Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası ve Kamu -Sen, Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’yla ilgili Toplumcu Demokrasi Partisi yetkilileri ile görüştü.
KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, Meclis İdari Kamu ve Sağlık Komitesi gündeminde bulunan Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı ile ilgili görüşmelere sendikaların dahil edilmediğini aktardı.
Tasarıda bulunduğunu belirttiği ‘barem yükselmeleri, hastalık izinleri, ek mesai ve geçici risk ödeneğinin kaldırılması, performans uygulaması’ gibi düzenlemelerin kamuda verimlilik ve siyasallaşmayı engellemeyeceğini belirten Kaptan; düzenlemeyle çalışan üzerindeki baskı ve siyasal eğilimlerin artıracağını ve özelleştirmenin önünün açılacağını iddia etti.
Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş da Sağlık Bakanlığı tarafından açılan münhalleri örnek vererek; ‘Hükümet ne yasayı, ne kamu hizmeti komisyonu ne de ombudsmanı tanıyor’ iddiasında bulundu.
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de konuyla ilgili sendikalarla işbirliği içinde olduklarını belirtti.
Hükümeti eleştiren Özyiyğit, ‘reform hükümeti dediler nerde reform yaptılar?” diye sordu.
Mevcut yasanın doğru uygulanması halinde dahi kamuda iyileşme olabileceğini ifade eden Özyiğit, ‘yapılması gereken Kamu Hizmeti Komisyonu’nun demokratik ve hesap verebilir bir yapıya kavuşturulması, 3’lü kararnamelerin kaldırılması ve kamu görevlilerinin hakkaniyetle ilerlemesinin sağlanmasıdır’ diye konuştu. Özyiğit, ‘Çalışan için sürgün yasası’ olacağını belirttiği bir yasaya onay vermeyeceklerini bildirdi.
Konuşmaların ardından sendika yetkilileri Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’nda kazanılmış hakların geriye götürüleceğini belirttikleri maddelerin gerekçelerini içeren metni Özyiğit’e sundu.
Metinde eylem uyarısına da yer verilerek; ‘sendikalardan, siyasi partilerden ve halktan kaçırılarak son şekli tartışılmadan meclise gönderilecek bir taslak, bizler için eylem nedeni sayılacaktır’ denildi.