Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, 2016’da Kıbrıs sorununun gidişatı ve ekonomiyle ilgili gelişmeleri ve değerlendirmelerini kaleme aldı.
“Evet, 2016’da Başarabiliriz” başlıklı makalesinde, ‘hiçbir çabayı yarım bırakmayacağız’ vurgusu yapan Anastasiadis,bazı şartların yerine gelmesi halinde2016’da kapsamlı çözüme ulaşılabileceğini belirtti.
Müzakerelerde mülkiyet gibi karmaşık başlıklarda zorluk yaşandığını ifade eden Anastasiadis, Mayıs 2015’ten beri Kıbrıs sorununun bütün yönlerinin müzakere masasına konulduğunu, ancak aynı derecede görüşülmediğini kaydetti.
Anastasiadis, “Müzakere sürecinde faydalı ve önemli yakınlaşmalar kaydettik. Geçmişte varılan yakınlaşmaları benimsedik ve daha önce sunulan önerileri iyileştirdiğine inandığım yeni fikirler geliştirdiğimiz çözüm çerçevesine kattık” dedi.
Kıbrıslı Rum Müzakereci AndreasMavroyannis de Fileleftheros’unözel ekinde yer alan makalesinde Kıbrıs çözüm prosedürünün kritik dönemeçte olduğuna işaret etti.
Mavroyannis, “Hem faktörlerin nadiren görülen birleşmesi hem de müzakerelerde kaydedilen özlü ilerleme, çözümü mümkün kılıyor. Çünkü bütün başlıklar artık görüşülebilir ve tarafların her birini mutlak tatmin etmese bile kapsamlı, olabildiğince adil ve sürdürülebilir uzlaşı kabul edilebilir görünüyor” görüşünü aktardı.