“HAK olarak, çözüm yolunun güç gösterisi ve kavga değil; diyalog ve karşılıklı anlayış olduğu inancındayız. Çünkü bizim temel felsefemiz, kavgaların haklıyı değil güçlüyü belirlediği yönündedir” dedi.
Sendika ve sivil toplum örgütlerinin anayasa ve yasalardan kaynaklanan grev ve miting haklarını kullanmalarını demokratik sosyal hukuk devletinin esası olarak gördüklerini, ancak hak aramanın hakaret, kin, nefret, ayrımcılık ve şiddet noktasına taşınmasının haksızlık olduğunu belirten HAK, “Bu tür söylem ve eylemleri onaylamamız mümkün değildir” ifadesini kullandı.
HAK açıklamasında, şöyle denildi:
“Bu bağlamda gerek Anavatan Türkiye’yi ve halkını rencide edici açıklamaları; gerekse KKTC devleti ve halkını rencide edici açıklamaları KKTC ve TC halklarının gerçek hissiyatını yansıtan söylemler olarak görmediğimizi belirtmek isteriz.
Bundan dolayı sivil örgüt temsilcileri ile siyasilerimizi, halkımızın gerçek hissiyatını yansıtmayan, yanlış anlaşılmaya müsait söylem ve eylemlerden uzak durmaya davet ediyoruz.”
Çarşamba günü Sendikal Platform tarafından gerçekleştirilecek ikinci mitingde provokasyon ve manipülasyon girişimleri olabileceği konusunda da uyarıda bulunan HAK, mevcut ekonomik tedbirlere tepki gösterilirken, “haksız paylaşım ve ayırımcılığa dayalı rant düzeninin değiştirilerek çağdaş bir yapıya kavuşturulabilmesi için alternatif çözüm önerilerinin üretilmesine ihtiyaç olduğunu” da vurguladı.
Açıklamada, “Daha çağdaş ve müreffeh bir toplum hedefi doğrultusunda hareket edilmediği müddetçe, sendikaların bu eylemleri de mevcut statükonun muhafazasından öte bir anlam taşımayacaktır. Çünkü daha doğru alternatifler ortaya konulmadan yapılan eleştiriler, daha iyi bir gelecek hazırlamak yerine, sadece kavga ve gerilim ortamının arttırılmasına yol açmaktadır” denildi.
Çözüm yolunun güç gösterisi ve kavga değil diyalog ve karşılıklı anlayış olduğu belirtilen açıklamada, Afrika Gazetesi’ne yapılan silahlı saldırı da kınandı.