Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Girnede Gökdelen Eylemi
09 Nisan 2011 Cumartesi Saat 17:48

Girnede Gökdelen Eylemi

Çok katlı bina yapımına imkan tanıyan emirname değişikliğine tepkiler sürüyor…

“Başka Girne Yok İnisiyatifi”, Girne kent merkezine inşa edilmek istenen çok katlı binaları önlemek için  bugün eylem yaptı. Eyleme, 2’inci Cumhurbaşkanı Talat, DP Genel Başkanı Denktaş, CTP Genel Sekreteri Erk, Girne Belediye Başkanı Aygın, eski başbakanlardan Hakkı Atun, eski milletvekillerinden Mustafa Akıncı ve Kenan Atakol, bazı sendika ve çevre örgütlerinin başkan ve temsilcileriyle, vatandaşlar katılarak destek verdi. Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da eyleme mesaj göndererek destek verdi.

Çok katlı bina yapımına imkan tanıyan emirname değişikliğine tepkiler sürüyor…

Demokrat Parti (DP) ve Toplumcu  Demokrasi Partisi’nin (TDP) ardından, bir çok örgüt ve kişinin desteğiyle geçtiğimiz günlerde kurulan  “Başka Girne Yok İnisiyatifi” de Girne kent merkezine inşa edilmek istenen çok katlı binaları önlemek için  bugün eylem yaptı.

Girne Belediye binası önünde konuşmalarla başlayan, ardından çok katlı binanın yapılacağı Ziya Rızkı Caddesi üzerindeki arsaya yapılan yürüyüşle sona eren eylemde,  “Girne’ye kıymayın efendiler”, “Gökdelen değil imar planı istiyoruz”, “Girne gökdelenler mezarlığı olmasın”, “Girne’ye tecavüze hayır”, “Girne’nin genetiğini bozmayalım” , “Halkın katılım sürecinde ısrarlıyız”, “Emirnamelere hayır, imar planına evet” ve “Gökdelenler Girne’yi farklılaştıramaz, farklılığını yok eder” şeklinde pankartlarla Girne’ye yapılacak gökdelenler protesto edildi.

Eyleme, 2’inci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk, Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın, eski başbakanlardan Hakkı Atun, eski milletvekillerinden Mustafa Akıncı ve Kenan Atakol, bazı sendika ve çevre örgütlerinin başkan ve temsilcileriyle, vatandaşlar katılarak destek verdi.
Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da eyleme mesaj göndererek destek verdi.

TALAT: HUKUK YOLU

2’inci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat eylemde yaptığı konuşmada, Girne merkezine yapılmak istenen çok katlı binalarla ilgili söylenmesi gerekli sözlerin  söylendiğini, bundan sonra yapılması gerekenin ülkenin hukuk devleti olabilmesi için herkesin katkı koyması olduğunu vurguladı.
“Hukuk eğer bu ülkede uygulanacaksa sorunlarımız büyük ölçüde azalır. Kapasite, yetenek, ve bilgimizle yaratabileceğimiz hukuka uygun olarak birlikte yürürüz. Girne’de koruma amaçlı emirnameler ve çevre planları yayınlandı. Koruma Çevre Planı halkın katılımıyla onaylandı ve halen yürürlüktedir. Emirnameler koruma amaçlı geçici düzenlemelerdir ve bazı durumlarda gereklidir” diyen Talat,  Annan Planı’nın müzakere edildiği 2004 döneminde Karpaz  ve tüm Kuzey sahilindeki yapılaşma ve çevreyi korumak için Karpaz, Tatlsu, Akdeniz- Girne ve Beşparmak Akiferi için emirnameler hazırlandığı anımsattı.

Girne’de ise, imar planı yapılacağına, var olan koruma amaçlı emirnameyi delerek koruma özelliğinin ortadan kaldırıldığını belirten Talat, 2009 yılında iktidara gelen hükümetin ilk yaptığı icraatın emirnameleri iptal etmek olduğunu kaydetti.

O dönemde Bakanlar Kurulu’nun emirnamelerin kaldırılmasıyla ilgili kararının yasal olmadığı için uygulanamadığını, kaldırılması için yerine imar planı konmasının gerekli olduğunu anlatan Talat, hukuk dışı uygulamalara karşı direnmek gerektiğini kaydetti.

DP VE CTP: “GÖKDELEN YAPTIRTMAYACAĞIZ”

Eylemde konuşan DP Genel Başkanı Serdar Denktaş da, Girne’de “gökdelen” yapılmasına izin vermeyeceklerini  belirterek, “Yaptırtmayacağız, bu kadar basit” ifadelerini kullandı.

CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk de,  Girne’nin turizmde rekabet edebilirliği ve çevrenin sürdürülebilirliğinin gökdelenlerle önleneceğini belirtti.

“Politika çevreyi katletme aleti olamaz. Politikacının bazı rant hevesleri çevreyi katletmeye yönelemez” diyen Erk, Girne’de gökdelene izin vermeyeceklerini söyledi.

AYGIN: “CUMHURBAŞKANI DUR DEMELİ”

Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın ise, Girne’ye yapılmak istenen gökdelen konusunda sadece Girnelilerin değil, ülke genelinde tepki oluştuğunu belirtti. Aygın, bu duyarlılığa yetkililerin sessiz kaldıklarını, bunların başında da Cumhurbaşkanlığı makamının geldiğini söyledi.

“Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu gökdelenlere karşıysa, hükümete ‘ne oluyor’  diyerek samimiyetini göstermesi gerekir” diyen Aygın, Girne halkının bu konuda beklenti içinde olduğunu belirtti.

ATUN

Eski Meclis Başkanı ve Başbakan Hakkı Atun da, demokrasinin yerleşmesi için halkın malına sahip çıkması gerektiğini ifade ederek, devletlerin  kamunun hakkını korumak için kurulduğuna vurgu yaptı.

Eyleme vatan sevgisi, devlet ve kamunun hakkını korumak için katıldıklarını ifade eden Atun, geçmişte kendilerine  cumhurbaşkanı, başbakanlık gibi görevler veren kamunun yanında yer almalarının görev olduğunu kaydetti.

AKINCI

Eski parti başkanı, milletvekili, belediye başkanı Mustafa Akıncı da, her toplumun elindeki  değerleri en iyi şekilde koruyarak geleceğe aktarmak durumunda olduğunu ifade ederek, rasyonel plan  yapmayanların geleceğinin iyi olmayacağını vurguladı.

Girne’ye yapılmak istenen “gökdelen” konusunun ya kara mizah, ya da trajediye dönüşeceğini belirten Akıncı, şu an ciddi şekilde betonlaşmış vaziyette olan Girne’ye “gökdelen” eklenmesinin yapılacak yanlışların en büyüğü olacağını kaydetti.

Akıncı, “Siyasi erki elinde bulunduran şimdiki yönetim artık yer yüzünde dağıtacak şey bulamadı, gökyüzünü dağıtmaya başladı. Parsel parsel dağıtacak herhalde” diye ekledi.

ATAKOL

Eski Dışişleri Bakanı, Çekova Vakfı Başkanı Kenan Atakol da, herkesin elini taşın altına koyması ve “nemelazım”dan kurtulması gerektiğini belirterek, eyleme katılanların Girne’ye yapılmak istenen kötülüğü önlemek için geldiğini kaydetti.

Atakol, “siyasi iradeye bir yanlışı düzeltme çağrısında bulunmak, kendi geleceğimizi kendimiz tayin etme hakkına sahip olduğunuzu belirtme, yasal ve demokratik hakkıkullanma” gibi gerekçelerle eyleme destek verdiğini belirtti.

ÖREK

Eski Şehir Planlama Dairesi Müdürü  Ahmet Savaş Örek  ise eylemcilere, 1993’de hayata geçen Girne Beyaz Bölge Emirnamesi ile ilgili bilgi sundu.

Daire müdürlüğü yaptığı dönemde Girne’nin korunması amacıyla yaptıkları planın “Türk mahallesi, antik liman ve kentin eski dokusunu koruma” amacını taşıdığını; bu planla ilgili Girne halkının katılımıyla bazı toplantılar gerçekleştirdiklerini anımsatan Örek, toplantıda bazı duyarlı insanların “kent merkezi korunacak ama dışında apartmanlar yükselecek, onun için emirnameler yapın ve geneli kurtaralım” dediğini, sonucunda da  Beyaz Bölge Emirnamesinin 1993 yılında yayınlandığını kaydetti.

TOLUN

“Başka Girne Yok İnisiyatifi” Sözcüsü Orhan Tolun da, Girne’yi korumak amacıyla 1993 yılında hazırlanan emirnamede yapılan değişiklik sonucunda kenti bir gökdelenler mezarlığına dönüştürülmesine izin vermeyeceklerini belirtti.

Emirnamede yapılan değişikliğin Girne’ye yarar değil zarar getireceğini belirterek, inisiyatifin  bunu önlemek için yola çıktığını anlatan Tolun,  kendilerine destek veren 3 siyasi parti ve 38 sivil toplum örgütü yanında, bugünkü eyleme destek verenlere de teşekkür etti.

Bu haber toplam 14017 defa okunmuştur
Girnede Gökdelen Eylemi Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans