7 Kasım 2025 Cuma
TEKNOLOJİ

Dünya, Güneş’e En Yakın Konumda

Gökbilimciler, Dünya'nın yörüngedeki yıllık devri içinde Güneş'e en yakın olduğu perihelyon (gün beri) konuma geldiğini bildirdi. Gökbilimciler yaptıkları ölçümlerde, Güneş etrafında eliptik bir yörüngede hareket eden D
Yayınlama: 05.01.2019 03:00 Güncellendi: 07.11.2025 01:33 4242 okuma
Dünya, Güneş’e En Yakın Konumda

Gökbilimciler, Dünya’nın yörüngedeki yıllık devri içinde Güneş’e en yakın olduğu perihelyon konuma geldiğini bildirdi.

Gökbilimciler yaptıkları ölçümlerde, Güneş etrafında eliptik bir yörüngede hareket eden Dünya’nın, 3 Ocak Pazartesi günü Güneş’e 4 milyon 830 bin kilometre daha yakın konuma ulaştığını belirledi.

Gökbilimde “perihelyon noktası” adı verilen ve her yıl ocak ayında gerçekleşen yaklaşma durumu, Dünya’nın yörüngesinin hafif eliptik şeklinden kaynaklanıyor. Söz konusu eliptik biçim, Dünya üzerinde farklı iklimlerin yaşanmasını mümkün kılıyor.

Dünya’nın Güneş’ten en uzak olduğu konuma ise “apheliyon ” adı veriliyor. Apheliyon konumu her yıl temmuz ayı başında ortaya çıkıyor.