak oy çokluğuyla kabul edildi. Bazı tasarıların görüşülmesi sırasında milletvekilleri söz alarak söz konusu kurumlarla ilgili konuları gündeme getirdi.

“Birleştirilmiş Kamu Görevlileri Yasası’nın Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkını Düzenleyen 25’inci Maddesinin Uygulanmasının Durdurulması Yasa Tasarısı”nın görüşülmesi sırasında söz alan CTP-BG Milletvekili Ömer Kalyoncu, hükümeti söylediklerinin tersini yapmakla suçlayarak “bu hükümet artık ofsayda düşmüş bir hükümettir” dedi. “Bu durum nereye kadar gidecek” diye soran Kalyoncu, hükümete eleştiriler yönelterek “bu yaptıklarının demokrasiyle bağlantısı olmadığını” savundu.

Gazimağusa Serbest Liman’daki un olayında Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun veya ailesinin sorumluluğu bulunduğu iddiasında bulunan Kalyoncu, “Atun bu kürsüye çıkıp hesap vermekle yükümlüdür. Bundan kaçamaz. Buna mecburdur” ifadelerini kullandı. Kalyoncu, hükümetin olayların üzerine giderek araştırması gerektiğini ifade ederek “Bu unun ülkeye gelmesi için hangi armatör ne kadar para aldı. Araştırın ve bulun” şeklinde konuştu.

Kalyoncu, ilgili bakanların salonda bulunmayışını da eleştirerek “yine duvara konuştuk ama bundan sonra ben olay çıkaracağım” ifadelerini kullandı.

GÖKMEN

ÖRP Milletvekili Mustafa Gökmen de, Kalyoncu’nun iddialarını “ciddi iddialar “olarak değerlendirerek bunların kulak arkası edilemeyeceğini söyledi.

Ayda 2-3 kere petrole zam gelmesini eleştirirken “bu korkunç bir şey” diyen Gökmen, hükümetin hata yapma lüksünün bulunmadığını ifade etti.

Hayat Pahalılığı’nın bir yıl durdurulması girişimini eleştiren Gökmen, bu yapılırken hükümete daha büyük sorumluluk düştüğünü, piyasayı daha sıkı denetlemesi gerektiğini belirterek pahalılıktan yakındı.

Güneyden alışveriş konusundaki eleştirilere atıfta bulunan Gökmen, birçok malın güneyde daha ucuz olduğunu belirterek “Bir dereceye kadar haklıdırlar” dedi.

Vergi konusunda da hükümete görev düştüğünü ifade eden Gökmen, “Kazanan vergi ödemiyor. Bu böyle olmaz” şeklinde konuştu.

Nüfusun bilinmemesinin de dezavantaj olduğunu belirten Gökmen, vatandaşlıklar konusuna da değinerek ülkeye yatırım yapıp istihdam yaratanların vatandaş yapılmasından yana olduğunu söyledi.

ANGOLEMLİ

Toplumcu Demokrasi Partisi Milletvekili Hüseyin Angolemli ise konuşmasında, başbakanın veya ilgili bakanların, Libya Savaşı konusunda ne düşündüklerine dair gündem dışı konuşma yapması gerektiği üzerinde durdu.

Angolemli, uluslar arası hukukta da, Cenevre anlaşmasında, Kıbrıs’ta uluslar arası anlaşmalar yapılacağında önceliğin Türkiye, Yunanistan ve İngiltere olduğu hükmünün olduğunu belirterek, hükümete Kıbrıs Türk tarafının haklarını gündeme getirme çağrısı yaptı. “Pasif değil, güneyden daha girişken olmalıyız” diyen Angolemli, Kıbrıs Türkü’nün sesinin duyurulması konusunda özellikle Dışişleri’nin, Başbakanlığı uyarması gerektiğini söyledi.

Hayat Pahalılığının durdurulmasını eleştiren Angolemli, bu durumda, alışverişin Güney’e kaymasına tepki gösterilmemesi gerektiğini ifade etti. Akaryakıta yapılan zamlara tepkisini de dile getiren Angolemli, bunun birçok sektörü olumsuz etkilediğini kaydetti.

