7 Kasım 2025 Cuma
SAĞLIK

“Bilgisizlik Hıv Bulaştırır”

HIV/AIDS’ten korunmanın yollarını hatırlatan Sağlık Bakanlığı ay boyunca çeşitli etkinliklerle konuya dikkatleri çekecek.
Yayınlama: 13.01.2016 02:00 Güncellendi: 07.11.2025 10:30 756 okuma
“Bilgisizlik Hıv Bulaştırır”

Sağlık Bakanlığı, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, ülkede toplam 51 HIV taşıyıcısının devlet hastanesinin kontrolünde tedavi almakta olduğunu belirtti.

Takip edilen bu vakalar arasında, AIDS gelişen hastanın bulunmadığının altını çizen Sağlık Bakanlığı, şüpheli cinsel temasta bulunan veya cinsel yolla bulaşan hastalık belirtileri görünen yurttaşlara da çağrıda bulunarak, söz konusu bireylerin gecikmeden devlet hastanesinin ‘Enfeksiyon Hastalıkları Servisine’ başvurmalarının büyük önem taşımakta olduğuna vurgu yaptı.

Bakanlık, çok partnerli bireyler ve homoseksüel bireylerle benzer oranlarda görülenHIV/AİDS’in, homoseksüellere özgü bir hastalık olmadığını, heteroseksüel ilişki ile de bulaşabileceğini kaydetti.

HIV/AIDS hastalığının en sık bulaşma yolu korunmasız cinsel temas olduğuna dikkat çeken Sağlık Bakanlığı, ikinci sık bulaşma sebebininse, damar içi madde kullananların, paylaşılan enjektörlerinin olduğunu belirtti.

“Önlenebilir bir hastalık olan HIV/AIDS ile mücadelenin en etkili yolu, korunma önlemlerini uygulamaktır” diyen Sağlık Bakanlığı, tek eşliliğin yanı sıra, riskli cinsel temasta doğru kondom kullanımının, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yolları olduğuna dikkati çekti.

Sağlık Bakanlığı HIV/AIDS’ten korunmanın başlıca yollarını şöyle sıraladı:
“HİV virüsü taşıyıp taşımadığını bilmeyen kişi ile girilen cinsel ilişkide kondom kullanılmalı. Tek eşliliğe dikkat edilmeli. Kontrol edilmemiş kan ve kan ürünleri kesinlikle kullanılmamalı. Şırınga, iğne, piercing, dövme, jilet, manikür, pedikür aletleri ve her türlü delici ve kesici alet başkalarıyla paylaşılmamalı. Çiftler evlilik ve hamilelik öncesinde AIDS testi yaptırmalı. HIV pozitif kişi, test sonucunu öğrendikten sonra kesinlikle kan vermemeli. Açık yaralar, vücuda mikrop/virüs/bakteri girişini engellemek için bantla kapatılmalı.”

Sağlık Bakanlığı, Aralık ayı boyunca, ülke genelindeki devlete ve özele ait lise ve üniversitelerde öğrencilere yönelik konferanslar düzenleneceği bilgisini de verdi; ayrıca, toplumun bilinçlendirilmesine yönelik, sivil toplum örgütleri ile iş birliği içerisinde çeşitli çalışmaların sürdürülmekte olunduğunu ifade etti.