Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eroğlu Güzelyurtta
  • Eroğlu Güzelyurtta
  • Eroğlu Güzelyurtta
  • Eroğlu Güzelyurtta
  • Eroğlu Güzelyurtta
  • Eroğlu Güzelyurtta
02 Nisan 2011 Cumartesi Saat 16:21

Eroğlu Güzelyurtta

Eroğlu, Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulunabilmesi amacıyla sürdürülen müzakerelerde, anlaşma noktasından oldukça uzakta olduklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulunabilmesi amacıyla sürdürülen müzakerelerde, anlaşma noktasından oldukça uzakta olduklarını belirtti.

Eroğlu, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra önünde 6 başlık bulduğunu, ancak kendisinden önce de bu başlıkların hiçbirinde anlaşmaya varılmadığını, kendisinin yaptığı görüşmelerde de bu başlıklardan “Ekonomi” haricinde bir ilerleme olmadığını belirterek, Kıbrıs’ta bulunacak bir anlaşmada geçmişin göz ardı edilemeyeceğini vurguladı.

Kıbrıs’ta liderler arasında varılacak bir anlaşmanın iki halkın da onaylayabileceği bir anlaşma olması gerektiğini, aksi takdirde ortaya çıkacak anlaşmanın “ölü” olarak doğacağını ifade eden Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının haklarını korumayan ve onay vermeyeceği hiçbir anlaşmanın altına imzasını atmayacağını belirtti.

Eroğlu, KKTC’nin bir devlet olarak tüm organlarıyla çalıştığını, demokrasisinin son derece gelişmiş olduğunu, Türkiye haricinde tanınmadığını, ancak bunun KKTC’nin yok olduğu anlamına gelmediğini belirterek, Kıbrıs’ta ortaklık kurulana kadar KKTC’nin uygulamalarının geçerli olacağını, bir anlaşma olacaksa da kırmızıçizgisinin; Anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi olacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu bugün Güzelyurt bölgesini ziyaret etti. Bu çerçevede Müsteşarı Hasan Güngör’le birlikte ilk olarak Güzelyurt Kaymakamlığı’nı ziyaret eden Eroğlu’nu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Türkay Tokel, Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Kemal Dürüst, Güzelyurt Kaymakamı Menteş Gündüz, Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, UBP Genel Sekreteri ve Gazimağusa Milletvekili Ertuğrul Hasipoğlu ve bölge milletvekilleri ile diğer yetkililer karşıladı.

AÇIK PAZARDA ALIŞVERİŞ YAPTI

Beraberindeki heyetle Güzelyurt’ta her hafta kurulan Açık Pazarı gezen Cumhurbaşkanı Eroğlu, burada vatandaşlarla sohbet etti, taleplerini dinledi, kahve içti, alışveriş yaptı, bölgede faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin dayanışma için sattığı bilet ve lokmalardan aldı.

LEFKE’YE GİDERKEN YOLDAKİ KÖYLERDE DE DURDU

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Açık Pazar gezisinin ardından Lefke’ye giderken yoldaki bazı köylerde de durarak vatandaşlarla sohbet edip kahve içti. Buradan Lefke’ye geçen Eroğlu, Lefke Atatürk Kültür Merkezi’nde Lefke Belediye Başkanı Mehmet Zafer ve kalabalık bir vatandaş grubu tarafından karşılandı.

ZAFER: “EROĞLU, ONURLU ANLAŞMAYA TAŞIYABİLECEK TEK KİŞİ”

Salonda ilk olarak söz alan Lefke Belediye Başkanı Mehmet Zafer, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu Lefke’de ağırlamaktan büyük onur duyduklarını, ziyaretin kendilerini onurlandırdığını belirterek, teşekkür etti.

Zafer, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun Kıbrıs Türk halkı adına Kıbrıs müzakerelerini sürdürdüğünü, bu konuda da desteklerinin Eroğlu ile olduğunu belirterek, Eroğlu’nun; engin tecrübesiyle Kıbrıs Türk halkını onurlu ve yaşayabilir anlaşmaya taşıyabilecek tek kişi olduğunu söyledi.

Zafer, tek arzularının Kıbrıs’ta Anavatan Türkiye ile birlikte, onun garantisi altında bir anlaşmaya ulaşılması olduğunu dile getirdi.

EROĞLU: “ANLAŞMA NOKTASINDAN OLDUKÇA UZAKTAYIZ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, sözlerine, Kıbrıs Türk halkına ülkede sergilediği demokrasi örneğinden dolayı teşekkür ederek, hiçbir şikâyete sebep olmadan, dünyanın gözü önünde iyi bir seçim döneminin geçtiğini ve artık müzakerelere odaklandıklarını söyledi.

Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı görevini aldıktan sonra ne gibi bir görev yüklendiklerinin bilinciyle Kıbrıs’taki gerçekleri de göz önüne alarak müzakerelere başladıklarını, ancak samimiyetle söylemesi gerekirse; müzakerelerde anlaşma noktasından oldukça uzakta olduklarını anlattı.

Kıbrıs’ta müzakerelerin 1968 yılından beridir sürdüğünü, 1974’ün ardından 36 yıl geçtiğini, şimdiye kadar ortaya konan bütün anlaşmaları Rum tarafının ret ettiğini, Kuzey’de yeni bir yapı kurulduğunu, Rum yönetiminin Kıbrıs Cumhuriyetini işgal ettiği, Kuzey’de yeni yatırımlar yapıldığını anımsatan Eroğlu, Kıbrıs’ta kalıcı bir anlaşma aranırken tüm bunların göz ardı edilemeyeceğini belirtti. Bunları söyleyince “Eroğlu anlaşma istemez” denildiğini, ancak bunların göz ardı edilemeyeceğini ifade eden Cumhurbaşkanı, Rum tarafının istekleriyle kendi istekleri arasında ayrılıklar olduğunu kaydetti.