Gazimağusa Limanı’ndaki kum olayına da değinen Angolemli, kimsenin orada yaşayan insanlara huzursuzluk yaratma hakkı bulunmadığını, olaya karışanların ortaya çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Kooperatif Merkez Bankası’yla ilgili yolsuzluk iddialarına da değinen Angolemli, bu süreçte politikacılara güvenin de zedelenmekte olduğunu belirterek gereken yerde gereken önlemlerin alınması, sorumluların cezalandırılması gerektiği üzerinde durdu.

ATUN

Eleştirileri yanıtlayan Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, ne kendisinin ne de geçmişte direktörü olduğu şirketin limandaki olaylarla ilgilisi bulunmadığını belirtti.

Atun, “Hasbelkader limanda acentesi bulunan bir armatör şirketin daha önce direktörü olmam nedeniyle olayla ilişkilendirilmem çok yanlış. Çamur at izi kalsın mantalitesiyle hareket ediliyor. Ne benim, ne de geçmişte direktörü olduğum şirketin bu olayla ilgisi yoktur” dedi.

KÜÇÜK

Başbakan İrsen Küçük de eleştirileri yanıtlamak üzere söz alarak öncelikle yapıcı eleştiriler, öneriler için teşekkür etti.

Çakıcı’nın konuşmasında, kendisinin bir basın toplantısında diyalog çağrısında bulunduğunu söylemesinin doğru olduğunu, bu konuda da samimiyetinin sürdüğünü söyleyen Küçük, yarınki toplantıda Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın durumunu görüşeceklerini, ama zaman kalması durumunda diğer konuların da ele alınabileceğini ifade etti.

Mecliste bugün görüşülen tasarıyla ilgili olarak “söylediklerinin aksini yaptıkları” yönündeki eleştirilere değinen Küçük, “Bakanlar Kurulu’nda hayat pahalılığı ile ilgili yasa gücünde kararnameyi bu çağrıdan önce yaptık” dedi.

Küçük, çalışanlara yapılan maaş ödemelerinde sıkıntı yaşadıklarını, önceki dönem yapılan borçlanmalardan dolayı bu hükümetin borçlanma şansı kalmadığını, yeni tedbirler düşünmek durumunda olduğunu sendikalara anlattıklarını anımsatarak protokolü yeniden gözden geçirme önerilerini yineledi.

“DİYALOĞA AÇIĞIM…”

“Protokolü yeniden gözden geçirmeye hazır olduğumuzu söyledim” diyen Küçük, sendikaların bulundukları “önce protokol geri çekilsin” talebini, çözüm bulunup bulunmayacağı garanti olmadığı için bu kabul etmediklerini söyledi.

Küçük, “Ben yine diyaloga açığım. Gelsinler görüşelim. Alınan tedbirlerin yerine ikame edebilecek tedbirlerin kararlarını alırsak uygularız” şeklinde konuştu.

Hükümet olarak evvela bütçeye sahip çıkmayı hedeflediklerini, gerekli kararları üretip uygulamaya koymayı amaçladıklarını söyleyen Küçük, bunu gerçekleştirmek durumunda olduklarını kaydetti.

BELEDİYELERLE İLGİLİ DÜZENLEME

Başbakan Küçük, belediyelerin ödemediği ihtiyat sandığı ve sosyal sigorta yatırımları konusunda ise çalışmaları bulunduğunu ve bu yöndeki yasal düzenlemeyi ileriki günlerde meclise getireceklerini kaydetti.

AKARYAKIT POLİTİKALARI

Ülkede 40 bine yakın kaçak işçi bulunmasının 3 günde ortaya çıkmadığını belirten Küçük, akaryakıt politikalarında ise Türkiye fiyatlarına yetişme gibi bir öngörüleri bulunmadığını ifade ederek buna teknik olarak da imkân olmadığını vurguladı. Küçük, Güney Kıbrıs fiyatları üzerine çıkılmaması için çalışmaları olduğunu anlattı.

Başbakan Küçük, seçim sistemi konusunda ise, uygulanan sitemin 1975’ten kaldığını; bunu daha demokratik bulduklarını belirterek zaman içinde bazı değişiklikler yapıldığını, dolayısıyla tartışmaya da hazır olduğunu anlattı. “Daha önce tartıştık bir sonuca varamadık. Gene tartışalım ve en doğrusunu bulalım” şeklinde konuştu.

