8 Kasım 2025 Cumartesi
DÜNYA

Fransa’Da Sarı Yelekliler’İn Protestosu Başladı

Fransa'da "Sarı Yelekliler", dördüncü büyük eylemleri için başkent Paris'teki Zafer Takı Anıtı'nda toplanarak protestolarına başladı. Fransa, akaryakıt zammına tepki olarak ortaya çıkan daha sonra Cumhurbaşkanı
Yayınlama: 09.12.2018 03:00 Güncellendi: 02.11.2025 21:18 339 okuma
Fransa’Da Sarı Yelekliler’İn Protestosu Başladı

Fransa’da “Sarı Yelekliler”, dördüncü büyük eylemleri için başkent Paris’teki Zafer Takı Anıtı’nda toplanarak protestolarına başladı.

Fransa, akaryakıt zammına tepki olarak ortaya çıkan daha sonra Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetimine yönelik öfke gösterisine dönüşen protestoların dördüncüsüne sahne oluyor.

Sarı Yelekliler, 4. büyük eylemleri için başkent Paris’teki Zafer Takı Anıtı’nda toplanarak gösterilerine başladı.
Elysee Sarayı’na ulaşmak isteyen göstericilerle, geçişe izin vermeyen Fransız polisi arasında çatışmalar yaşandı.

Polis, Elysee Sarayı’na ulaşmak isteyen “Sarı Yelekliler”e biber gazıyla müdahale etti.

Fransa İçişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Laurent Lunez, ülke genelinde gözaltına alınan “sarı yelekli” sayısının 700’e yükseldiğini açıkladı.
Lunez ayrıca, ülke genelinde 31 bin kişinin gösterilere katıldığını duyurdu.
Gözaltına alınan kişilerin üst aramasında çekiç ve taş bulunduğu ifade edildi.

Fransa’da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak 17 Kasım’da başlayan eylemler, ülkede son yılların en şiddetli protestosuna dönüştü.

Genellikle şehir merkezlerindeki yüksek kiralar nedeniyle kırsal bölgelere yerleşenlerden oluşan göstericiler, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan akaryakıt vergilerini düşürmesini ve ekonomik koşulların iyileştirilmesini talep ediyor.

Başkent Paris’in Champ-Elysees Caddesi çevresinde 1 Aralık’ta düzenlenen ve binlerce kişinin katıldığı gösteride polisin eylemcilere sert müdahalesi, sokaklarda araçların ve çöp bidonlarının yakılması, iş yerlerinin yağmalanması, sık aralıklarla ses bombalarının patlatılması ve alevlerin yükselmesi, kenti “kaosa” sürüklemişti.

Champ-Elysees Caddesi çevresindeki birçok restoran, kafe ve mağaza, protestolar nedeniyle kepenk indirmiş ve çevrede de 3 ila 4 milyon euro’luk hasar oluşmuştu. Ülkenin birçok kentindeki gösterilerde de caddeler ve yollar kapatılmıştı.

Gösterilerin başından bu yana çıkan olaylarda 3 kişi hayatını kaybetmiş, 222’si güvenlik görevlisi bin 43 kişi yaralanmış ve bin 424 kişi gözaltına alınmıştı.
Akaryakıt zamlarının 2019 yılı için iptal edildiği açıklanmış ancak eylemciler bunun yeterli olmadığını savunarak gösterilere devam edeceğini duyurmuştu.