Kuzey Kore’nin , yeni bir roket motoru denemesi yaptığı bildirildi.
Kuzey Kore’nin resmi haber ajansı , Kim Jong Un’un, ülkenin kuzeybatısında Sohae Uzay Merkezi’nde senkron bir uyduyu fırlatacak taşıyıcı bir roketin çok güçlendirilmiş motorunun kara denemesini bizzat yönettiğini belirtti.
Haberde, Kim’in, “düşmanlar katı yaptırımlarla Kuzey’i baskı altına almaya çalışırken” bilim adamlarına ve yetkililere uydunun mümkün olan en kısa sürede fırlatılmasına yönelik hazırlıkların tamamlanması talimatı verdiği kaydedildi.
Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı sözcüsü Jeon Ha-kyu, denemenin, yeni bir uzun menzilli füze için geliştirilen bir motorla yapıldığına inanıldığını açıkladı.
Kuzey Kore, 9 Eylül’de 5. nükleer denemesini yapmıştı. Bunun üzerine Güney Kore ve ABD’li yetkililer Kuzey’e daha fazla yaptırım uygulanacağını duyurmuştu.
Bu arada, ABD ve Çin’in, son denemenin ardından Kuzey Kore’nin nükleer programına karşı işbirliği yapma konusunda hemfikir olduğu bildirildi.
Çin Başbakanı Li Keqiang ve ABD Başkanı Barack Obama, BM Genel Kurulu için geldikleri New York’ta temaslarda bulundu.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, her iki ülkenin, Kuzey Kore’nin yaptığı son nükleer denemeyi kınadığı, BM Güvenlik Konseyi’nde ve “yasal kanallarda” daha etkili işbirliği konusunda fikir birliğine vardığı kaydedildi.