




Bakan Özgürgün Lord Maginnisde Konuştu
Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs Türk halkının, başta Avrupa Birliği ve İngiltere olmak üzere, uluslararası toplum tarafından hayal kırıklığına uğratıldığını söyledi.
KKTC'ye verdiği destekle bilinen Lord Maginnis'in başkanlığındaki Kıbrıs sorunuyla ilgili toplantıya, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, Başkonsolos Ahmet Demirok, KKTC'nin Londra Temsilcisi Kemal Köprülü ile çok sayıda Lord ve parlamenter katıldı.
Kıbrıs sorununun tarihinden bahsederek konuşmasına başlayan Özgürgün, "Yaşamış olduğu tüm trajik tecrübelere rağmen, Kıbrıs Türk tarafı gelecek neslin geçmişin acı tecrübelerine hapis olmaması düşüncesinden hareketle, Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması için çaba sarfetme yönündeki kararlılığından hiçbir zaman vazgeçmemiştir" dedi.
Özgürgün, Kıbrıs Rum tarafının olumsuz tutumuna rağmen her seferinde mağdur olan tarafın Kıbrıs Türk tarafı olduğu kaydederek, şöyle konuştu:
"Kıbrıs Türk halkı, haksız izolasyonların kaldırılması yönünde vermiş olduğu sözleri yerine getiremeyen başta Avrupa Birliği ve İngiltere olmak üzere, uluslararası toplum tarafından hayal kırıklığına uğratılmıştır."
İki yılı aşkın bir süreden bu yana devam etmekte olan Kıbrıs müzakerelerinde Kıbrıs Rum kesimini teşvik etmek için BM tarafından kullanılan "Kıbrıslı süreci" terminolojisinin sürece katkı sağlamadığını vurgulayan Özgürgün, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz inanıyoruz ki, dayanıklı bir çözüm hem Kıbrıslı Türklerin hem de Kıbrıslı Rumların ihtiyaçlarına ve endişelerine hitap edecek şekilde olmalıdır. Kıbrıs Türk tarafı olarak masadaki önerilerimizin bu doğrultuda yapılması için özen göstermekteyiz. Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıslı Türklerin ihtiyaç ve endişelerini hiçe saydıklarını görmek üzücüdür. Kıbrıs Türk tarafı için iki kesimlilik ilkesinin sağlam temellere dayandırılması ve ileride hiçbir şekilde sulandırılmaması hayati önem taşımaktadır."
"Türkiye'de yapılacak seçimin adadaki müzakere süreciyle hiçbir ilgisi yoktur" diyen Dışişleri Bakanı, müzakere masasında oturanın Kıbrıs'taki iki taraf olduğunu ve Türkiye'nin de garantör güç olarak iki tarafın bir an önce uzlaşmaya varması için elinden geleni yaptığını belirtti. Özgürgün, şöyle konuştu:
"Devam etmekte olan müzakerelerin olumlu şekilde sonuçlanması için gerekirse baskı yapılarak gereken istek ve esnekliği göstermeye başlaması konusunda Kıbrıs Rum tarafının teşvik edilmesi gerekmektedir. Umarız ki, uluslararası camia kapsamlı bir çözüme ulaşma yönünde Kıbrıs Rum tarafının olumsuz politikalarına bundan böyle müsamaha göstermeyeceği konusunda net ve sert bir mesaj verir."
Bu arada Özgürgün'ün konuşmasından önce Kıbrıs sorununun tarihiyle ilgili bir video gösterimi yapıldı.
Lord Maginnis, bu videoyu katılımcıların toplantı sonunda temin edebileceğini söyleyerek, "Bu videoyu milletvekillerinize göndererek, gerçeği izlemelerini sağlayın" çağrısında bulundu. Maginnis ayrıca, İngiltere'nin Kıbrıs sorununda garantör ülke olarak daha aktif bir rol üstlenmesi gerektiğini söyledi.











- » Orduda Lüks ve Konfor Bir Arada: Vip Araç Kiralama Hizmeti İle Özel Seyahat Deneyimi!
- » Falyalı cinayetiyle ilgili İstanbulda gözaltına alınanların Söylemez Kardeşler olduğu ortaya çıktı! Tekne ile gelmişler
- » Falyalı cinayetinde 1 kişi gözaltına alındı
- » Halil Falyalı uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti
- » Bataklık operasyonu: 5 zanlı cezaevine gönderildi
- » Çirkin provokasyon! Yunanistan bayrağı asmaya kalkıştı
- » Rusya Nakliyat Fiyatları
- » Resmi evrak sahteleyen zanlılar, teminata bağlandı
- » Pençe-Yıldırım Harekatında şehit düşen Mehmetçikler için taziye
- » İngilterede KKTC bayrağının indirilmesi protesto edildi
- » Akaryakıta zam sonrası tüpgaz sıkıntısı yaşanıyor
- » Şartlı “karantinasız giriş” dönemi başladı
- » Ukrayna Nakliyat Nasıl Yapılır?
- » Polise gösterdiği ehliyet sahte çıktı, tutuklandı
- » Kemal Kılıçdaroğlu Kıbrıs a geliyor
- » Maraş çalışmaları rumları rahatsız etti
- » Ataoğlu, Esnafın yüzü gülecek
- » Aydın’ın En Güzel Turistik Bölgeleri
- » Ücretsiz antijen testleri başladı
- » Gece sokağa çıkma yasağı uygulanacak
- » Anneler Günü İçin Anlamlı Hediye Fikirleri
- » Keçi Süt üreticileri bedava süt dağıttı
- » BES ile Yenierenköy Belediyesi arasında toplu iş sözleşmesi
- » 59’u yerel 70 pozitif vakaya rastlandı, 2 kişi hayatını kaybetti
- » Tatar: Kıbrıs konusunda esas egemenliktir
- » Cumhurbaşkanı Tatar, Guterres’in verdiği resepsiyona katıldı
- » Arıklı:İkı̇ devletlı̇ çözüm zamanı geldi
- » Güney Kıbrıs’ta 760 yeni vaka
- » Aydınlatmada Led Ampulleri Tercih Etmeniz İçin Nedenler
- » 82 Yeni Vaka, Kişi hayatını kaybetti
- » Dursun Oğuz, Ankarada
- » İnternet kafeciler Cuma günü eylemde
- » Rum kesiminde vaka sayıları artıyor
- » Çavuşoğlu’nun test sonucu bekliyor
- » Tek dozluk aşı Avrupada askıya alındı
- » Mağusa’da 360gr uyuşturucu
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans