5 Ekim 2025 Pazar
G.KIBRIS

Hristofyas, Türkleri adadan atın, sizde sıkışırsınız

Hristofyasla New Yorkta yapılacak zirvesi öncesinde konuşan Eroğlu, Hristofyasın, adada yaşayan bir tek Türkiyeliye bile tahammülü olmadığını, Hristofyasın, Türkiyelileri gönderin, size yer kalır, sıkışırsınız dediğini belirtti.
Yayınlama: 29.10.2011 03:00 Güncellendi: 03.10.2025 04:59 722 okuma
Hristofyas, Türkleri adadan atın, sizde sıkışırsınız

New York’taki zirveye iyi hazırlandıklarını anlatan Eroğlu, “Genel Sekreter’e bugörüşmelerin artık sonu olması gerektiğini söyledik. Görüşmeler 1968’den beri devam ediyor ama sonuç yok. Beni seçen halkın da beklentileri önemli. Sadece Rum’u memnun edecek bir anlaşma için masada olsaydım beni taşlarsınız” dedi.


NASIL ANLAŞACAĞIM?:
Rum liderinTürkiyeli vatandaşlara yaklaşımını eleştiren Eroğlu, “Bir görüşmede, ‘Karadenizliler Hala Sultan’a gitmek istiyor. Geçişlerine izin ver’ dedik. Hristofyas, ‘Başıma bela mı getireceksiniz. Bunu yaparsam beni taşlarlar’ dedi. Hristofyas bunu bile hazmedemezse nasıl anlaşayacağım?” dedi. Hristofyas yenikurulacak devlette Kıbrıs Türk nüfusun 4’te 1 olmasını şart koşuyor.


TAVŞAN ÇIKARMAK ZOR:
“Rumların ne istediklerini biliyorum. Halkımın isteklerini umursamasamanlaşmayı imzalarım. Tavşanı New York’ta şapkadan çıkarmak zor.”



MECBURUZ DEMEYELİM: “Çözüme mecburuz açıklamaları Rum’u etkiliyor. Bu Rumları ‘ne kadar kaparsak kardır’ mantığına itiyor” dedi.



Çözüm çiftlikte aranacak

Kıbrıslı liderleri dünyadan izole edilerek yapılacak görüşmeler, Long Island ’daki 400 dönümlük arazi içerisinde uluslararası dayanışmayı destekleyen Greentree Vakfı ’na ait bir çiftlik evinde yapılacak. Görüşmelerde al-ver sürecinin yapılacağı hatta, gerektiği durumlarda Türkiye ’den veya Yunanistan’dan diplomatların da görüşmelere katılacağı ifade ediliyor. Eroğlu ile Hristofyas bugüne kadar 82 görüşme yaptı.