7 Kasım 2025 Cuma
GÜNDEM

Gökçekuş’A Soruşturma

Ombudsman Emine Dizdarlı, YÖDAK Başkanı ile ilgili soruşturmanın en kısa sürede neticelendirilmesi gerektiğini kaydetti.
Yayınlama: 26.08.2016 03:00 Güncellendi: 03.11.2025 20:55 338 okuma
Gökçekuş’A Soruşturma

Yüksek Yönetim Denetçisi Emine Dizdarlı,Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Emekli Başsavcı Yardımcı Muavini Hakkı Önen’i, YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş hakkındaki iddiaları soruşturmak üzere “soruşturma memuru” olarak atamasının ardından TAK’ın sorularını yanıtladı.

Emine Dizarlı, her ne kadar da Yükseköğretim Yasası YÖDAK Başkanı’nı görevden alma yetkisini Cumhurbaşkanı’na verse de Cumhurbaşkanı’nın herhangi bir soruşturma yapmaksızın veya bu hususta herhangi bir soruşturma memuru atamaksızın YÖDAK Başkanı’nı görevden almasının, gerek doğal adalet ilkelerine gerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerine gerekse Yükseköğretim Yasası ile Mahkemeler Yasası’nın özüne aykırılık teşkil edeceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı’nın bu meseleye soruşturma memuru ataması ve meselenin bir soruşturma memuru tarafından araştırılmasının elzem olduğunu kaydeden Dizdarlı, “kamu vicdanı ve menfaati açısından söz konusu soruşturmanın en kısa sürede neticelendirilmesi gerekmektedir” dedi.

Dizdarlı, Yükseköğretim Yasası’nda disiplin soruşturmasının nasıl yapılacağına ilişkin belli bir prosedür veya hukuksal düzenleme bulunmadığını; böyle bir durumda doğal adalet ilkeleri ve idare hukukunun kendine özgün kurallarının uygulanması gerektiğini söyledi.