CTP-UBP hükümetinin bitmesinin ardından ülkede yeni hükümet arayışları sürüyor. Bu çerçevede, siyasi partiler değerlendirmelerine devam ediyor.
Avrasya Ekonomi Zirvesi için İstanbul’da bulunan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ülkeye dönmesiyle süreç yeni bir ivme kazandı.
Resmi süreç Cumhurbaşkanı’nın hükümeti kurabileceğine inandığı bir milletvekiline görev vermesiyle başlayacak. Bu çerçevede cumhurbaşkanının yarın bir görevlendirme yapması bekleniyor. Görevi alacak milletvekilinin ise kabineyi sunmak için 15 günlük süresi olacak.
Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen dört siyasi partide, olası hükümet modelleri ve alınacak tavır konularında yetkili organlar düzeyinde toplantılar yapılıyor.
Bu akşam toplanan Demokrat Parti Ulusal Güçler Parti Meclisi UBP ile koalisyon görüşmelerini sürdürme kararı aldı.
Toplantının ardından Parti Meclisi’nin kararını açıklayan Serdar Denktaş, “zaten başlamış olan temaslarımızı devam edeceğiz, bir sounca ulaşbilir miyiz onu göreceğiz. Eğer sonuca ulaşılmazsa o zaman diğer alternatifler de gündeme gelmiş olacak” dedi.
Toplantıda kararın oy çokluğu ile çıktığını belirten Denktaş, kararı cumhurbaşkanına da ileteceklerini söyledi.
Denktaş “Ulusal Birlik Partisi ile ekonomik program ile ilgili bayağı bir yol katedildi. Geriye kalan kısım da çok uzun sürmez, bir yerlere varılabilir. Aynı durum CTP için de geçerliydi. Her ikisi ile de kısa sürede bitirebileicek bir noktadaydık. Ancak part Meclisi’nin kararı UBP olduğuna göre onunla yürüteceğiz” dedi.
Bakanlıklar konusunda sorulan bir soru üzerine Denktaş kendilerine Maliye, Eğitim ile Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlıklarının önerildiğini doğruladı, “Ne önerilirse onu kabul edeceğiz. Pazarlık yamayacağız” dedi.
Toplumcu Demokrasi Partisi’nde de dün akşamki Merkez Yönetim Kurulu toplantısının ardından, bu akşam Parti Meclisi toplantısı yapıldı.
Cumhuriyet Meclisi’nde CTP 20, UBP 18, DP UG 5, TDP 3 sandalyeyle temsil edilirken 4 de bağımsız milletvekili bulunuyor.