Cemre CEMALİ
Girne açıklarında 30 Ağustos’ta meydana gelen Filo Jet gemi faciasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan 9 zanlı, bugün yeniden Girne Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı.
“Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet verme” suçlamasıyla mahkemeye çıkarılan şirket direktörü A.Ö., geminin birinci kaptanı M.Ö., ikinci kaptanı M.N.S., birinci makinist Z.Ö., ikinci makinist M.G. ile mürettebat üyeleri S.E., Q.Q., V.H. ve R.İ. hakkında 7 gün ek tutukluluk emri verildi.
VDR kayıtlarının 12 günü incelendi
Mahkemede soruşturmaya ilişkin yeni bulguları aktaran Polis Müfettiş Muavini Mehmet Mannaş, geminin kara kutusu olarak bilinen Seyir Veri Kayıt Cihazı’nda (VDR) toplam 68 günlük kayıt bulunduğunu, bunların 12 günlük bölümünün dinlendiğini açıkladı.
Mannaş, incelenen kayıtlarda geminin jeneratör, egzoz yalıtımı ve dümen arızalarına ilişkin konuşmaların yer aldığını belirtti. Ayrıca egzozun bulunduğu noktada su olduğuna yönelik konuşmaların da tespit edildiğini kaydetti.
Birinci kaptanın sözleri kayıtlara yansıdı
Polis, geminin birinci kaptanı M.Ö.’nün kayıtlarda, “Geminin gemi olmadığı, dümenin dümen olmadığı” yönünde ifadeler kullandığının belirlendiğini açıkladı.
Kayıtlarda geminin teknik durumuna ilişkin konuşmaların incelenmeye devam ettiği belirtildi.
Aranan kişi sayısı 7’ye yükseldi
Mannaş, VDR kayıtlarında adı geçen bir makinistin geçmişte farklı zamanlarda geminin bazı arızalarına müdahale ettiğinin tespit edildiğini söyledi. Kimliği belirlenen makinistin arandığını kaydetti.
Öte yandan, gemiyi daha önce kullanan başka bir kaptanın, gemiyi Yumurtalık’ta bir yere çarptığına ilişkin konuşmaların da kayıtlarda yer aldığı açıklandı. Çarpmanın ne zaman gerçekleştiğinin henüz belirlenemediği, kimliği tespit edilen kaptanın da arandığı bildirildi.
Soruşturma kapsamında daha önce 5 kişi hakkında arama başlatılmıştı. Yeni tespit edilen makinist ve kaptanın da aranmasıyla birlikte aranan kişi sayısı 7’ye yükseldi.
Mürettebat: Gemiye yabancı biri girmedi
Polis, zanlılardan alınan ifadelerde dört mürettebatın gemide konakladığını ve bu süre içerisinde gemiye dışarıdan herhangi bir kişinin girmediği yönünde beyanda bulunduklarını aktardı.
Faciadan iki gün önce kapatıldığı belirlenen VDR cihazını kimin kapattığına yönelik araştırmaların da sürdüğü öğrenildi.
9 zanlıya 7 gün ek tutukluluk
Mahkeme, soruşturmanın devam etmesi nedeniyle Filo Denizcilik direktörü A.Ö., birinci kaptan M.Ö., ikinci kaptan M.N.S., birinci makinist Z.Ö., ikinci makinist M.G. ile mürettebat üyeleri S.E., Q.Q., V.H. ve R.İ.’nin 7 gün daha tutuklu kalmasına emir verdi.
Öte yandan, 30 Ağustos’ta meydana gelen faciada şu ana kadar 27 kişinin cansız bedenine ulaşılırken, kayıp olan 3 yaşındaki Asel için Sahil Güvenlik ekipleri tarafından arama çalışmaları devam ediyor.
Aileler dernek kuruyor
Gemi faciasında sevdiklerini kaybeden aileler dernek kuruyor. “Mavi’de Yarım Kalan Hayatlar Derneği” isimli derneğin kurulması için dün Kaymakamlığa başvuru yapıldı.