Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
20’inci Olağan Genel Kurulu toplandı
09 Nisan 2011 Cumartesi Saat 15:39

20’inci Olağan Genel Kurulu toplandı

Kıbrıs Türk Emekliler Cemiyeti’nin 20’inci Olağan Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun da katılımıyla Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) binasında toplandı

Kıbrıs Türk Emekliler Cemiyeti’nin 20’inci Olağan Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun da katılımıyla Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) binasında toplandı. İki yıllık çalışma döneminin mali ve faaliyet raporlarının okunup aklanması, 29 üyeli Merkez Yönetim Kurulu ve 3 üyeli Disiplin Kurulu seçimlerinin yapılacağı Olağan Genel Kurulda, tüzük değişikliğiyle “cemiyet” sözcüğü değiştirilerek “dernek” yapılacak.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Genel Kurul’un açılışında yaptığı konuşmada, son dönemde emeklilerin belirli sıkıntılar yaşadığını, bunun emekliler gibi kendisini de üzdüğünü söyledi.

Eroğlu, emekliden vergi kesilmesiyle ilgili yasayı, Emekliler Cemiyeti “imzalayın Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz” dediği için imzaladığını da kaydetti.

Eroğlu, kendi başbakanlığı döneminde de 13’üncü maaşın kaldırılması ve emekli maaşından vergi kesilmesinin kapılar arkasında tartışıldığını, ancak kendisinin bunu kabul etmediğini anlatarak, kendisinden sonraki hükümeti de bu konuda uyardığını ifade etti.

Derviş Eroğlu, sorunların çözümünde diyalogun önemli olduğunu belirterek, krizden çıkış için tedbir almak gerektiğini, ancak bunun diyalogla alınması gerektiğini söyledi.

Eroğlu, derneklerle ve sendikalarla diyalog olması, alınacak tedbirler konusunda halkı yeterince bilgilendirdikten sonra gereken adımların atılmasının en doğru yaklaşım olacağını belirtti.

Emeklilerden vergi kesilmesine yönelik yasanın Anayasa Mahkemesi’nden döneceğini başından söylediğini yineleyen Eroğlu, bundan sonraki süreçte hükümetin diyaloga daha fazla önem vermesi dileğinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, global ekonomik krizin Türkiye’yi teğet geçtiğini, bunun nedeninin kriz öncesi hükümetin zamanında aldığı doğru tedbirler olduğunu ifade ederek, bunun da krizden çıkmak için tedbir almanın gerekliliğini ortaya koyduğunu söyledi.

“GÖRÜŞME SÜRECİNE VERDİĞİNİZ DESTEĞE TEŞEKKÜR EDERİM…”

Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk Emekliler Cemiyeti’nin Kıbrıs sorununa çözüm bulmaya yönelik görüşme sürecinde kendisine verdiği desteğe teşekkür de ederek, görüşme sürecindeki 6 başlığın hiçbiri üzerinde uzlaşma sağlanamadığını yineledi.

Eroğlu, görüşme sürecinde belirli bir ilerleme olmadığını, bunun hiçbir başlığın kapanmamasından açıkça görüldüğünü anlatarak, bir tek ekonomi başlığı ve polis konusunda belirli bir uzlaşma sağlamaya yönelik yakınlaşma olduğunu  hatırlattı.

“Hiçbir başlıkta anlaşamadık. Benden önceki cumhurbaşkanı döneminde de ilerleme olmadı” diyen Eroğlu, istenilen düzeyde süratli bir ilerleme olmaması nedeniyle Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban-ki Moon’un düşündüğü ve kendisinin de desteklediği üçlü görüşmenin ertelenmek durumunda kaldığını söyledi.

Eroğlu, Genel Sekreter’in ilerleme olsa da olmasa da tarafları haziran ayının ikinci yarısında üçlü görüşmeye davet edeceğini hatırlatarak, “Rumlar çözüm değil, zamana oynuyor. Amaçları bizi 2013 yılına kadar görüşme masasında tutmak” dedi.

Derviş Eroğlu, Rum tarafının 2013 yılına kadar Türk tarafını görüşme masasında tutma yönündeki değerlendirmesini BM Genel Sekreteri’yle de paylaştığını ifade ederek, kendisinin aradığı çözümün, 1974 öncesinden ders çıkaran, dünyadaki gerçeklere uygun bir anlaşma olduğunu söyledi.

TOLGA

Kıbrıs Türk Emekliler Cemiyeti Başkanı Mustafa Tolga da açılış konuşmasında, 1-1.5 yıldan beri hükümetin kendileriyle diyalog kurmaması nedeniyle sorunlar yaşandığını, ısrarla emekli maaşlarından kesinti yapılmayacağı sözlerinin verilmesine karşın bunun tersinin yapılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Tolga, emeklilerin vergi vermediği söyleminin yanlış olduğunu anlatarak, emekli oldukları gün maaşlarında yaşanan düşüşle, çalıştıkları dönemde verdikleri verginin iki katı vergi vermiş olduklarını ileri sürdü.

Bu konudaki gerçekleri geçmiş ve şimdiki maliye bakanlıklarına anlattıklarını ifade eden Tolga, emeklilik yasasındaki emeklilik maaşıyla ilgili hesaplama formülü nedeniyle emeklilerin aslında çalışanların tümünden daha fazla vergi verdiğini söyledi.

Mustafa Tolga, bu ülkede 80 yıldır uygulanan Hayat Pahalılığı (HP) uygulamasının dondurulmasının doğru olmadığını, çünkü HP’nin insanların alım gücünü aynı yerde tutmaya yönelik uygulama olduğunu, bunun bir maaş artışı olarak değerlendirilmemesi gerektiğini kaydetti. 

Tolga, emekli maaşlarından vergi kesilmesi yasasının iptal edildiğini, dava sürerken hükümet ile mahkemede davanın kazanılması halinde kesintilerin geri ödeneceği konusunda anlaştıklarını, bu konuda hükümetin taahhütte bulunduğunu söyledi.

Bu güne kadar kesintilerin ödenmemesi bir yana, ödeme planıyla ilgili olarak aranmamalarının kendilerini daha da üzdüğünü anlatan Tolga, kesintilerin ödenmesiyle ilgili olarak Başbakanlığa yazdığı yazıya hala cevap almadığını kaydetti.

Tolga, Başbakanlığın bu yazıyla ilgili olarak Başsavcılıktan görüş aldığını, bu görüşün mahkeme huzurunda verilen taahhüt nedeniyle hükümetin bu konuyu idari bir kararla çözmesi yönünde olduğunu anlatarak, Maliye Bakanı Ersin Tatar’ın bir televizyon programında  “bu konu yasa ister” demesinin hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

Mustafa Tolga, bu konuda da yaşadıkları hayal kırıklığının nedeninin adam yerine konularak kendileriyle diyalog kurulmaması olduğunu vurgulayarak, “Dileğimiz bundan sonra olsun diyalog kapısının açılmasıdır” dedi.

Bu haber toplam 1643 defa okunmuştur
20’inci Olağan Genel Kurulu toplandı Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans