23 Eylül 2025 Salı
SON DAKİKA
DÜNYA

İsrailden Beklenen Haber Geldi!

İsrailli bir yetkili BBCye yaptığı açıklamada İsrail ve Hamas arasında Mısırda yapılan görüşmelerde kapsamlı ateşkes sağlandığını söyledi.
Yayınlama: 17.07.2014 03:00 Güncellendi: 22.09.2025 12:13 494 okuma
İsrailden Beklenen Haber Geldi!

 


Ateşkes, Cuma günü sabah yerel saatle 06.00'da yürürlüğe giriyor.

Kahire ve Gazze'deki Hamas yetkililerinden ve Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan henüz ateşkes kararıyla ilgili bir açıklama gelmedi.

Mısır, İsrail ve Hamas arasında ateşkes sağlanması için arabuluculuk yapıyordu. Taraflar, Kahire'de ateşkes görüşmeleri için masaya oturdu.

İsrail'in Gazze'ye yönelik 8 Temmuz'da başlattığı askeri operasyonda 228 Filistinli öldü. Hamas'ın İsrail'e düzenlediği roket saldırılarında da bir İsrailli öldü.

İsrail, dokuz gün önce Gazze'ye yönelik başlattığı askeri operasyonun, Filistin'den İsrail'e yönelik roket saldırılarını sona erdirme amaçlı olduğunu ifade etti.

Fakat, Birleşmiş Milletler Gazze'de ölenlerin çoğunun sivil olduğunu belirtiyor.

İsrail ise, Hamas'ı sivil nüfusun bulunduğu bölgelere konuşlanmakla suçluyor.

Birleşmiş Milletler'in talebiyle Hamas ve İsrail, Gazzelilerin insani yardıma erişebilmesi için Perşembe günü 5 saatlik ateşkes üzerinde anlaşmış ve ateşkes yerel saatle saat 10:00'da başlamıştı.

BM, kısa süreli ateşkes boyunca Filistin'e yardım götürdü. BM sözcüsü Chris Gunness, su, gıda ve temizlik malzemeleri ulaştırmanın başlıca öncelikleri olduğunu söyledi.

Beş saatlik ateşkes sürecinde İsrail güvenlik güçleri, Filistinli militanların Gazze'den 'üç havan topu atarak' ateşkesi ihlâl ettiğini iddia etti.

İsrail ordusu ise, ateşkes başlamadan önce herhangi bir ihlal durumunda 'anında' karşılık vereceğini söylemişti.

Hamas TV kanalı da İsrail'i, Gazze'nin güneyindeki Refah'ın doğu bölgelerine 'havan topu atmakla' suçladı.