Tarım Dairesi Rum patates üreticileri koordinasyon örgütünün Kuzey Kıbrıs’ta ürünlerde yasaklanmış bitki ilacı kullanıldığı ve uygulanan teşvik sisteminin haksız rekabet yarattığı yönündeki iddiaları yanıtladı.
Tarım Dairesi Müdürü Akif Ünsal. AB’nde kullanılmayan hiçbir ilacın KKTC’de üretilen ürünlerde kullanılmasının mümkün olmadığını vurgulayarak Yeşil Hat Tüzüğü kuralları gereğince, Güney Kıbrıs’a gönderilen tüm tarımsal ürünlerin AB uzmanlarınca denetlendiği ve denetimden geçmeyen hiçbir ürünün sınırı geçemediğini hatırlattı.
Patates ürününün de bu çerçevede AB uzmanlarınca denetlenip mühürlendikten sonra gönderilebildiğini vurgulayan Ünsal mevzuat uyarınca AB uzmanlarının gerekli denetimleri yaptığını belirtti.
Ünsal, ihracata verilen desteğin, ambargolar nedeniyle oluşan maliyet farkının giderilmesine yönelik olduğunu bu durumun Kuzey ve Güney arasında haksız rekabet koşulları oluşmasına neden olmasının mümkün olmadığını ifade etti.