İsmet Kotak (Kalbimizdesin)

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İsmet Kotak (Kalbimizdesin)

Sayın Başbakana açık mektup 18.04.2011

18 Nisan 2011 Pazartesi Saat 11:48

Başbakan İrsen Küçük’ün başı kalabalık.Meydanlar dolup dolup boşalıyor.Medya her olayı yansıtmak için yarışta.UBP, kökeninde  “Bakanlık” paylaşması yatan kargaşa içinde.Hükümet,para bulmak  için çırpınıp duruyor.Anlayacağımız Başbakan İrsen Küçük ateşten gömlek giydi.Bugün seçimsiz olarak Hükümeti devretmeye  kalksa nerede ise alacak Parti bulamaz.

Televizyonda yaptığı söyleşi ilgi uyandırdı.”Yabancılar gelip yatırım yapsınlar” söylemi bu toprakların evlâtlarına çok dokunmakadır. KKTC  yurttaşı,bu topraklar için kanını,alınterini akıtanlar,hemen kaleme sarıldılar ve bana aracı olmam için aşağıdaki “Açık mektubu” gönderdiler.Sayın Başbakana ulaşmak sorun olmasa elden sunacaktım.Gecikme olmaması için randevu zincirine girmek istemedim.İşte o mektup:

“SAYIN KOTAK,KKTC Başbakanı ve Malye ve Ekonomiden sorumlu Bakanlar,sıraya girerek,ya KKTC’de ya da Türkiye’de ve hatta Arap ülkelerinde  nutuk atarak KKTC’ye yatırımcı davet etmektedirler.Son örneği Sayın Başbakan İrsen Küçük verdi.İlgili haber şöyle:

“Dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Kıbrıslı Türk yatırımcıların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yönelik ilgisine de dikkat çeken Küçük, bu ilginin yatırıma dönüşmesi için çalıştıklarını, bu amaçla iş adamlarını KKTC’ye davet ettiklerini belirtti.Yatırımı teşvik için  gerekenleri saydı.Buna göre arazi tahsisi,yatırımlarda 10 yıllık her türlü vergi bağışıklığı,ihtisas gerektiren konularda uzman getirme hakkı,gümrüksüz makine-araç-gereç ve ihtiyaç halinde işçi getirme kolaylıkları yapıldığına işaret etti.Kredi kolaylığı sağlanmasının da bu kapsamda olduğuna dikkat çekti.

Sayın Başbakan İrsen Küçük’ü “Yatırım” öngördüğü ve destek sağlanacağını belirttiği için kutlarım.Sayın Küçük,yurt dışından yatırımcının gelmesi için ayaklarının altına kırmızı halı sermeye hazır.Nitelikli,kaynağını dıştan bulup KKTC’ye aktaran,yatırım yaparak iş olanağı yaratan ve ihracata katkı koyan herkesin gelmesini biz de alkışlarız.

 

Oysa,KKTC’de yetişip,Mücahitlik görevini de yapan ve yurt dışında en yüksek eğitimi alan bizler,yurt dışında,çeşitli ülkelerde,o ülkelerin en zor koşullarına göğüs gererek,kiimiz en tanınmış şirketlerde başarılı hızmet sunduk kimimiz kendi işimizi kurduk.Direndik ve başardık.”Geliniz” dendiği için değil,bu toprakların çocuğu olarak alınterimizi bu topraklara akıtmak ve kazandığımız deneyimizden  kendi ülkemize birşeyler katmak için KKTC’ye döndük.

 

Ne var ki “Yabancı yatırımcıyı” davet eden makamlardan ilgi görmedik.Bırakınız ilgiyi başaracaklarımızı anlatmak için randevu alamadık.Projelerimiz elimizde kaldı.Sahiller Otelcilere karşılıksız hibe edilirken,yurt dışında gelip “Sanayi tesisi” kurmak için gecekondu  kuracak kadar bile bir arazi tahsis eden olmadı.Sanayi Bölgelerine boş arazileri işaret edince,her makamdan “Onlar tahsisi edildi” yanıtı gelmektedir.Ama  aynı makama yakın birileri “Oraları boş ama  alan hava parasına satıyor” demekten de çekinmiyorlar.

 

Sayın Başbakan,Proje gereği elektronik parçaların ithâl edilmesi, KKTC’de işlenmesi ve yurt dışı talebe göre üretilen malın ihracatı gerekmektedir.Yani ithal edilen parçaların gümrükten bağışık olması,giriş ve çıkışının basit işleme tabi olması gerekir.Bu dünyanın her tarafında yapılan ve basitleştirilmiş bir işlemdir.KKTC’de gümrükçülerle boğuşursunuz ama başarılı olamazsınız.Ben de elektronik parçaları alıcı firmanın ülkesine yönlendirmek ve oraya uçarak gidip üretimi orada sonlandırmak durumunda kalıyorum.

 

Bu daha işin alfabesidir.Elinde kendi buluşları olan kendi projeleri ile arkadaşlarımızın çektikleri ise yürekler acısıdır. İlgi  gösteren makam olmadığı gibi hiçbir krediden de yararlandırılmıyoruz. Başkalarına hibe arazi,hibe bina,hatta hibe destek yardımı yapılmaktadır.

 

Gel dediğiniz için değil,kendi ülkemize,kendi toprağımıza,kendi halkımıza hızmet için koşup geldik.Ne acı ki “Yabancılar” kadar kıymetimiz bilinmedi.

 

Sayın Başbakan,dikkatinizi çekmek için yazıyorum.”Türkiye yatırım için 600 milyon dolar verdi” diye ilân edilmektedir.Merak ediyorum,bizler ne zaman bundan yararlanacağız?

 

Sayın Başbakan,yurt dışından KKTC’ye dönen,bilgi ve deneyimi olan, kâlbinde yatırım aşkı bulunan gençler adına saygılarımı sunarım.”

 

İsim ve imza yanımdadır.Bir de  genç yatırımcıların listesi eklendi.

Ben aracılık yapıyorum.Eski bir “Sanayi ve Kooperatifler Bakanı” olarak  Sayın Başbakanı bu konuya büyük önem veremeye davet ediyorum.Herşey “Turizm” değildir. Halkalar birbirini tamamlamalıdır.

Bu yazı toplam 116190 defa okunmuştur
YORUMLAR
Bu Makaleye Yorum Yapılmamış.
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans