Burası “ölüm” yolu
BİR YILDA AYNI YERDE ALTI ÖLÜ… Haziran-Ekim 2011 tarihleri arasında Lefkoşa-Güzelyurt anayolu adeta ölüm kustu. Ölümlerin tümü de aynı bölgede yaşandı. Dört ayda, Lefkoşa-Güzelyurt anayolu altı kişinin öldüğü kazalara sahne oldu
HEP 7 VE 8’İNCİ KİLOMETREDE… Kazaların tümü de Zet Karting yolu olarak bilinen, Lefkoşa-Güzelyurt anayolu 7- 8’inci kilometreleri arasında gerçekleşti. Ülkede hiçbir nokta bu kadar çok kazaya sahne olmazken, yetkililerin burada alacağı önlem merak konusu
34 ÖLÜNÜN ALTISI AYNI NOKTADA… 2011 yılı içerisinde 34 kişi trafik kazasından yaşamını yitirirken, altı ölümlü kaza aynı noktada taşandı. Zet Karting yolu olarak da anılan güzergahta, dört kazada sürücülerin tek başına olması, “Yolun hatası var mı?” sorusunu gündeme getiriyor
Emine UYSAL'IN HABERİ
Geçtiğimiz yıl bir kısmı yenilenen Lefkoşa-Güzelyurt anayolunda bu yıl 5 ölümlü kazanın meydana gelmesi, yolun güvenliğini ve altyapısında hata olup olmadığını gündeme getirdi. Lefkoşa-Güzelyurt anayolunda meydana gelen 5 kazada, biri çocuk 6 kişi kaza mahallinde can verdi. Kazaların oluş nedenlerinden çok, meydana gelen 5 ölümlü kazadan tümünün de Güzelyurt-Lefkoşa anayolunun 7 ile 8’inci kilometrelerinde meydana gelmesi dikkat çekti.
Aşırı sürat ilk sırada
Polis kayıtlarına göre; 5 ölümlü kazadan, 4’ü aşırı süratli, bir ölümlü kazaya neden olan sürücü ise alkollüydü. Kayıtlar incelendiğinde yolların altyapısı kadar, şoförlerin dikkati, aşırı süratli veya alkollü olup olmadığı büyük önem arz ediyor.
5 ölümlü kaza da “düz yol”da meydana geldi
Lefkoşa-Güzelyurt anayolunda meydana gelen 5 ölümlü kazanın 5’inin de düz yolda meydana gelmesi dikkat çekti. Hız tespit kameralarında yavaşlayan sürücüler, polisin rutin trafik kontrollerinde birbirlerine ışık yakarak yavaşlamasını sağlasa da bu noktaları geçen birçok sürücü yine hız yapıyor.
Yolda aydınlatma yok, refüj yok
Lefkoşa-Güzelyurt anayolu, ülkenin diğer noktalarında bulunan anayolların aksine, hem aydınlatmadan yoksun hem de araçların diğer şeride geçmesini engelleyecek tedbirler yok. Bu da kazaların oluşumunda etken olarak ortaya çıkıyor. Ancak, kazaların yer aldığı 7 ve 8’inci kilometrelerinin ise uzman değerlendirmesine alınması kaçınılmaz olarak görülüyor.
Avcı: “Uzmanlar yolun bu kısmını incelemeli”
Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Dr. Mehmet Avcı, Lefkoşa-Güzelyurt anayolunun 7 ile 8’inci kilometresine odaklanılması gerektiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Uzmanlar yolun bu kısmını inceleyip, yolda altyapı sorunu olup olmadığını veya sürücülerin burada neden kazaya daha çok meyilli olduğunun araştırılması gerekiyor. Sürücüler bu yollarda süratini artırmadan, cesaret almadan ve hız limitine uyarlarsa, emniyet kemerini takarlarsa kaza olsa bile ölümle neticelenmeyebilir.”