UN VE KUM KONULARI

Başbakan Küçük, kum ve un konusunun uzun zamandır kamuoyunu meşgul ettiğini dile getirerek, un konusunda verdikleri taahhüt nedeniyle geri adım atılması halinde tazminata maruz kalınacağını, Başbakanlık Denetleme Kurulu’ndan alınan görüş çerçevesinde araştırmanın sürdürüldüğünü ifade etti.

Kum konusunda ise radyoaktif madde olmadığı yönündeki raporun tamamının yayınlandığını, gizlenecek bir şey olmadığını belirten Küçük, çevrecilerin ve ilgili uzmanların denizde değil de karada imha yolunu tavsiye ettiklerini kaydetti. Küçük, kumun çekilerek nereye gömüleceği karının ise gelen Pazartesi verileceğini söyledi.

FELLAHOĞLU

CTP-BG Milletvekili Kadri Fellahoğlu ise, hükümetten sorun yaratmasını değil, sorun çözmeyi beklediklerini ifade ederek kum ve un gibi maddelerin buraya getirilmesine izin verilerek sorun yaratılmasına anlam veremediklerini söyledi.

Fellahoğlu, “Bu olaylara biz niye muhatap oluyoruz. Başımıza niye dert alıyoruz. Bunları merak ediyoruz ve bunların cevabını arıyoruz. Tepkimiz, isyanımız bunadır” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından oylamaya geçildi. Tasarı, oyçokluğuyla kabul edildi. Tasarıya 26 kabul, 8 ret oyu kullanıldı.

Daha sonra, hayat pahalılığı ödeneğinin bir yıl süreyle durdurulmasını düzenleyen 11 birleştirilmiş kararnameye ilişkin tasarıların görüşülmesine geçildi.

Bu tasarılar, ardı ardına kısa isim okunarak açık oylama yapıldı ve Birleştirilmiş Emekliler, Öğretmenler, Polis Örgütü Kuruluş Görev ve Yetkileri, Güvenlik Kamu Görevlileri, Sivil Savunma Teşkilatı Personel, Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar, Kamu Sağlık Çalışanları, Sosyal Güvenlik, Atatürk Öğretmen Akademisi, Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları yasalarında da oy çokluğuyla paralel değişiklik yapılarak hayat pahalılığı ödeneği bu kurumlarda da bir yıl süreyle durduruldu.

Polis Örgütü Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları Değişiklik Yasa Tasarısı’nın görüşülmesi sırasında söz alan CTP BG Milletvekili Ömer Kalyoncu, Polis Nakil Tüzüğü’nün kaldırılması konusunda verilen sözün ne olduğunu sordu ve mahkemelerde, polis terfileri yasalarının uygulanmadığı gerekçesiyle davalar bulunduğunu söyledi.

Kalyoncuyu yanıtlayan Başbakan İrsen Küçük, Güvenlik Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’nın mecliste alt komitede olduğunu belirtti.

Birleştirilmiş Sosyal Sigortalar Yasası görüşülürken yeniden söz alan CTB-G Milletvekili Kalyoncu, HP ödeneğinin dondurulacağı bir yıllık sürede oluşacak HP artışı ve 2008’deki yasal değişikliğin ardından oluşan HP ödeneğinin miktarının dökümlerini istedi.

Birleştirilmiş Kamu Sağlık Çalışanları Değişiklik Yasa Tasarısı görüşülürken söz alan TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı ise, Gazimağusa Serbest Liman’a boşaltılan kumun kanserojen madde içerdiği ancak hükümetin buna sessiz kaldığı görüşünü savunarak yarın savcılığa başvurarak hükümeti mahkemeye vereceğini söyledi.

UBP Milletvekili Esat Ergün Serdaroğlu ise, kumu getiren kimse parasını ödeyip cezasını çekeceğini söyledi. Kanser vakalarındaki artışa dikkat çeken Serdaroğlu, “bu kumun getirilmesi doğru değil ve biz de buna sessiz kalmadık” diyerek, hükümetin gerekli araştırmayı yapacağını ve sorumluların bulunacağını; kumun da kaldırılacağını söyledi.

Oylamaların tamamlanmasının ardından gruplar arası mutabakat gereği bugünkü birleşim tamamlanmış oldu.

Meclis Genel Kurulu’nun gelecek birleşimi 24 Mart Perşembe gün saat 10:00'da yapılacak.

Bu haber toplam 11080 defa okunmuştur
Mecliste Hangi yasalar onaylandı ? Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans