Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bakan Tokel, Türk-Sen den Destek bulamadı
16 Mart 2011 Çarşamba Saat 13:35

Bakan Tokel, Türk-Sen den Destek bulamadı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Türkay Tokel, sosyal güvenlik sisteminde yapılacak yasal değişiklikler konusunda ziyaret ettiği Türk-Sen’den aradığı desteği bulamadı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Tokel “Bu yasal değişiklikleri yapmazsak sosyal güvenlik sistemimiz kısa sürede içinden çıkılamayacak hale gelebilir. O zaman çok daha ciddi tedbirler gündeme gelebilir” demesine karşın, Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı ise “Ekonomik paket ve bu paket bağlı olarak geçirilen yasalar geri çekilmeden bu konuları tartışmamız söz konusu değil” diyerek bakanın destek talebini çok açık şekilde reddetti.

Türk-Sen Genel Merkezi’nde saat 09.00’da gerçekleştirilen görüşmede bakanlık yetkilileri yanında, Türk-Sen’e bağlı sendika başkan ve yetkilileri de hazır bulundu.

BAKAN TOKEL

Görüşmede ilk sözü alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Tokel, sosyal güvenlik sisteminin daha iyi noktaya gelmesi konusunda Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan taslak konusunda sendikalara yönelik başlattığı üçüncü ziyareti Türk-Sen’e gerçekleştirdiğini söyledi.

“Her şey yolunda”, “bu ülkenin geleceği parlak” gibi herkesin hoşuna gidecek açıklamalarda bulunabileceğini, ama bunun doğru bir yaklaşım olmadığının altını çizen Bakan Tokel, ciddi sıkıntı içinde olan sosyal güvenlik sisteminde, çok ciddi değişiklik ve reforma ihtiyaç bulunduğunu vurguladı. Ciddi değişikliğe gidilmemesi durumunda sosyal güvenlik sisteminin kısa süre sonra içinden çıkılamayacak duruma gelebileceği uyarısında bulunan Bakan Tokel, o zaman çok daha ciddi tedbirlerin gerekebileceğini söyledi.

Bütçede 300 milyon açık bulunduğunu, bunun 200 milyonunun sosyal güvenlik sisteminden kaynaklandığını anlatan Bakan Tokel, “Bu sosyal güvenlik sisteminin bu açıkla çok daha fazla sürdürülebilir olduğuna inanmıyoruz” dedi. Bu nedenle konuyu hükümet düzeyinde değerlendirdiklerini ve hazırlanan taslak konusunda Bakanlar Kurulu’ndan onay alındığını kaydeden Tokel, bunun henüz bir taslak olduğunu, sendikaların görüş ve önerilerine açık olduğunu kaydetti.

Birçok Avrupa ülkesinde emeklilik yaşının 65, bazı ülkelerde ise 68 olduğunu, bunu bile yeterli görmeyen ülkeler bulunduğunu belirten Tokel, kendilerinin emeklilik yaşını hemen 60’a çıkartma yerine kademeli bir geçiş öngördüklerini anlattı.

Sosyal Sigortalarda emeklilik yaşında yapılacak kademeli geçiş yanında, primlerde yapılacak düzenlemelerle kısa sürede gelir-gider dengesinin istenilen noktaya gelebileceği inancını dile getiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Tokel, Türk-Sen’e bu konuda destek istemek için geldiklerini belirtti.

ARSLAN BIÇAKLI

Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı ise siyasi partilerin halka bir takım vaatlerde bulunarak seçime girdiğine, halkın da ona göre oyunu verdiğine işaret ederek başladığı konuşmasında, UBP’nin kamu çalışanlarının haklarının budanmayacağına ilişkin olarak sadece sözlü değil yazılı taahhütte bulunduğunu, bu çerçevede seçilerek hükümete geldiğini belirtti. UBP’nin buna karşın kamu görevlileri yasasında değişikliğe gittiğini, “Eşel mobil 2 ayda bir ödenmeye devam edecek”  denmesine karşın, önce “6 ay”, sonra da “yılda bir” denip ortadan kaldırıldığını, “tek mesaiye geçilecek” denmesine karşın “yaz mesaisinin ortadan kaldırıldığını”,  Kıb-Tek ve Telekomünikasyon Dairesi’nin elden çıkarılması amacıyla özelleştirme yasasına Bakanlar Kurulu’nda ivedilik alındığını anlatan Türk-Sen Genel Başkanı Bıçaklı, sosyal sigortalar kurumunun aslında ekonomik sıkıntı içinde olmadığını savundu.

Sosyal Sigortaların devletten 400 milyon alacağı bulunduğunu, bunun derhal ödenmesi gerektiğini belirten Bıçaklı, atıl durumda bulunan Sosyal Sigortalara ait Sea Side Otel’in değerlendirilmesini, 30 binin üzerindeki kayıt dışı işçinin kayıt altına alınmasını talep etti, bunların yapılması durumunda gelirleri yüzde 50 oranında artacak olan Sosyal Sigortaların artıya bile geçebileceği görüşünü dile getirdi.

“Gelir gider dengesini sağlamak amacıyla emeklilik yaşının 60’a çıkarılmasını doğru bulmuyoruz. 3 sene sonra gelir gider dengesi sağlanmazsa emeklilik yaşını 70’e mi çıkaracaksınız?” sorusunu soran Bıçaklı, bunu kabul etmenin mümkün olmadığını dile getirdi.

İşine geldiği için başka ülkelerdeki sadece emeklilik yaşını örnek alan hükümetin, o ülkelerdeki asgari ücreti, milli gelir seviyesini ve çalışanların diğer haklarını da dikkate almasını salık veren Türk-Sen Başkanı Bıçaklı şunları söyledi:

“Henüz taslağı görmüş değiliz. Ama Sendikal Platform’da yer alan bir sendika olarak Ekonomik Pakete dayalı konuları tartışmaya kesinlikle açık değiliz. Ekonomik paket ve bu çerçevede dayatılan yasalar geri çekilmeden bu konuları görüşmeyeceğiz. Bunlar yapılırsa hep birlikte bir araya gelir görüşürüz. Ama fedakârlık önce Cumhurbaşkanından, Başbakandan, bakanlardan, milletvekillerinden başlamalıdır. Ondan sonra çalışanlardan fedakârlık istenebilir. Ama siyasilerden bunlar konusunda bugüne kadar herhangi bir fedakârlık görmedik.”

Dolayısıyla paket geri çekilmeden hükümetle görüşme niyetleri olmadığını yineleyen Bıçaklı, Kıbrıs Türkünün malı olan Elektrik Kurumu ve Telekomünikasyon Dairesi’nin özelleştirilmesine kesinlikle karşı duracaklarını söyledi.

Hükümetin 70 bin kişinin katıldığı mitingleri görmemezlikten gelerek, grev ve eylem haklarını yasaklayarak bir yere varamayacağını kaydeden Bıçaklı, “Paket geri çekilmeden hükümetin bu konudaki çalışmalarına ortak olmamız mümkün değil” diyerek sözlerini tamamladı.

Bu haber toplam 1655 defa okunmuştur
Bakan Tokel, Türk-Sen den Destek bulamadı Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans