9 Ağustos 2026 Pazar

Fidan: Rum kesimini devlet olarak tanımıyoruz

Yayınlama: 09 Ağustos 2026 Pazar 00:45 | Güncellendi: 09.08.2026 01:00 | Kaynak: Kıbrıs Gazetesi | Editör: Kktc Medya
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kıbrıs meselesinde Türkiye’nin temel yaklaşımının iki devletli çözüm olduğunu belirterek, Kıbrıs Türk halkının egemen, eşit ve bağımsız duruşunun korunması gerektiğini vurguladı.
Fidan: Rum kesimini devlet olarak tanımıyoruz

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kıbrıs meselesinde Türkiye’nin temel yaklaşımının iki devletli çözüm olduğunu belirterek, Kıbrıs Türk halkının egemen, eşit ve bağımsız duruşunun korunması gerektiğini vurguladı.

AAtölye’de Anadolu Ajansı Editör Masası’na konuk olan Fidan, gündeme ilişkin değerlendirmelerinde Kıbrıs meselesine de geniş yer verdi.

“İdeal çözüm iki devletli çözüm”

Türkiye’nin Kıbrıs meselesindeki tutumunun net olduğunu ifade eden Fidan, “Bizim için esas çözüm, iki devletli çözümün hayata geçmesidir. İdeal çözüm bu. Bizim durduğumuz yer bu.” dedi.

Kıbrıs Türk halkının egemenlik haklarına dikkati çeken Fidan, “Kıbrıs Türkünün egemen, eşit ve bağımsız duruşu önemli.” ifadesini kullandı.

Rum tarafının Kıbrıs Türkleriyle eşit temelde bir devlet paylaşımına yanaşmayacağını savunan Fidan, bunun artık açık biçimde görülmesi gerektiğini söyledi.

“Kıbrıs Türkünün hakkını tanımazsan ben de seni tanımam”

Türkiye’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni devlet olarak tanımadığını vurgulayan Fidan, şu ifadeleri kullandı:

“Rum kesimini devlet olarak tanımıyoruz. Sen Kıbrıs Türkünün hakkını tanımazsan ben de senin devlet varlığını tanımam. Sen 1960’ta kurulan devlet değilsin.”

Fidan, buna karşın Kıbrıs Türk tarafının yer aldığı her türlü diyalog ortamını desteklediklerini belirterek, tarafların ortak menfaatlerine yönelik adımlar için kapsamlı çözümün beklenmesine gerek olmadığını kaydetti.

Türk askerinin adadaki varlığına vurgu

Adadaki statükonun yaklaşık 50 yıldır değişmediğine işaret eden Fidan, barış ve istikrarın Türk askerinin varlığı sayesinde korunduğunu savundu.

Fidan, “50 yıldır statüko aynı. Adadaki istikrar ve barış, tek bir sebepten oluyor; Türk askerinin adada var olmasından dolayı.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Kıbrıs Gazetesi