7 Kasım 2025 Cuma
GÜNDEM

Ktto İzleme Komitesi Oluşturdu

Kıbrıs Türk Ticaret Odası, 2016-2018 yıllarında uygulanmak amacıyla hazırlanan Yapısal Dönüşüm Programı’nı takip etmek amacıyla İzleme Komitesi oluşturdu.
Yayınlama: 15.09.2016 03:00 Güncellendi: 05.11.2025 18:08 255 okuma
Ktto İzleme Komitesi Oluşturdu

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Yapısal Dönüşüm Programına yönelik İzleme Komitesi kurdu.

Odadan yapılan yazılı açıklamada, Kıbrıs Türk ekonomisine ve kamusal hizmetlere olumlu katkıları olması öngörülen 2016-2018 Yapısal Dönüşüm Programı uygulamalarının izlenmesi çalışmalarının, bu programın gerçekte uygulanmadığını ortaya koyduğu kaydedildi.

Oda, 2016-2018 Yapısal Dönüşüm Programı uygulama takvimine göre Haziran ayında yapılması gerekenlerin aradan geçen süreye karşın hala gerçekleştirilmediğini belirterek, Muhasebe Denetim ve Meslek Yasası tasarısının Cumhuriyet Meclisi’nde bekletildiğini, Burs Tüzüğündeki değişikliklerin yapılmadığını, İstihdam Strateji ve Eylem Planının uygulamaya konulmadığını, Mesleki Yeterlilik Yasası ile ilgili çalışmaların ağır gittiğini kaydetti.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası, 2016-2018 Yapısal Dönüşüm Programı’nda Temmuz ayında gerçekleştirilmesi gereken uygulama bulunmazken, Ağustos ayında “eğitim sistemine ilişkin önemli uygulamalar yapılması, Eğitim Eylem Planı’nın yürürlüğe girmesi, Eğitim Bakanlığı’nda norm kadroya geçilmesi ve mevcut öğretmenlerin buna göre görevlendirilmeleri gerektiğini” ifade etti.

2016-2018 Yapısal Dönüşüm Programı’nda tarım sektörü için öngörülen uygulamalarda da takvime uyulamadığının saptandığını belirten Ticaret Odası, 2016-2018 Yapısal Dönüşüm Programına göre Eylül ayında yapılması gereken faaliyetlerle ilgili yeterli bir hazırlık yapılmadığının saptandığını açıkladı.

Bu programların uygulanmamasının, Kıbrıs Türk ekonomisinin gelişimine darbe vururken, Kıbrıs Türk siyasetinin itibar kaybetmesine ve sonuçta Kıbrıs Türk demokrasisinin de yara almasına neden olduğuna işaret eden Ticaret Odası, “2016-2018 Yapısal Dönüşüm Programı uygulamalarındaki gecikmelerin de bu olumsuz sonuçları pekiştireceğine inanarak program uygulamalarını izlemeye ve uygulamaların öngörülen süreler içinde gerçekleşmesi için katkı koymaya devam edeceğiz” dedi.