III. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu yaptığı yazılı açıklamada, Rum tarafının Kıbrıs Cumhuriyeti ünvanını Kıbrıs Türkleri aleyhine kullanmaya devam ettiğini vurguladı.
Eroğlu, açıklamasında Güney Kıbrıs’ın yeni bir uluslararası hidrokarbon arama ruhsat ihalesine çıkmakla görüşme sürecine gereken değeri vermediğini bir kez daha kanıtladığını belirtti. Eroğlu, Rum Yönetimi’nin Kıbrıs Türk halkının Ada’nın doğal kaynakları üzerindeki hak ve menfaatlerini hiçe sayma çabalarına, ne Türkiye ne de KKTC’nin boyun eğmeyeceğini bilmesi gerektiğini belirterek, “ Böylesi adımlara boyun eğmek demek dünya ve bölge gerçeklerine aykırı hareket etmek, Kıbrıs Türkü’nün menfaatlerini, Türkiye’nin stratejik çıkarlarını göz ardı etmek demektir” ifadelerini kullandı.
Rum liderin konuyu ileriye götürürken art niyetli olduğunu vurgulayan Eroğlu, Anastasdiadis’in adımlarının 11 Şubat 2014 ortak açıklamasında yer alan anlayışı reddeden zihniyetler ile paralel olduğunu belirtti.
Kıbrıs Türk tarafının ise Rum tarafının bu yanlış, iyi niyetli olmayan tavrı karşısında sessiz ve hareketsiz kalmaması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, “Rum tarafı bilmelidir ki, eğer bu şekilde giderlerse Türk tarafının yeni bir Navtex yayınlaması ve benim Cumhurbaşkanlığım döneminde üzerinde durduğumuz şekilde bölgede bir hidrokarbon arama platformu kurulması mutlaka gündeme gelecektir” dedi.