GÜNCEL KONUŞMALAR YAPILDI
Lefkoşa, 3 Mart 16 : Cumhuriyet Meclisi bugünkü oturumunu tamamladı. Meclis Genel Kurulu, güncel konuşmaların ardından yazılı ve sözlü sorularla tamamlandı.
SOYER
CTP Mağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, yargıda verilen bazı kararlar konusunda güncel konuşma yaptı.
Soyer konuşması öncesinde, güncel konuşmalar gününde, TDP milletvekili Mehmet Çakıcı’nın güncel konuşma isteminde bulunmadan 62. Madde üzerinden söz isteyerek, konuşma yapmasını eleştirdi.
Soyer, yargıdaki tıkanıklıkların giderilmesi için, mahkemelerde ihtisaslaşmanın gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Soyer, “Karpaz’da yaratılan bazı değerler mahkeme kararıyla yıkılmıştır. Yargıda adalet ve eşitlik olmalı. Aynı suçu işleyen bazı kişilere 3 yıl, bazılarına ise sürekli dava erteleme. Bunu anlamak mümkün değil” dedi.
“Devlet ile protokol varsa nasıl hapis cezası verilir” diye soran Soyer, boğazda denizi dolduran yapılarla ilgili bir şey yapılmazken, zaman zaman gariban insanlara cezalar kesildiğini söyledi.
ANGOLEMLİ
TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli de eğitim konusunda söz alarak, Kurtuluş Lisesi’nde iki genç arasında çıkan tartışmaya değindi ve mağdur olan çocuğun okula gitmediğini çünkü okul disiplin kurulunun kendi içinde karar vermediğini söyledi.
Olaya bakanlığın karışmadığının gösterilmesi için, disiplin kurulunun görevini yapıp bir an önce sonucu açıklamasını isteyen Angolemli, o yaştaki çocuklarda adalet duygusunun yeşertilmesi gerektiğini belirtti.
Kıbrıs müzakereleri devam ederken, Bakan Kemal Dürüst’ün Güzelyurt verilmeyecek dediğini belirten Angolemli, “Verilemez demiyor, verilmeyecek diyor, bu çok yanlış. Müzakerelerde Kıbrıs Türk tarafını zora sokar” dedi.
Öğrencilerin tarafsızlığa inandırılması gerektiğini ifade eden Angolemli, Dipkarpaz, Akdoğan ve Yeniboğaziçi’nde bazı okullarda yaşanan münferit olayları dile getirdi. Angolemli, okullardaki öğretmen eksikliğinin kabul edilemeyeceğini ifade etti.
DÜRÜST
Angolemli’nin eleştirilerini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, elinden geldiğince konuları değerlendirip, çözmeye çalışacağını söyledi.
Karpaz’daki müdür sorununun kendilerine ulaştığını ifade eden Bakan Dürüst, dönem sonuna kadar okulun müdürsüz bırakılmaması amacıyla, haziran aynına kadar durumun idare edilmesi taraftarı olduğunu ifade etti.
Güzelyurt’taki olay hakkında, kendisinin okul müdürü ve herhangi bir öğretmene birşey söylemediğini vurgulayan Dürüst, ancak her iki aileyi de tanıdığını ve iyi niyetle konuyu çözebilmek, çocukları barıştırabilmek adına bir aileyi aradığını ancak cevap alamadığını kaydetti.
Bakan Dürüst, sessizliğinin herhangi birini kayırmak adına yapılmadığını, disiplin kurulunun işleminin devam ettiğini söyledi.
Bakan Dürüst, Güzelyurt verilemeyecek sözüyle ilgili olarak da açıklamada bulundu.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Güzelyurt konusundaki tutumundan rahatsız olmadığını belirterek, ancak bölgenin de yatırıma muhtaç olduğunun bir gerçek olduğunu vurguladı.
Bölgenin taleplerine cevap vermeye çalıştıklarını kaydeden Dürüst, görevinden ayrılsa bile Güzelyurt’un verileceği veya verilmeyeceği konusundaki düşüncesinin asla değişmeyeceğini söyledi.
ANGOLEMLİ
Bakan Dürüst’ün konuşması ardından yeniden söz alan Hüseyin Angolemli, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da “Güzelyurt’u vermeyiniz” dediğini, “verilmeyecektir demediğini” kaydetti.
Güzelyurt’un bunca yıldır ihmal edildiğini vurgulayan Angolemli, neden daha önce Güzelyurt’a üniversite yapılmadığını sordu.
DÜRÜST
Güncel konuşmaların ardından üniversiteler konusundaki sorular üzerine yeniden söz alan Bakan Kemal Dürüst, YÖDAK’ta üniversite izni bekleyen 5-6 talep olduğunu söyledi.
Dürüst, üniversite izinlerinin parlamento yetkisine verilmesini istediklerini de kaydetti.
Dürüst’ün konuşmasının ardından, yazılı ve sözlü sorular kısmı yapıldı. Daha sonra Genel Kurul çalışmalarını tamamladı.
Meclis Genel Kurulu, 7 Mart Pazartesi günü saat 10.00’da yeniden toplanacak.