Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Berlin temaslarının son gününde Kıbrıs’ta barış için düşüncelerin değişmesi ve Türkiye’nin Kıbrıs politikası konularıyla ilgili görüşlerini aktardı.
Akıncı, Almanya Federal Meclisi’nin Avrupa İlişkileri Komitesi üyelerine yönelik Federal Alman Meclis Binası’nda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, önce Kıbrıs sorununun çözümlenebilmesi için mantalitenin değişmesinin önemine vurgu yaptı.
Akıncı, “Siz 27 yıl önce bu duvarı yıkmayı başardınız, biz Lefkoşa’daki duvarın üzerinde bazı delikler açtık. 2004’te referanduma evet dedik ancak iki evet çıkmadığı için duvarı yıkmayı başaramadık…Bunun için bir şeye ihtiyacımız var, beyinlerdeki duvarları yıkmak fiziki duvarları yıkmak daha kolay olacaktır” dedi.
Akıncı, Parlamenterlerin Türkiye’nin rolü ile ilgili sorularını da yanıtladı:
Akıncı, geçmişte bölünmüşlüğün Türkiye tarafından bir çözüm olarak nitelendirildiğini ancak son on yılda bunun değiştiğini, bunun çözüm olmadığını Türkiye’nin de anladığını ve Kıbrıs müzakerelerine samimi destek verildiğini söyledi.
Akıncı, “Türkiye’den müzakere sürecine destek geldi hatta ilk defa Türkiye liderleri bir tarafı suçlamak yerine, her iki liderin de çözüm istediğini söyleyerek Kıbrıslı Rum lideri övdüler. Bu yeni bir durumdur. Bunun böyle devam etmesini temin ederim” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, garantiler ve güvenlik konusunda da iki kesimli iki toplumlu bir federasyonun yeni ufuklar açabileceğini de belirterek, Türkiye’nin garantisini muhafaza edecek Kıbrıs Rum tarafına tehdit olmayacak bir formül bulunması gerektiğini söyledi.
Alman Parlamenter Yeşiller Partisi Manuel Sarazzin de liderilerin yaklaşımlarının bir çözüm olasılığı için ümit verdiğini, bu fırsatın kaçırılmasının da çözüm ihtimalini birlikte yok edebileceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Almanya’nın başkenti Berlin’deki temaslarını tamamlayarak, İstanbul’a geçti.
Akıncı, İstanbul’da İslam İşbirliği Teşkilatı’nın 13’üncü İslam Konferansı Zirvesi’ne katılacak.