MÜLKİYETTE SÖZ HAKKI RUM’A VERİLİRSE BU YENİDEN GÖÇ DEMEKTİR

Müzakerelere 6 başlıkla başladıklarını ancak kendisinden önce sürdürülen 2 yıllık müzakere döneminde de bu başlıklarda bir anlaşmanın olmadığını anlatan Eroğlu, müzakerelere “Mülkiyet” başlığıyla başladıklarını, Türk tarafının “İade, Takas veya Tazminat” istediğini, ancak Rum tarafının “önceliğin mal sahibine verilmesini” istediğine işaret etti. Eroğlu, bunun manasının “yeniden göç” demek olduğunu, 36 yılda herkesin bir düzen kurduğunu, bunların göz ardı edilemeyeceğini ifade etti.

TÜRKİYE’NİN GARANTÖRLÜĞÜ BİZİM, OLMAMASI RUMLARIN KIRMIZIÇİZGİSİ

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs’ta iki devlet, iki halk bulunduğunu, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin kırmızıçizgileri olduğunu, ancak Rumların da Türkiye’nin garantörlüğünün olmamasının kırmızıçizgileri olduğunu belirterek, aradaki fikir ayrılıklarını anlattı.

SADECE EKONOMİ BAŞLIĞINDA İLERLEME

Eroğlu, şu ana kadar görüşülen başlıklardan sadece “Ekonomi” başlığında anlaşabileceklerini, ancak diğer başlıklarda anlaşmanın olmadığını, “Federal bir ortaklık” denildiğini, ancak bunun altının nasıl doldurulacağının önemli olduğunu belirterek, Rum tarafının tekliflerini kabul etmenin Kıbrıs Türk halkının haklarını kaybetmesi demek olduğunu belirtti. Tüm bunları bilerek müzakereleri sürdürdüklerini ifade eden Eroğlu, ayrıca müzakerelerde Toprak konusunu en son görüşebileceklerini kesin bir dille ifade ettiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC’nin bir devlet olarak tüm organları ve gelişmiş demokrasisiyle var olduğunu, sadece Türkiye tarafından tanınmasının ve diğer ülkeler tarafından tanınmamasının, yok olduğu manasına gelmediğini belirterek, bir anlaşma olana kadar ve yeni bir devlet kurulana kadar KKTC’nin aldığı kararların geçerli olduğunu kaydetti.

Eroğlu, KKTC’nin kendi kararlarını aldığını, Rum tarafında olduğu gibi vatandaşlıklar verdiğini, yeni bir hayat kurduğunu, yatırımlar yaptığını belirtti.

İÇ KONULARA DA DEĞİNDİ

Cumhurbaşkanı Eroğlu Kıbrıs konusunun yanı sıra ülkedeki iç konulara da değindi.

Eroğlu, sendikaların ülkede ve Brüksel’de yaptığı mitinglerden dolayı Türkiye ile bazı sıkıntılar yaşandığını, ancak bu sıkıntıların giderildiğini ifade etti.

HRİSTOFYAS, SENDİKALARIN BRÜKSEL EYLEMİNİ “TÜRKİYE’Yİ İSTEMEZLER” DİYE YORUMLADI

Sendikaların hükümetle ters düşebileceğini, eylem ve miting yapabileceğini, haklı yönleri olabileceğini, ancak her ne şartta olursa olsun sorunlarını ülke içinde çözmesi gerektiğini belirten Eroğlu, bu eylemlerin müzakere masasında kendisini etkilediğini, özellikle Brüksel’de yapılan eylemin ardından Hristofyas’ın kendisine “Bak senin insanların da Türkiye’yi istemez” diyebildiğini, mitinglerin de kendi lehine olduğunu hissettirdiğini kaydetti.

DOZU KAÇIRILMAMALI

Eroğlu, KKTC’de her türlü hak arama eyleminin yapılabileceğini, ama bunun dozunun kaçırılmaması gerektiğini belirterek, demokrasisiyle gelişmiş ülkelere bile örnek olan KKTC’de her türlü sorunun diyalogla çözülebileceğini vurguladı.

EKONOMİK TEDBİRLER VATANDAŞI FAZLA ACITMADAN ALINMALI

Salondakilere Kıbrıs konusunda yaptığı dış temaslar, 3’lü görüşmeler, uluslar arası konferanslarla ilgili tartışmalar ve müzakereleri anlatan Eroğlu, KKTC’nin zor günlerden geçtiğini, etrafının “ateş çemberi” gibi olduğunu, Libya, Mısır, Tunus ve Suriye’de olayların yaşandığını, bu yüzden ülkede alınacak tedbirlerin diyalog içerisinde vatandaşı da fazla acıtmadan alınması gerektiğini, bu tip tedbirlerin daha kolay hazmedilebildiğini kaydetti.

İKİ HALKIN EVET DEMEYECEĞİ BİR ANLAŞMA OLAMAZ

Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının devlet çatısı altında Türkiye’nin garantörlüğünde yaşamını sürdürdüğünü, Kıbrıs Türk halkının benimsemeyeceği bir anlaşmaya imza atmayacağını, zaten iki halkın da “Evet” diyebileceği bir anlaşma ortaya çıkmazsa, ortaya çıkan o anlaşmanın “ölü” doğduğu anlamına geleceğini vurguladı.

Ülkeyi etkisi alan yağmurların da ülkeye ve üreticiye hayırlı gelmesi, ancak zarara yol açmaması temennisinde de bulanan Eroğlu, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtlayarak, Güzelyurt yöresi gezisini tamamladı.

Bu haber toplam 14703 defa okunmuştur
Eroğlu Güzelyurtta Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans